Μια ανάλυση για το συνέδριο της ΠΟΕ ΟΤΑ

To myota.gr δεν δημοσιεύει ποτέ κείμενα αντιπαραθέσεων που αφορούν εσωτερικές υποθέσεις: δήμων ή συλλογικών οργάνων των εργαζομένων διότι έχει βάλει ως αρχή ότι δεν είναι αυτός ο ρόλος του συν του ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα για τα οποία αδυνατεί να προβάλει τον πλήρη διάλογο κάθε αντιπαράθεσης.
Κατ εξαίρεση όμως δημοσιεύουμε την ανάλυση του Δικτύου Εργαζομένων στους ΟΤΑ όχι διότι συμφωνούμε μαζί τους, αλλά πολύ απλά γιατί εκτιμήσαμε ότι είναι μια ψύχραιμη ανάλυση που έχει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία για τον κάθε έναν που ασχολείται με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 46ου συνεδρίου   της  ΠΟΕ ΟΤΑ.
Πρώτες σκέψεις αποτίμησης του συνεδρίου.
Ολοκληρώθηκαν την Πέμπτη 26 Απριλίου οι τετραήμερες εργασίες του 46ου συνεδρίου  της  ΠΟΕ ΟΤΑ. Πρόκειται για τη μαζικότερη εκ των δυο ομοσπονδιών στο κλάδο των εργαζομένων στους δήμους όλης της χώρας.
Το συνέδριο έγινε σε χλιδάτο  ξενοδοχείο των Ιωαννίνων. Πήραν μέρος 637 αντιπρόσωποι, από τους 645 που είχαν εκλέγει από εργαζόμενους με μόνιμη σχέση εργασίας ή αόριστου χρόνου. Οι  χιλιάδες συμβασιούχοι εργαζόμενοι στους δήμους με ελαστικές σχέσεις εργασίας και διάφορα προγράμματα δεν ψηφίζουν για την ΠΟΕ ΟΤΑ, παρά το γεγονός ότι είναι μέλη των πρωτοβάθμιων σωματείων.
Για το συνέδριο από 270 σωματεία που ανήκουν στη δύναμη της ΠΟΕ ΟΤΑ, εκλέχτηκαν 100 σύνεδροι παραπάνω συγκριτικά με το προηγούμενο. Αυτό έγινε όχι γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των εργαζομένων στον κλάδο με σταθερή σχέση εργασίας, το αντίθετο συμβαίνει, ούτε γιατί αυξήθηκε η συνδικαλιστική πυκνότητα στα πρωτοβάθμια σωματεία, αλλά γιατί φέτος συμμετείχαν σωματεία που για διάφορους λόγους και προβλήματα δεν είχαν πάρει μέρος ή είχαν αποκλειστεί στο προηγούμενο συνέδριο. Να σημειώσουμε ότι αυξήθηκαν τα σωματεία που οι εργαζόμενοι πήραν μέρος στις εκλογές με  ενιαίο ψηφοδέλτιο, με τη συμμετοχή ακόμη και δυνάμεων της ΔΑΣ- ΠΑΜΕ.
Κατά γενική ομολογία η μαζική συμμετοχή των συνέδρων στις διαδικασίες του συνεδρίου περιορίστηκε την πρώτη ημέρα κατά τη διάρκεια της πιστοποίησης των σωματείων και στην παραλαβή της κάρτας αντιπροσώπου. Στη διαδικασία αυτή δεν έλειψαν οι παραταξιακές σκοπιμότητες, από τη ΔΑΣ και τη Συνδικαλιστική Ανατροπή κυρίως, αφού την τελευταία στιγμή θυμήθηκαν να θέσουν ζητήματα αποκλεισμών σωματείων για τα οποία η  επιτροπή πιστοποίησης τα είχε εγκρίνει. Την Τέταρτη το βράδυ όπου θα ψηφίζονταν ο διοικητικός απολογισμός δράσης της ΠΟΕ ΟΤΑ και στη συνέχεια θα μιλούσαν οι επικεφαλείς των παρατάξεων, όπου ως γνωστό γίνεται προσπάθεια  για τη μέγιστη συσπείρωση των αντιπροσώπων της κάθε παράταξης, η παρουσία των συνέδρων ήταν μαζική.
