Σκαπανέας ο Δήμος 3Β σε Ηλεκτροφωτισμό και Ανακύκλωση

Τα βήματα και τις εξελίξεις στις νέες επενδύσεις Ηλεκτροφωτισμού νέας τεχνολογίας παρουσίασε στην κάμερα του myota.gr ο Δήμαρχος Βάρης, Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, καθώς ο δήμος του ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που επιχείρησε μια συνολική αντικατάσταση.

Ο κ. Κωνστατνέλος σημειώνει ότι υπήρξε μια ταλαιπωρία δύο χρόνων μέχρι να ξεκινήσει το έργο του οδοφωτισμού, καθώς τα 3Β είναι η πρώτη πόλη που κατάφερε να ολοκληρώσει μέσα από μια απίστευτη γραφειοκρατία και δυσκολίες έναν πολύπλοκο διεθνή διαγωνισμό με τεχνολογία Led εξοικονόμισης ενέργειας και με μια σειρά ψηφιακές εφαρμογές απομακρυσμένης διοίκησης για τη διαχείριση των κάδων απορριμμάτων, της ελεγχόμενης στάθμευσης, μετρητές θερμοκρασιών και ρύπων ως μια ψηφιακή ομπρέλα πάνω στη πόλη.

Η τοποθέτηση του συστήματος έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο και θα παραδοθεί σε τρεις μήνες όπως υπολογίζεται. Συνολικά προβλέπεται η εγκατάσταση 6.000 φωτιστικών ενώ έχουν τοποθετηθεί ήδη τα 2.000 που λειτουργούν με τηλεματική.
Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης σημειώνει ότι η πόλη «αλλάζει πρόσωπο» φωτίζεται, γίνεται πιο ασφαλής, σταματάει να υπάρχει φωτορύπανση, υπάρχει μια αύξηση της φωτεινότητας κατά 70% και ταυτόχρονα επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης περίπου κατά 60% με 65%.

«Είναι εντυπωσιακά τα νούμερα» τονίζει ο κ. Κωνσταντέλλος «και είναι πιο εντυπωσιακό όταν πας και δεις τι σημαίνει νέος δημοτικός φωτισμός όπου η εμπειρία είναι συγκλονιστική».
Όλη η Ελλάδα παρακολουθεί το εγχείρημα και μέχρι σήμερα μας έχουν επισκεφθεί το δήμο 29 δήμαρχοι για να σχηματίσουν ίδια εικόνα.

«Δεν ήταν εύκολο» σημειώνει ο κ. Κωνσταντέλος «είμασταν ο πρώτος δήμος που επιχείρησε αυτό το εγχείρημα  σε επίπεδο συνόλου. Οπότε το ενδιαφέρον και των βιομηχανιών και των εμπόρων και της αγοράς και των αυτοδιοικητικών ήταν πολύ μεγάλο.  Διαμορφώθηκε ένα νέο στάτους στην αγορά και αισθάνομαι πολλές φορές ως σκαπανέας σ΄αυτήν την προσπάθεια να ανοίξουμε το δρόμο.
Μετά από εμάς βγήκε το ΚΑΠΕ και έδωσε οδηγίες σύμφωνα με όσα και εμείς είχαμε προδιαγράψει και μπήκε και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έδωσε χαμηλότοκα δάνεια σε όλους τους δήμους για να μπορέσουν να προβούν στην αναγκαία πλέον αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού γιατί υπάρχει μια τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας. Η εξοικονόμηση υπερβαίνει τις 600.000 ευρώ ετησίως.
Χρήματα που επιστρέφουν στην πόλη με προστιθέμενη αξία άλλες εφαρμογές εκσυγχρονισμού του δικτύου που έχουν ανάγκη όλες οι πόλεις.»

Η εξοικονόμηση από τον Ηλεκτροφωτισμό είναι μέρος των ανταποδοτικών, όπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλλος.
Με την ευκαιρία στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης θα βάλουν σε λειτουργία μια σειρά από καινοτόμες ψηφιακές εφαρμογές, στην συνέχεια θα προχωρήσουν με μεγαλύτερη ένταση την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ και στην τρίτη φάση τα λεφτά θα επιστρέψουν στους δημότες ως μείωση δημοτικών τελών αφού έχουν εφαρμοστεί όλες οι έξυπνες λύσεις εξοικονόμησης πόρων.

Δεν είναι όμως μόνο ο Ηλεκτροφωτισμός στον Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης που συγκεντρώνει το πανελλαδικό ενδιαφέρον.

Στο δήμο γίνεται μια τεράστια προσπάθεια αύξησης της ανακύκλωσης με δύο πολύ ενδιαφέροντα εγχειρήματα.

