Ερχεται το ISO 37120 για τους δείκτες επίδοσης των πόλεων

Σήμερα, το 70% του παγκόσμιου ΑΕΠ παράγεται σήμερα από τις πόλεις και το 53% του συνολικού πληθυσμού του κόσμου κατοικεί στις πόλεις. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2050 το 70% του πληθυσμού του κόσμου θα ζει στις. Αυτό σημαίνει ότι ο ρόλος των πόλεων για την καθιέρωση ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος είναι πλέον πιο σημαντικός από ποτέ. Οι πόλεις είναι τα πολιτιστικά και οικονομικά κέντρα του κόσμου, των οποίων η εξέλιξη εξαρτάται από την αποτελεσματική διαχείριση και τη χάραξη πολιτικής βάσει τεκμηριωμένων στοιχείων.

Σε αυτή την εποχή της αστικοποίησης, οι δείκτες των πόλεων μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για τις δημοτικές αρχές, τους πολιτικούς, τους ερευνητές, τα στελέχη των επιχειρήσεων, τους σχεδιαστές των πόλεων και άλλους επαγγελματίες, ώστε να διασφαλιστεί η εφαρμογή πολιτικών που προωθούν την βιωσιμότητα, την οικονομία, την ανταγωνιστικότητα και την ευημερία των πόλεων παγκοσμίως.

Οι πόλεις χρειάζονται δείκτες των επιδόσεών τους για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και της βιωσιμότητας σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι υπάρχοντες δείκτες δεν είναι τυποποιημένοι, συνεπείς ή συγκρίσιμοι για όλο τον κόσμο. Ως ένα κομμάτι
μιας νέας σειράς διεθνών προτύπων που αναπτύσσονται για μια ολιστική προσέγγιση για την αειφόρο ανάπτυξη και την αντοχή των πόλεων σύμφωνα με το ISO / TC 268 για την αειφόρο ανάπτυξη των κοινοτήτων, το πρότυπο ISO 37120 θεσπίζει ένα σύνολο τυποποιημένων δεικτών που παρέχουν μια ομοιόμορφη προσέγγιση για το τι είναι μετρήσιμο και πώς πρέπει να πραγματοποιηθεί η μέτρηση. Αυτό το Διεθνές Πρότυπο δεν παρέχει βαθμολογική αποτίμηση ή αριθμητικά όρια σχετικά με το τι πρέπει να επιλέξει μια συγκεκριμένη πόλη ως κατάλληλους στόχους για τους δείκτες.

Το ISO 37120 καθορίζει και καθιερώνει ορισμούς και μεθόδους για ένα σύνολο δεικτών για να καθοδηγήσουν και να μετρήσουν την απόδοση των υπηρεσιών στην πόλη και την ποιότητα ζωής.

Τι είναι οι τυποποιημένοι δείκτες;
Τα ποσοτικά, ποιοτικά ή περιγραφικά σύνολα μετρήσιμων στοιχείων που παρέχει ένα παγκοσμίως τυποποιημένο σύνολο δεικτών και μεθοδολογιών.

Ποιοι μπορεί να είναι οι χρήστες του ISO 37120;
Αυτό το Διεθνές Πρότυπο εφαρμόζεται σε οποιαδήποτε πόλη, δήμο ή τοπική αυτοδιοίκηση που αναλαμβάνει να μετρήσει τις επιδόσεις της με συγκρίσιμο και επαληθεύσιμο τρόπο, ανεξάρτητα από το μέγεθος και τον τόπο ανάπτυξής του.
Πως μπορεί ο ISO 37120 να βοηθήσεις τις πόλεις;
Οι τυποποιημένοι δείκτες επιτρέπουν την αξιολόγηση των επιδόσεών και τη μέτρηση της προόδου που σημειώνεται στην πόλη με το χρόνο, καθώς και την εκπόνηση συγκρίσεων από άλλες χώρες σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Επίσης, συμβάλλουν στην καθοδήγηση της πολιτικής, του σχεδιασμού και της διαχείρισης σε πολλούς τομείς και ενδιαφερόμενους φορείς.
Τα οφέλη των τυποποιημένων δεικτών του ISO 37120:
• Ποιο αποτελεσματική διακυβέρνηση και παροχή υπηρεσιών
• Διεθνή κριτήρια αναφοράς και στόχων
• Τοπική συγκριτική αξιολόγηση και σχεδιασμός
• Ενημερωμένη λήψη αποφάσεων για τους υπεύθυνους για τη χάραξη πολιτικής και τους τεχνοκράτες των πόλεων
• Εκμάθηση σε όλους τους τομείς
• Μόχλευση για χρηματοδότηση και η Αναγνώριση σε διεθνείς οργανισμούς
• Μόχλευση για χρηματοδότηση από τα ανώτερα κυβερνητικά επίπεδα
• Πλαίσιο για τον προγραμματισμό της αειφορίας
• Διαφάνεια και ανοικτά δεδομένα για επενδύσεις
• Τα δεδομένα (Big Data) σήμερα κινούνται γρήγορα και με την έκρηξη πληροφορίας το ISO μπορεί βοηθήσει στο να δώσει στις πόλεις αξιόπιστα αποτέλεσμα των παγκοσμίως τυποποιημένων δεδομένων που θα βοηθήσουν στην οικοδόμηση βασικών γνώσεων για τις δημοτικές αρχές και θα επιτρέψουν την εσωτερική και παγκόσμια  συγκριτική αξιολόγηση.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://www.iso.org/home.html