Στη διάρκεια των ομιλιών Τρίτη, Τέταρτη η συμμετοχή των συνέδρων ήταν περιορισμένη. Σε αυτό βοηθούσε ο καλός καιρό, οι ομορφιές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής και  πολλοί σύνεδροι επιδόθηκαν σε «συνδικαλιστικό» τουρισμό. Εξαίρεση αποτελούσαν κυρίως οι αντιπρόσωποι με τις παρατάξεις της συνδικαλιστικής αριστεράς, που οι περισσότεροι από αυτούς συμμετείχαν και παρακολούθησαν το συνέδριο.  Αξίζει να αναφερθεί η σύνθεση των αντιπροσώπων, πολλοί είναι  διευθυντές, προϊστάμενοι, επόπτες και επιστάτες των εργαζομένων. Πρόκειται για ένα σώμα που αποτελείται από  μισθωτούς που ένα μεγάλο κομμάτι του έχει είτε διευθυντικό είτε ενδιάμεσο ρόλο στην εργασία.
Στο σώμα δεν υπήρχαν νέοι εργαζόμενοι αφού απαγορεύονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τα οκτώ χρόνια της κρίσης και των μνημονίων. Θα είχε ενδιαφέρον να μελετηθεί η σύνθεση των αντιπροσώπων του συνεδρίου.
Οι αντιπρόσωποι που πήραν τον λόγο αναφέρθηκαν σε διάφορα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους,  την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών όπως η καθαριότητα, την έλλειψη μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες, την εμπλοκή όλο και περισσότερο των ιδιωτικών εταιρειών στους δήμους. Ο κάθε ομιλητής προσπάθησε να αναφερθεί  από τη δική του οπτική στα προβλήματα, ωστόσο ήταν διάχυτη η δυσαρέσκεια απέναντι στη μνημονική κυβερνητική πολιτική καθώς και η απογοήτευση που κυριαρχεί στους κόλπους των εργαζομένων. Δεν έγινε συζήτηση για τις νέες καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που προωθεί η κυβέρνηση στους δήμους με το νέο σχέδιο  «Κλεισθένης», για τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά ζητήματα και άλλα πολλά. Ορισμένοι ομιλητές υποστήριξαν την αναχρονιστική θέση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ να μην περάσουν τα προνήπια στο δημόσιο νηπιαγωγείο. Ωστόσο η λογική της συναίνεσης, της συνδιαλλαγής, της συνεννόησης με τους δημάρχους ήταν εμφανής, καθώς και  οι χαμηλές προσδοκίες  στους στόχους και τα αιτήματα για το αμέσως επόμενο διάστημα. Οι επικεφαλείς των παρατάξεων επιδίωξαν να συσπειρώσουν τους αντιπροσώπους τους και κράτησαν χαμηλούς τόνους. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι εκπρόσωποι της ΑΣΚ ΟΤΑ -κυβερνητική παράταξη – που για αυτούς όλα είναι καλώς καμωμένα από τη συγκυβέρνηση. Ενώ ο εκπρόσωπος της νεοφιλελεύθερης παράταξης ΔΑΚΕ επέλεξε να αναφερθεί με έντονο εθνικιστικό τόνο στο Μακεδονικό, κατηγορώντας τους ομιλητές που καταδίκασαν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους στην περιοχή μας.
