Τα μυστικά της χημικής τουαλέτας και οι παγίδες τους

Βασικό στοιχείο πολιτισμού και μέριμνας για την υγιεινή των δημόσιων χώρων αποτελεί ένα άγνωστο στους πολλούς αντικείμενο, αυτό των χημικών τουαλετών. Οι δήμοι βασικοί καταναλωτές αυτού του αντικειμένου, αφού είναι ουσιαστικά υπεύθυνοι και διοργανωτές των Λαϊκών Αγορών, εκδηλώσεων αλλά και ιδιοκτήτες των πάρκων.
Επίσης σημαντικές είναι και οι ανάγκες σε περιόδους σεισμών, θεομηνιών, πλημμυρών κλπ όπου εκεί ξαφνικά μεγιστοποιούνται.
Να προσθέσουμε επίσης ότι και στις Παιδικές Χαρές οι δήμοι πια οφείλουν να έχουν την ανάλογη μέριμνα υγιεινής, αφού αυτές πια έχουν γίνει το νούμερο ένα σημείο συνάθροισης κοινού σε τακτική βάση.
Και βέβαια άλλος ένας τομέας που θα πρέπει οι δήμοι να επιβάλλουν και να προβλέπουν την ύπαρξη τουαλετών είναι τα οποιασδήποτε κλίμακας εργοτάξια εντός των ορίων τους.
Η μη ύπαρξη τουαλετών δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους κατοίκους ιδιοκτήτες σπιτιών και κήπων που δέχονται επιθέσεις από εργαζόμενους ή θαμώνες που έχουν “ανάγκη”.

Και ο τομέας όμως αυτός των προμηθειών έχει τα μυστικά του και τις παγίδες του. Κατ΄αρχην οι δήμοι θα πρέπει να κάνουν μια οικονομοτεχνική μελέτη και να αποφασίσουν αν θα πρέπει να συνεχίσουν να νοικιάζουν ή θα πρέπει να αγοράσουν κάποιες τέτοιες τουαλέτες. Με μια συχνότητα εκδηλώσεων, μαζί με τις λαϊκές και με μια συχνότητα έργων πολλές φορές το κόστος της ενοικίασης είναι πολύ μεγαλύτερο από μια αγορά και η απόσβεση έρχεται άμεσα. Κοιτάξτε λίγο τα στατιστικά σας!
Επίσης πρέπει να συνυπολογιστεί το πλήθος των εξυπηρετούμενων  ατόμων σε κάθε περίσταση. Οι προδιαγραφές δίνουν 10 άτομα για κάθε τουαλέτα για να λειτουργεί σωστά η υπηρεσία και αυτό δεν πρέπει να αγνοείται σε καμία περίπτωση.

Το δεύτερο και πολύ σημαντικό είναι η οικολογική διάσταση του θέματος. Τα χημικά που χρησιμοποιούνται πρέπει να είναι φιλικά προς το περιβάλλον (υπάρχουν βιολογικά).

Στην συνέχεια ο εξοπλισμός της τουαλέτας πρέπει να είναι κατάλληλος για μια υγιεινή αλλά ευπρεπή χρήση. Να είναι κλειστού τύπου δηλαδή ο χρήστης να μην έρχεται σε οπτική επαφή και πολύ περισσότερο με δυσάρεστες οσμές, να υπάρχει σαπούνι, χαρτί υγείας και χειροπετσέτες, να υπάρχουν αυτοματισμοί για να μην επιτρέπουν σε αμελείς να αφήνουν κακές εικόνες και  η τουαλέτα να καθαρίζεται εύκολα και γρήγορα. Οι αυτοματισμοί έχουν να κάνουν και με την εξοικονόμηση του νερού και των χημικών και την διάρκεια της λειτουργικότητας της τουαλέτας όταν υπάρχει πολύ κόσμος σε μια περίσταση.
Επίσης οι διαστάσεις είναι σημαντικές. Η πιο ευρύχωρη τουαλέτα δίνει την άνεση και την αίσθηση και της υγιεινής.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή καθώς είναι εύλογο ότι οι αναστολές για την χρήση των χημικών τουαλετών στην ύπαιθρο είναι πολλές.

Αλλο ένα σημείο που πρέπει να προσέξουν οι δήμοι είναι η πρόβλεψη και για ΑμεΑ. Πολύ σπάνια βλέπουμε σε εκδηλώσεις ή στην Λαϊκή την ύπαρξη τουαλετών και για ΑμεΑ και αυτό είναι δείγμα πραγματικής ευαισθησίας.

Και τέλος θα πρέπει να προδιαγράφονται όροι ISO 2015 ή και νεότεροι όταν υπάρξουν καθώς αυτοί περιλαμβάνουν κάθε νέα εμπειρία και τεχνολογία. Πολύ σημαντική είναι η απαίτηση να υπάρχει άδεια ρίψης των αποβλήτων σε Βιολογικούς Σταθμούς και πιστοποιητικό από το Χημείο του Κράτους ότι δεν πρόκειται για επικίνδυνα φορτία στην μεταφορά των αποβλήτων.
Οσο ανεβαίνουν οι ανάγκες και η χρήση τόσο γίνονται και επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, εξοπλισμούς και παροχές και σήμερα αυτό είναι κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί από τους δήμους.

Δείτε το site της alba  είναι μία από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που καλύπτει τις ανάγκες σε χημικές τουαλέτες και ειδικότερα με την σύγχρονη αντίληψη των βιολογικών τουαλετών. Δείτε πόσο έχει προχωρήσει η τεχνολογία και οι εξοπλισμοί και πόσοι πολλοί τύποι τουαλετών υπάρχουν ανάλογα με τις ανάγκες κάθε περίστασης.