Σκουρλέτης: Συζήτησα με τον Πρωθυπουργό την μετακίνησή μου

Στη συζήτηση για τα σενάρια που τον θέλουν να αναλαμβάνει τη θέση του γραμματέα της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σκουρλέτης τόνισε μιλώντας στην εκπομπή «Παιχνίδια εξουσίας» των Βασίλη Σκουρή και Αγγελικής Σπανού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6: «Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση κόμματος – κυβέρνησης. Το κόμμα δεν είναι κυβερνητικό παραμάγαζο, θα υπάρχει και μετά την κυβέρνηση». Ανέφερε επίσης ότι «και πριν τον προηγούμενο ανασχηματισμό πρωταγωνιστούσα στα σενάρια. Δεν υπάρχουν προσωποπαγείς θέσεις. Τον γραμματέα τον εκλέγει η ΚΕ, τη σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου την καθορίζει ο πρωθυπουργός. Το βέβαιο είναι ότι θα γίνει ανασχηματισμός. Είναι μια κομβική στιγμή για τη χώρα και για την κυβέρνηση. Και αν το επιθυμούσα ή δεν το επιθυμούσα (να μετακινηθώ στο κόμμα) δεν θα το συζητούσα σε κανένα ραδιόφωνο. Υπάρχει ανάγκη ενίσχυσης του ειδικού βάρους του κόμματος, υπάρχει και ανάγκη αναδιάταξης στο εσωτερικό της κυβέρνησης».

Ο κ. Σκουρλέτης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες του Νews 24/7 ότι πρόσφατα είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό γι αυτό το ζήτημα λέγοντας: «Μα είναι δυνατόν να μη συζητάμε με τον πρωθυπουργό, με τον οποίο έχουμε κοινή πορεία, τέτοιες σκέψεις; Τα τελευταία χρόνια υπήρξε βίαιη μετάγγιση στελεχιακού δυναμικού από το κόμμα στην κυβέρνηση. Και μόνο ότι αυτή η κυβέρνηση καταφέρνει να βάλει τελεία στα μνημονιακά προγράμματα αυτό έχει από μόνο του μια αυταξία. Υπάρχουν δυνατότητες για την οικονομία. Η κοινωνία καλείται να χαράξει νέους δρόμους”.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για το άνοιγμα στην κεντροαριστερά ο βουλευτής Β Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι «πάντα είναι στην ημερήσια διάταξη ο διάλογος ανάμεσα στην αριστερά και την κεντροαριστερά. Η σχέση αυτή είχε διαρραγεί τα τελευταία χρόνια σε όλη την Ευρώπη λόγω της υιοθέτησης νεοφιλελεύθερων πολιτικών από τη σοσιαλδημοκρατία. Υπάρχουν στελέχη του ΚΙΝΑΛ που είναι πλήρως ταυτισμένα προγραμματικά με τη ΝΔ, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Λοβέρδος, ενώ άλλα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρξει αναστοχασμός σε σχέση με στρατηγικές επιλογές αυτού του χώρου. Η Αριστερά μεγάλωσε κάτω από τις δύσκολες συνθήκες του μνημονίου, ωρίμασε και οφείλει να συμβάλει στη διαμόρφωση ενός προοδευτικού μετώπου. Εάν εξασφαλίζονται πολιτικές προϋποθέσεις μπορούμε να το κάνουμε και στο πλαίσιο του ανασχημστισμού. Δεν δέχομαι το απλοϊκό ότι οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ, μιλάμε για μια βαθιά κοινωνική διεργασία. Δεν δέχομαι τον όρο ότι μετακόμισε το παλιό ΠΑΣΟΚ».

Ως προς τις φονικές πυρκαγιές στο Μάτι, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «η αναφορά σε ασύμμετρο φαινόμενο συνδεόταν με τις αντικειμενικές συνθήκες των καιρικών φαινομένων που αποδείχτηκε ότι ήταν καθοριστικός παράγοντας. Το 95% των πυρκαγιών έχει ανθρωπογενή αιτία. Σε τακτά χρονικά διαστήματα έχω μιλήσει για το πώς προσέγγισα αυτή την υπόθεση ζητώντας στέρεες απαντήσεις για όλα. Τις πρώτες μέρες δημιουργήθηκαν τέτοιες εντυπώσεις, για οργανωμένο σχέδιο, με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις, ανολοκλήρωτες, στη συνέχεια διαμορφώθηκε πιο καθαρή εικόνα». Και συνέχισε: «Τα πρώτα 24ωρα είναι λογικό να τα ψάχνουμε όλα και να θέτουμε ερωτήματα”. Σε σχέση με τη μήνυση οικογένειας θυμάτων ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε: «Είναι άλλη μια μήνυση την οποία πρέπει να εξετάσει η Δικαιοσύνη. Είναι φανερό ότι κάποιοι επιχειρούν να κάνουν πολιτική πάνω στην τραγωδία. Και προφανώς δεν αναφέρομαι στην οικογένεια».