Πολλά ζητήματα ήταν ρυθμισμένα διαπαραταξιακά και ελεγχόμενα από πριν. Παρόλα αυτά, αναπτύχτηκε προβληματισμός και ασκήθηκε κριτική από διάφορους ομιλητές και στη συνδικαλιστική δράση της ηγεσίας της ΠΟΕ ΟΤΑ. Αυτή η κριτική αποτυπώθηκε και στην ψηφοφορία για τον απολογισμό δράσης.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ
 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΙ: 645 ΨΗΦΙΣΑΝ: 495
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
 ΑΚΥΡΑ    11 -2,22%  ΛΕΥΚΑ  15 – 3,03%
 ΝΑΙ 293 – 59,19% ΟΧΙ 176 – 35,56%
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
ΑΚΥΡΑ  15 – 3,04%   ΛΕΥΚΑ 117 – 23,64%
 ΝΑΙ 301 – 60,80% ΟΧΙ  62 – 12,52%  
Στις εκλογές αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά πρώτη δύναμη και ενισχυμένη η Συνδικαλιστική Ανατροπή (ΣΥΝΑΝ), που είναι μετεξέλιξη της ΠΑΣΚΕ ΟΤΑ. Χρειάζεται να μελετηθεί βαθύτερα γιατί η συγκεκριμένη  παράταξη συνεχίζει να υποστηρίζεται εκλογικά τόσο ψηλά από τους εργαζόμενους, παρά το γεγονός ότι από το προηγούμενο συνέδριο έχει υποχωρήσει η αγωνιστική κινηματική  δράση της ΠΟΕ ΟΤΑ.  
Δεύτερη δύναμη και ενισχυμένη αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά  η ΔΑΣ-ΠΑΜΕ.
Τρίτη δύναμη η ΔΑΚΕ όπου και αυτή αύξησε τις δυνάμεις της ανάλογα με τις δυο προηγούμενες  παρατάξεις.
Το  ΜΕΤΑ είχε σημαντικές απώλειες, αφού ως ενιαία παράταξη είχε στο προηγούμενο συνέδριο 106  ψήφους και 7 έδρες. Η παράταξη αυτή έχει διασπαστεί και οι  δυνάμεις που στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική δημιούργησαν την ΑΣΚ ΟΤΑ .
Οι Αγωνιστικές Κινήσεις Συσπειρώσεις, εξέλεξαν ένα σύμβουλο στην ΠΟΕ ΟΤΑ αλλά είχαν σημαντικές απώλειες και  έπεσαν σε ψήφους και ποσοστό, για την ΠΟΕ ΟΤΑ και πολύ περισσότερο για τους αντιπροσώπους στην ΑΔΕΔΥ, παρά την αύξηση του εκλογικού  σώματος.    
Το «Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ»  έλαβε  από πέντε ψήφους για την ΠΟΕ ΟΤΑ και την ΑΔΕΔΥ. Παρουσίασε τις απόψεις του αυτοτελώς για πρώτη φορά στο συνέδριο,  σε ένα σώμα που όλοι γνωρίζουν ότι οι σύνεδροι είναι στοιχισμένοι στα ψηφοδέλτια που έχουν εκλέγει.
Το εκλογικό αποτέλεσμα για το «Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ» ήταν το αναμενόμενο.   
Προσπάθειες που έγιναν το τελευταίο διάστημα για να υπάρξουν συζητήσεις, να αναζητηθούν συγκλίσεις, να γίνουν συνθέσεις μεταξύ των συνδικαλιστικών παρατάξεων που έχουν ταξική αναφορά ΔΑΣ, ΜΕΤΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΩΝ και ανέντακτων αγωνιστών για κοινή παρέμβαση και στο συνέδριο  δεν είχαν το προσδοκώμενο  αποτέλεσμα. Μια τέτοια προσπάθεια θα συνέβαλε να υπερβούμε  το σημερινό κατακερματισμό των δυνάμεων που έχουν ταξική αναφορά στο κίνημα, στη συγκέντρωση δυνάμεων για μια μετωπική κοινή δράση, ώστε να πάνε τα πράγματα αλλιώς στο σ. κίνημα των εργαζομένων στους δήμους, να συμβάλουμε για αποτελεσματικούς αγώνες το επόμενο διάστημα.
 Η ΔΑΣ και οι ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ δεν καταδέχτηκαν ούτε να απαντήσουν στην πρόσκληση για συζήτηση. Ενώ ανταποκρίθηκε στη συζήτηση το ΜΕΤΑ.
Στην ανακοίνωση του το Δίκτυο εργαζομένων αλλά και με τις παρεμβάσεις του στο συνέδριο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι:
«Εργαζόμενοι και εργαζόμενες που αναπτύσσουν ανεξάρτητη εργατική ριζοσπαστική δράση σε ταξική κατεύθυνση στους χώρους εργασίας των Δήμων όλης της χώρας δημιούργησαν Δίκτυο εργαζομένων, γιατί Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη εποχή.
