Ολη η Ελλάδα μπήκε φέτος στο Let’s do ti Greece

Δεκάδες είναι τα δελτία τύπου που έχουν φτάσει από 130 και πλέον δήμους της Ελλάδας για την συμμετοχή τους στην Πανελλήνια ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ Εθελοντική Δράση  «Let’s do it Greece 2018» που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 29 Απριλίου την ίδια στιγμή σε πάνω από 1.500 σημεία στην Ελλάδα.
Το  Let’s do it Greece γεννήθηκε το 2011, απο μια μικρή ομαδα μαθητών που ξεκίνησαν τη δράση και έδωσαν το σύνθημα καλώντας κι άλλους να πάρουν πρωτοβουλίες δενδροφύτευσης και καθαρισμού.
Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρχικά σχολεία και δήμοι και στην συνέχεια μπήκαν στο χορό και εθελοντικές οργανώσεις αλλά και εταιρείες απ’ όλη την Ελλλάδα κινητοποιώντας ένα τεράστιο ανθρώπινο δυναμικό που του έδωσαν την ευκαιρία για εθελοντική προσφορά.
Τα πάντα, ιστορικό, ιδέες, τρόπους δράσης, εργαλεία, συμμετοχές, αλλά και τον πολύ σημαντικό χάρτη δράσεων μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.letsdoitgreece.org.
Το δημοσιογραφικό επιτελείο του myota.gr κατέγραψε και διάδωσε το Let’s do it Greece από τις πρώτες στιγμές της εκκίνησής του και συνεχίζει να το υποστηρίζει με κάθε τρόπο διότι είναι μια δράση που ξεκίνησε από τις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα από τις μη οργανωμένες και αποτελεί τρανό παράδειγμα κοινωνικής αυτενέργειας που αγκαλιάστηκε από τη Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η πλειοψηφία των δήμων έχει εντάξει πια στο ετήσιο πρόγραμμα δράσης του το Let’s do it Greece με καθαρισμούς δημόσιων χώρων, καλοπισμούς, δενδροφυτεύσεις, σε πάρκα πλατείες, ποτάμια, λίμνες οικόπεδα, δάση κλπ.
Οι δήμοι παρέχουν όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό, διαθέτουν οχήματα, εργαλεία και εργαζόμενους και καλούν τα σχολεία, τις εθελοντικές οργανώσεις, προσκόπους, τις επιχειρήσεις της περιοχής τους και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας να συμμετάσχουν σε μια γενική επιστράτευση εθελοντισμού για την βελτίωση του περιβάλλοντος.
Στους περισσότερους δήμους γίνεται μια συγκέντρωση σε ένα χώρο που προκαθορίζεται και όλοι μαζί καθαρίζουν και φρεσκάρουν το χώρο. Υπάρχουν όμως και κάποιοι δήμοι που διοργανώνουν μια ολόκληρη γιορτή και πανστρατιά με ποικίλες δράσεις και σε πολλά σημεία της περιοχής τους.
Το myota.gr έκανε μια μικρή επιλογή ως καλές πρακτικές και ιδέες.

Στο Κιλκίς για παράδειγμα γιόρτασαν την ανακύκλωση και οι κάτοικοι έφεραν μαζί τους παλιές μικροσυσκευές και τις απέθεσαν στους πράσινους κάδους  ενώ μέσα από παιχνίδια και δημιουργικές δραστηριότητες γνώρισαν εμπειρικά και με διασκεδαστικό τρόπο τη σημασία της ανακύκλωσης.

Δημότες, γονείς και παιδιά περιηγήθηκαν στο περίπτερο της Περιβαλλοντικής Ομάδας του 2ου Γυμνασίου Κιλκίς – τα παιδιά και οι έφηβοι στάθηκαν εκεί περισσότερη ώρα αφού έπαιξαν ηλεκτρονικά παιχνίδια για την ανακύκλωση – και στο διπλανό περίπτερο του παραρτήματος Ελληνικού Οδηγισμού Κιλκίς. Έπαιξαν το ”σκουπιδάκι” μια έξυπνη παραλλαγή του επιτραπέζιου παιχνιδιού ”φιδάκι”, σχημάτισαν τζένγκα με χάρτινες φιάλες χυμών και γάλακτος ενώ οι λιλιπούτειοι φίλοι καταχάρηκαν το μπόουλινγκ βάζοντας σημάδι τα αλουμινένια τενεκεδάκια αναψυκτικών. Το παιχνίδι συνεχίστηκε και στο Πάρκο από τους προσκόπους και ολοκληρώθηκε με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίου για την ανακύκλωση.
Όλοι  οι συμμετέχοντες πήραν μαζί τους για το σπίτι τη γνωστή μπλε σακούλα  με την υπόσχεση ότι θα τη χρησιμοποιούν για τους σκοπούς της ανακύκλωσης.   

