2η Πανελλαδική συνάντηση του Σύριζα για τη κοινωνική αλληλέγγυα οικονομία

Τη Κυριακή 15 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε η 2η πανελλαδική συνάντηση  της θεματικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνική αλληλέγγυα Οικονομίας, με στόχο  την επικαιροποίηση του σχεδίου δράσης σχετικά με τη εφαρμογή του ν.4430/16 τις δυνατότητες και τα προβλήματα υλοποίησης που αντιμετωπίζονται. Βασικοί εισηγητές ήσαν ο Γ. Αποστολίδης για την συνεταιριστική πίστη και τα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο Γιώργος Μιτάκης, ο Γιώργος Σταμπουλής, για τα θεσμικά ζητήματα και τις προτεραιότητες, ενώ από την Κυβέρνηση μίλησαν η αναπληρώτρια Υπουργός Θεανώ Φωτίου και ειδικός γραμματέας Αντώνης Βορλόου.Το κεντρικό μήνυμα της συνδιάσκεψης ήταν ότι ο τομέας της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας μπαίνει στην κεντρική ατζέντα πολιτικής του Σύριζα και εντατικοποιούνται οι διαδικασίες για άμεσα αποτελέσματα και παρεμβάσεις ενώ, στις αρχές του φθινοπώρου θα έχουμε τις προσκλήσεις για τα «κέντρα στήριξης της Κοινωνικής οικονομίας» και θα ακολουθήσουν οι προσκλήσεις για τους κοινωνικούς συνεταιρισμούς από τις περιφέρειες.Γενική ήταν η παραδοχή ότι τα προγράμματα έχουν καθυστερήσει πολύ και ότι στενεύει ο πολιτικός χρόνος ώστε να τρέξουν πριν από τις εκλογές. Πάντως δηλώθηκε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και ωριμότητα πλέον για να ξεπεραστούν τα προβλήματα της γραφειοκρατίας του ΕΣΠΑ που αποδόθηκε ως βασική αιτία της καθυστέρησης.Αρκετά στελέχη και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν τον λόγο στη συνέχεια εξέφρασαν την αγωνία τους πως αν η Κυβέρνηση μείνει στα λόγια και δεν προχωρήσει εγκαίρως στην εξασφάλιση των πόρων για την κοινωνική οικονομία το πεδίο θα μείνει προβληματικό, θα υπάρξει απογοήτευση στις μικρές κοινωνικές επιχειρήσεις και θα επωφεληθούν πάλι στο μέλλον κερδοσκοπικές επιχειρήσεις που ενδύονται τον ρόλο των κοινωνικών επιχειρήσεων όπως έγινε με τα προγράμματα ΤΟΠΕΚΟ και ΤΟΠΣΑ.
Από τους Οικολόγους Πράσινους η Χριστίνα Ευθυμιάτου πήρε τον λόγο και επισήμανε:
Εάν δεν υπάρξουν άμεσα πόροι σε σχέση με όλες αυτές διακηρύξεις και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την Κοινωνική Αλληλέγγυα Οικονομία το όλο εγχείρημα θα απαξιωθεί πολιτικά και μάλιστα εν όψει εθνικών και Δημοτικών εκλογών. Ειδικότερα θα πρέπει άμεσα να εξασφαλιστούν πόροι για το ειδικό Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που έχει συσταθεί.
Ο Νίκος Φίλης από τους βουλευτές που συμμετείχαν στη συνδιάσκεψη έθεσε το ζήτημα  καθαρά πολιτικά. Το ζήτημα δεν είναι μόνο να αντιμετωπίζουμε την κοινωνική οικονομία  ως συμπληρωματικό μέτρο αντιμετώπισης της ανεργίας. Αλλά ως ένα από τους τρεις άξονες της οικονομίας που είναι ο δημόσιος τομέας, η αγορά και ο τομέας της κοινωνικής Οικονομίας. Για να είναι σαφές το πολιτικό πεδίο χρειάζεται μια πολιτική απόφαση σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας που θα κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους, πολιτικές, μηχανισμούς και διαδικασίες που θα κάνουν εφικτό το όραμα μας για την κοινωνική οικονομία.
Η πρώην υπουργός  κ Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε την ανάγκη διεύρυνσης του πεδίου με την πολιτική για μαζικούς καταναλωτικούς συνεταιρισμούς και επαγγελματικές ενώσεις που δημιουργούν συνεργατικά σχήματα.
Από την πλευρά της ΠΕΣΚΟ συμμετέχοντας στη συζήτηση ( η συνάντηση ήταν ανοικτή σε φορείς Κοινωνικής οικονομίας) επισημάναμε δυο προτάσεις στρατηγικής για την ανάπτυξη του πεδίου και την αποτελεσματικότητα της σχετικής πολιτικής. Πρώτον διεύρυνση του υποκειμένου της κοινωνικής οικονομίας που  πρέπει να είναι όχι μόνο οι άνεργοι που ψάχνουν εναλλακτική απασχόληση αλλά, η μαζική συμμετοχή σε καταναλωτικούς  συνεταιρισμούς σε ενεργειακές κοινότητες και ασφαλιστικά ταμεία και δεύτερον συγκρότηση κοινωνικού εταίρου αναγνωρισμένου από την ΟΚΕ (Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή).
Κατά άλλα εκφράσαμε την ικανοποίηση μας που ορισμένες από τις προτάσεις που είχαμε θέσει προ τριετίας στα υπουργεία και συζητούνται πλέον ως πολιτικές όπως: παραχώρηση και ενεργοποίηση πόρων  από τις σχολάζουσες γαίες και τα ακίνητα του Δημοσίου προς τις κοινωνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών με αντίκτυπο στις τοπικές κοινωνίες.
Δεν περιμένουμε βέβαια να γίνουν όλα όσα δεν έγιναν τα τελευταία τρία χρόνια στο χρόνο που απομένει μέχρι τις εκλογές αλλά είναι σημαντικό ότι η κοινωνική οικονομία μπαίνει όπως όλα δείχνουν στην κεντρική πολιτική ατζέντα της Κυβέρνησης.