Το πρώτο αφορά σε ένα πρόγραμμα «οικιακής ανακύκλωσης» αρχικά σε μια συνοικία τα «Πηγαδάκια» της Βούλας όπου εφαρμόζεται ανακύκλωση και περισυλλογή μέσα στα σπίτια μειώνοντας ανάλογα με το τι συλλέγεται από το κάθε σπίτι, τα δημοτικά τέλη. Τέσσερις κάδοι βρίσκονται μέσα στα σπίτια και ήδη έχει φτιαχτεί ειδικό απορριμματοφόρο που έχει τέσσερις αντίστοιχες ξεχωριστές εισόδους απορριμμάτων και ζυγαριά, για να καταγράφεται η ανακύκλωση. Το απορριμματοφόρο θα περνάει δυο φορές την εβδομάδα και θα πιστοποιείται με ηλεκτρονικό σύστημα η περισυλλογή για κάθε σπίτι. Το σύστημα θα ξεκινήσει την 1η Σεπτεμβρίου.
Το ίδιο σύστημα συνδέεται και χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα BAS (Benefits as you Save) oπου ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης είναι ο leader μας ομάδας φορέων όπως των Τιράνων, το Τεχνικό Επιμελητήριο της Αλβανίας, το Πανεπιστήμιο Οχρίδας, ο Δήμος Σόφιας, ο δήμος Λεμεσού και ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Χαλκιδόνας έτσι ώστε αυτό που επιχειρείται στα Πηγαδάκια της Βούλας να μοιραστεί ως τεχνογνωσία στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Δήμος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης όμως όπως εξηγεί ο Δήμαρχος στην κάμερα του myota.gr προχωράει ακόμη περισσότερο στην διαχείριση των απορριμμάτων και στους στόχους της Ανακύκλωσης.
Με σύμφωνο συνεννόησης που έχει υπογραφεί με το Υπ. Εθνικής Αμύνης εγκαθίσταται μονάδα ολικής διαχείρισης απορριμμάτων νέας τεχνολογίας σε συνεργασία με το ΕΜΠ έτσι ώστε να μπορέσει να γίνει διαχείριση στο σύνολο των απορριμμάτων, με ένα υπόλειμμα το οποίο δεν θα υπερβαίνει το 20% το οποίο θα οδηγείται εκεί που πρέπει να γίνει η υγειονομική ταφή. Στόχος του Δήμου είναι στην επόμενη τετραετία να διαχειρίζονται με αυτάρκεια το 80% των απορριμμάτων τους.

Οπως εξηγεί ο κ. Κωνσταντέλος στο δήμο Β.Β.Β. έχουν δώσει πολύ μεγάλη βαρύτηση στην διαχείριση των απορριμμάτων καθώς ως χώρα και ως δήμοι έχουμε μείνει πολύ πίσω και έχουμε μια φοβία στο να διαχειριστούμε το θέμα απορρίμματων με την εντύπωση ότι το απόρριμμα είναι μια ανοιχτή χωματερή με γλάρους και μπουλντόζες ενώ η διαχείριση απορριμμάτων εν έτη 2018 δεν είναι αυτή.

Ο Δήμαρχος των 3Β σημειώνει ότι έχουν υπάρξει πολύ σημαντικές εφαρμογές τις οποίες εμείς πρέπει να τις ακολουθήσουμε και χώρες που μπήκαν στην Ε.Ε. πολύ πρόσφατα όπως οι χώρες της Βαλτικής, έχουν κάνει μέσα σε πέντε χρόνια άλματα στη διαχείριση των απορριμμάτων τηρώντας ευρωπαϊκές νόρμες.

Τέλος ο κ. Κωνσταντέλλος περιγράφει και το πρόγραμμα που εφαρμόζουν στο δήμο του με τα πράσινα απορρίμματα (κλαδιά κλπ) που είναι το 1/3 της ανακύκλωσης δημιουργώντας ένα πιλοτικό πρόγραμμα με το τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου με την παραγωγή ενός αρίστης ποιότητας εδαφοβελτιωτικό.
Η παραγωγή ανέρχεται σε 2.000 σακιά των 50 λίτρων με ευρωπαϊκή πιστοποίηση που αποτελεί ένα εμπορικό προϊόν στην ανακύκλωση.
Το πρόγραμμα συνεχίζεται και φέτος με στόχο τους 10.000 τόνους και παράλληλα γίνεται και η συλλογή οργανικών με τους καφέ κάδους. Ο δήμαρχος δηλώνει ότι ψάχνουν την αγορά για να το διαθέσουν και ελπίζει ότι του χρόνου θα έχουν φτάσει στο 30% της ανακύκλωσης με στόχο την δημιουργία βιώσιμων δομών κυρίως με περιβαλλοντικό αντισταθμιστικό αλλά και οικονομικό όφελος για να παραμείνουν ζωντανές.

Δείτε την συνέντευξη:

https://www.youtube.com/watch?v=TYyR3dVk9n4