Στο Δήμο Αχαρνών πραγματοποιήθηκαν περιβαλλοντικές δράσεις στα σχολεία στο πλαίσιο της “Σχολικής Εβδομάδας Εθελοντισμού Let’s do it Greece 2018″από 23 έως τις 27 Απριλίου 2018. Ηταν τεράστια η συμμετοχή δεκάδων οργανώσεων.

Στο Δήμο Λαμιέων η δράση καθαρισμού και καλλωπισμού έγινε σε όλη την πόλη σε δεκάδες σημεία και με πάρα πολύ μεγάλη ποικιλία δράσεων. Μέχρι και κατασκευή ταίστρας για τα ζώα από ανακυκλώσιμο Υλικό.  . Εκεί σημειώθηκε μάλλον η μεγαλύτερη κινητοποίηση. Τις εθελοντικές δράσεις, συντόνισε το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Λαμίας Europe Direct, και συμμετείχαν δεκάδες εθελοντικές οργανώσεις, σύλλογοι, επαγγελματικοί φορείς, ενεργοί πολίτες, μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας που συντονίστηκαν με την υπόλοιπη Ελλάδα, αγκάλιασαν αυτή τη δράση και έδωσαν υπόσχεση να γίνουμε η αλλαγή που θέλουμε.
Στο Δήμου Διονύσου η εθελοντική δράση αφορούσε στον καθαρισμό και στην ανάπλαση του πάρκου της Αγίας Παρασκευής στην Άνοιξη. Οι εθελοντές μάζεψαν αρκετές σακούλες με σκουπίδια, έκαναν αποψίλωση του πάρκου με τσουγκράνες και σκούπες, ενώ στη συνέχεια έβαψαν παγκάκια και κολώνες.
Στον δήμο Πειραιά έβγαλαν το σύνθημα «Καθαρίζουμε τα βράχια της Πειραϊκής – Σώζουμε τα καΐκια!
Ο Δήμος Πειραιά στηρίζοντας την Πανελλήνια Εθελοντική Εκστρατεία “Let’s Do It Greece 2018” προσκάλεσε τους δημότες και φίλους του Πειραιά,  σε δράση ευαισθητοποίησης για τη διατήρηση των ξύλινων σκαφών ως δείγμα της παράδοσής.

Στο Δήμο Νέας Σμύρνης σε συνεργασία με το Σύλλογο Διδασκόντων, το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και τους μαθητές πραγματοποίησαν  τη περιβαλλοντική δράση «Ζωντανό Σχολείο – Όμορφη Γειτονιά»,.
Σε ένα κλίμα γιορτινό, συνεργασίας και εθελοντισμού υλοποιήθηκαν εργασίες καθαριότητας, δενδροφυτεύσεις, ελαιοχρωματισμοί, όχι μόνο στον σχολικό αλλά και στον περιβάλλοντα χώρο ενώ όλη την εβδομάδα οι υπηρεσίες του Δήμου προχώρησαν σε μια γενικευμένη παρέμβαση για την αντιμετώπιση των αναγκών των σχολείων.

Στο Δήμο Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη που διαθέτει Δημοτικό Κίνημα  Εθελοντισμού σε συνεργασία με τα δημοτικά σχολεία και τους προσκόπους διοργάνωσε μια σειρά περιβαλλοντικών και εξωραϊστικών παρεμβάσεων, δενδροφυτεύσεις, παρεμβάσεις κοινωνικού χαρακτήρα  καθώς και δράσεις με στόχο την αξία της υγιεινής διατροφής. Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης ακολούθησε ξενάγηση στο χώρο του Μνημείου της Μάντρας Μπλόκου Κοκκινιάς.

Και βέβαια να αναφέρουμε και τον Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης που φιλοξένησε την κεντρική δράση του “Let’s Do It Greece 2018” με μια κινητοποίηση πάνω από 1.500 ατόμων και με πολλές δράσεις και εκδηλώσεις με εργαστήρια τέχνης, με μουσικές, με happenings στον Υμηττό από όπου και ξεκίνησε το Let’s Do It Greece.

Μην ξεχάσετε να μπείτε στη διεύθυνση http://www.letsdoitgreece.org για να ανεβάσετε τις φωτογραφίες σας στον χάρτη δράσεων.

Επειδή το φωτογραφικό υλικό ήταν πολύ μεγάλο το κάναμε video που μπορείτε να το δείτε εδώ.

Δείτε επείσης το video της νέα έναρξης του Let’s do it Greece για το 2019