Έκτακτες δράσεις των Γιατρών του Κόσμου στις πληγείσες περιοχές από τις πυρκαγιές

Οι Γιατροί του Κόσμου στεκόμαστε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και οι οποίοι έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους και καταστράφηκαν οι περιουσίες τους. Εκφράζουμε τη θλίψη μας για αυτή την καταστροφή με τις τόσο σκληρές συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον.
Ανταποκρινόμενοι στις έκτακτες και αυξημένες ανάγκες των πυροπαθών στις πληγείσες περιοχές, από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στις περιοχές του Δήμου Ραφήνας και στο Μάτι καθώς και στο Δήμο Μεγαρέων και την Κινέτα. Αρχικά, για την επιτόπια καταγραφή της κατάστασης και των αναγκών αλλά και για την άμεση φροντίδα των ανθρώπων.


Κατόπιν της καταγραφής, από τις 24 Ιουλίου σε στενή συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας, βρισκόμαστε καθημερινά και τα Σαββατοκυρίακα με δύο βάρδιες από τις 09:30 έως 19:30 στο Κέντρο Υγείας του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου. Εκεί, τα κλιμάκια μας παρέχουν πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας με ιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό και την ψυχολογική υποστήριξη με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς. Στην περιοχή πραγματοποιούνται καθημερινά επισκέψεις Πόρτα – Πόρτα (street-work) με στόχο να εντοπίσουμε επιπλέον ανάγκες. Από σήμερα 31 Ιουλίου θα βρισκόμαστε και στο Δημαρχείο Ραφήνας σε σηματοδοτημένο container (isobox) με κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους, ιατρούς και νοσηλευτές.
Παράλληλα, είμαστε σε σταθερή επικοινωνία με την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου Μαραθώνα καθώς και με την Αντιδήμαρχο Μεγαρέων, για οποιαδήποτε ανάγκη κριθεί ότι μπορούμε να συμβάλλουμε. Προς υποστήριξη των πυρόπληκτων κατοίκων της Κινέτας, συγκεντρώσαμε και παραδώσαμε είδη πρώτης ανάγκης.
Μέχρι και σήμερα, έχουμε εξυπηρετήσει 133 ανθρώπους μέσω των υπηρεσιών μας (ιατρική και ψυχολογική υποστήριξη).
Σε συνεννόηση με τους ενδιαφερόμενους Δήμους και σε συντονισμό με το ΚΕΕΛΠΝΟ και το ΕΚΕΠΥ, παραμένουμε σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και δυναμική επαναπρογραμματισμού των δράσεων μας, βάσει των πραγματικών αναγκών των πυρόπληκτων όπως αυτές προκύπτουν καθημερινά.