Διαχειριστική αυτονομία στα απορρίμματα της η Βόρεια Κυνουρία

Με τα χαμηλότερα δημοτικά τέλη απ’ όλους τους δήμους της Πελοποννήσου ο δήμος Βόρειας Κυνουρίας κατόρθωσε να εξασφαλίσει διαχειριστική αυτονομία στα απορρίμματα του όπως αναφέρει ο Δήμαρχος Παναγιώτης Μαντάς στην κάμερα του myota.gr και τον δημοσιtογράφο Χάρη Κουγιουμτζόπουλο.

Ο Δήμαρχος στην συνέντευξή που παραχώρησε στο studio του myota.gr στην έκθεση της Verde.tec εξηγεί ότι στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας η σχέση της οικονομίας με το περιβάλλον είναι άρρηκτη καθώς πρόκειται για ένα καθαρά τουριστικό δήμο όπου οποιαδήποτε περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι και οικονομική καταστροφή.

Από το 2012 λοιπόν δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να εφαρμόζουν το νόμο με πλήρη αυστηρότητα. Οπως εξηγεί ο κ. Μαντάς, σε ένα περιβάλλον της Πελοποννήσου που δεν είχε προχωρήσει κανένας σχεδιασμός για την διαχείριση των απορριμμάτων με πάνω από 30 παράνομους ΧΑΔΑ, στον Δήμο Βόρειας Κυνουρίας, ξεκίνησαν να ωριμάζουνε τις διαδικασίες διαχείρισης των απορριμμάτων και μέσα σε δυο χρόνια καταφέρανε να αγοράσουμε και να αδειοδοτήσουνε γη, με περιβαλλοντικούς όρους να βρούνε πόρους χρηματοδότησης να κάνουνε διεθνείς διαγωνισμούς και στα τέλη του 2015 ξεκίνησε να λειτουργεί μια μονάδα που διαχειρίζεται τα απορρίμματα.

Ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι η  κλίμακα και ο τεχνικός χαρακτήρας της μονάδας δεν είναι τέτοιος ώστε να μιλάμε για λύση στο ζήτημα, όμως έχουν γίνει τα απαραίτητα στο δήμο ώστε να μην λειτουργεί καμία παράνομη χωματερή, να δουλεύουν 25 άτομα, να μην γίνεται καμία  παράνομη διακίνηση απορριμμάτων και επιπλέον να παράγεται εδαφοβελτιοτικό προϊόν που διανέμεται δωρεάν στους αγρότες και στα σπίτια.
«Είναι περισσότερο μια προσπάθεια να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν είναι μόνο το καθάρισμα, αλλά και τι σημαίνει κυκλική οικονομία» αναφέρει ο Δήμαρχος της Βόρειας Κυνουρίας και συμπληρώνει:
«Χρησιμοποιούμε αυτό το γεγονός που φαίνεται, ότι ο δήμος είναι καθαρός 365 μέρες, για να παράξουμε δευτερογενή προϊόντα να πείσουμε τον κόσμο ότι πρέπει να διαχειρίζεται στην πηγή τα απορρίμματα του σε χώρους που έχουμε κατασκευάσει και λειτουργούν, ότι δεν είναι ανάγκη να χρησιμοποιεί τα χημικά αλλά και υποπαράγωγα και τα παιδιά των σχολείων μας δεν τα ενημερώνουμε με φυλλάδια και παρουσιάσει power point, αλλά με εκδρομές στο χώρο όπου γίνεται η διαχείριση των απορριμμάτων.

Ομως στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων ο Δήμαρχος αναφέρεται και στον ευρύτερο σχεδιασμό που ετοιμάζεται στην Πελοπόννησο και ο οποίος όπως λέει θα επιβαρύνει κατά πολύ την τσέπη των δημοτών:
«Γύρω από την διαχείριση του περιβάλλοντος, ξέχωρα από το ασφυκτικό νομικό πλαίσιο και τις διοικητικές αδυναμίες, δυστυχώς υπάρχει και ένα σύστημα που διαχειρίζεται συμφέροντα, εργολαβίες, προγράμματα, μελέτες, που προσπαθεί πάντα να κατευθύνει τις πολιτικές επιλογές. Είνα αναγκαίο κακό, όμως πρέπει να σταθμίζουμε τις πιέσεις με γνώμονα στο τέλος την τσέπη των πολιτών
Πρέπει πλέον να το δούμε και από την οικονομική του σκοπιά. Τα προγράμματα που τρέχουνε στην Πελοπόννησο για την διαχείριση των απορριμμάτων, οδηγούν σε τριπλασιασμό της επιβάρυνσης των δημοτών.
Όλο αυτά τα κάνουμε, αλλά συγχρόνως είμαστε και ο δήμος με τα χαμηλότερα τέλη σε επίπεδο Πελοποννήσου. Σαφέστατα πρέπει να δημιουργήσουμε συνθήκες αειφορίας,  συγχρόνως όμως πρέπει να κοιτάμε και την τσέπη των δημοτών. Αυτές είναι οι προτεραιότητες της εποχής και η συνέχεια της δημιουργίας μιας συνθήκης οικονομικής ανάπτυξης.» αναφέρει ο κ. Μαντάς.

Στην Βόρεια Κυνουρία όμως δεν πρωτοπορούν μόνο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.  
Είναι πολύ έντονο το πρόβλημα και της αποχέτευσης στο παραλιακό μέτωπο όπου υπάρχει μεγάλη πυκνότητα οικισμών.
«Όλες οι μετρήσεις διαχρονικά έδειχαν ότι τα νερά ήταν πεντακάθαρα, τονίζει ο Δήμαρχος. Υπάρχει όμως και το αισθητικό κομμάτι. Δεν υπήρχε σύστημα διαχείρισης των αστικών λημμάτων με δίκτυα βιολογικού καθαρισμού»
Σήμερα στην Βόρεια Κυνουρία τρέχει ένα έργο 10 εκ ευρώ με το οποίο έχει καλυφθεί με δίκτυα βιολογικού καθαρισμού το 100% των παραλιακών οικισμών, ολοκληρώνεται και ξεκινάνε οι ιδιωτικές συνδέσεις.  
«Δεν μπορεί, σημειώνει ο κ. Μαντάς,  να κυκλοφορούν βυτιοφόρα λημμάτων στα μέσα του Αυγούστου στη τουριστική περίοδο»

Τέλος στην συνέντευξή του στο myota.gr ο Δήμαρχος Βόρειας Κυνουρίας σημειώνει και ένα άλλο μεγάλο κομμάτι του δήμου που συνδέει το περιβάλλον με την τοπική οικονομία.  
Το 80% της επιφάνειας του δήμου προστατεύεται από προεδρικά διατάγματα και το 40% είναι περιοχή Natura.
Ετσι εκεί έχει συσταθεί ένας Φορέας Διαχείρισης που από το 2000 έχει εντονότατη παρουσία στην περιοχή, με εκτεταμένο δίκτυο κέντρων ενημέρωσης και προσωπικό ευαισθητοποίησης που έχει πολύ μεγάλο αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος.
«Η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση του κόσμου είναι θεμελιώδεις αναφέρει ο κ. Μαντάς, το φυσικό κάλος δεν προστατεύθηκε από μόνο του τόσα χρόνια, αλλά το προστάτευσαν διαχρονικά οι ίδιοι οι κάτοικοι γιατί ενίσχυε την τοπική τους οικονομία». 

Δείτε το video της συνέντευξης