Την εποχή της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, των μνημονίων, που μας  επιβάλλονται από το οικονομικό και πολιτικό κατεστημένο, την Ε. Ένωση και το ΔΝΤ, βάρβαρα μέτρα, τα οποία  διαμορφώνουν μέρα με την ημέρα ένα εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα και διαλύουν τις ζωές μας.
Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν στην περιοχή μας  για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.
 Είμαστε αντιμέτωποι με μια καινούργια κατάσταση, που χρειαζόμαστε καινούργιες ιδέες, πρακτικές, μετωπική εργατική πολιτική και  δράση για να την αντιμετωπίσουμε, προς όφελος των συλλογικών εργατικών συμφερόντων, για τις σύγχρονες ανάγκες και τα δικαιώματα μας.
Δεν πρόκειται για μια ακόμη παράταξη, ιμάντα μεταβίβασης της κομματικής γραμμής ή μιας παράταξης στα πλαίσια της καθεστωτικής πολιτικής πρακτικής του κυβερνητικού, εργοδοτικού, δημαρχιακού συνδικαλισμού.
Πρόκειται ένα ΔΙΚΤΥΟ εργαζομένων που στόχο έχει να συμβάλει στην ταξική ενότητα των εργαζομένων, στη υπέρβαση του σημερινού κατακερματισμού του σ.κ, στη συγκέντρωση δυνάμεων για το ξεπέρασμα  των αιτιών που οδήγησαν στη  σημερινή ήτα για  την ταξική αναγέννησή του.  Για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα στους χώρους εργασίας, για να υπάρξουν αγώνες, μαζικοί ενωτικοί, για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και της ζωής μας, για την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής που συνεχίζεται και κλιμακώνεται.
Για να πάνε τα πράγματα αλλιώς, να γυρίσουμε σελίδα στο συνδικαλιστικό κίνημα στους ΟΤΑ σε μετωπική ταξική αγωνιστική κατεύθυνση και ανεξάρτητη εργατική δράση, για την υπεράσπιση των σύγχρονων αναγκών και δικαιωμάτων μας.  Τα εργατικά δικαιώματα μπροστά!»
Ο συσχετισμός των συνδικαλιστικών δυνάμεων  στο συνέδριο διαμορφώθηκε ως εξής:


Το εκλογικό μέτρο διαμορφώθηκε στο 5,35    –    –
Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε ότι ήταν ένα συνέδριο, υποτονικό, συναινετικό, αναντίστοιχο των αναγκών, των προβλημάτων  και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αποτυπώθηκαν και εκλογικά οι πρόσφατοι συσχετισμοί που διαμορφώθηκαν στις εκλογές των σωματείων. Οι προσπάθειες των μηχανισμών των κυριάρχων  παρατάξεων ευόδωσαν και εξάντλησαν την επιρροή τους. Ο κυβερνητικός συνδικαλισμός βγήκε ενισχυμένος. H ΔΑΣ –ΠΑΜΕ κεφαλαιοποιεί τη πανελλαδική της διαχρονική δικτύωση. Εισέπραξε τη συνέπεια στην αγωνιστική κομματικοκεντική της γραμμή, αξιοποιώντας και τις αδυναμίες, τα λάθη και τις ανεπάρκειες – οργανωτικές και συνδικαλιστικές των δυνάμεων του ταξικού ρεύματος.
Οι δυνάμεις που έχουν αναφορά σε ταξική ριζοσπαστική κατεύθυνση εκλογικά υποχώρησαν( ΜΕΤΑ, ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΕΙΣ).
Το Δίκτυο Εργαζομένων στους ΟΤΑ, δεν κρίθηκε στους χώρους εργασίας καθώς δεν εμφανίστηκε  αυτοτελώς. Θα κριθεί το επόμενο διάστημα, από την ικανότητα του να συνδεθεί στους χώρους δουλειάς με εργαζόμενους σε δήμους όλης της χώρας, από τη συμβολή του στην ταξική ενότητα και κοινή δράση  καθώς και στη συμβολή του στην ταξική αναγέννηση του σ. κινήματος και την χειραφέτηση των εργαζομένων στους ΟΤΑ.
1 Μάη 2018