Εγκύκλιος: Ποια στοιχεία προϋπολογισμού πρέπει να καταθέσουν οι δήμοι

Με την ένδειξη ΕΞ.ΕΠΕΙΓΟΝ το Υπουργείο Εσωτερικών έστειλε την εγκύκλιο 29 – 28 Αυγούστου2018 Αριθμ. Πρωτ.: 44660  με οδηγίες για την ενσωμάτωση του σχεδίου του προϋπολογισμού έτους 2019 και λοιπών δημοσιονομικών στοιχείων στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του Υπουργείου Εσωτερικών.
Σκοπός της εγκυκλίου είναι η παροχή οδηγιών αναφορικά με τη διαδικασία ενσωμάτωσης των σχεδίων προϋπολογισμού έτους 2019 των δήμων, των περιφερειών και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) που είναι φορείς της γενικής κυβέρνησης στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΣ (http://www.eetaa.gr/modota/modota.htm), προκειμένου το Παρατηρητήριο να παράσχει γνώμη επί αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του (α) σχετικού. Τα σχέδια προϋπολογισμού θα υποβληθούν στη Διαδικτυακή Βάση Δεδομένων του ΥΠΕΣ από τους Στατιστικούς Ανταποκριτές, οι οποίοι για την εισαγωγή στη ΔΒΔ θα κάνουν χρήση των κωδικών τους (όνομα χρήστη: username και κωδικός πρόσβασης : password). Στη συνέχεια η υποβολή του σχεδίου προϋπολογισμού θα πραγματοποιηθεί στο περιβάλλον εργασίας όπου καταχωρούνται τα μηνιαία στοιχεία του κάθε φορέα μέσω των στατιστικών δελτίων. Η υποβολή του σχεδίου π/υ 2019 θα πραγματοποιηθεί μέσω του δελτίου με τίτλο Σχ. Προΰπ. 2019. Το δελτίο θα θεωρείται ότι έχει υποβληθεί μόνο μετά την οριστικοποίησή του.
Το δελτίο Σχ. Προΰπ. 2019 αποτελείται από τους εξής πίνακες και καρτέλες:
Α) τους πίνακες «I. ΈΣΟΔΑ» και «II. ΈΞΟΔΑ», στις οποίες πρέπει να συμπληρωθούν δύο (2) στήλες: η στήλη «ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ 2018», στην οποία θα καταγραφούν οι εκτιμήσεις σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού για την περίοδο 01.01 – 31.12.2018, και η στήλη «Π/Υ 2019», στην οποία θα καταγραφούν οι τα έσοδα και οι πιστώσεις του σχεδίου προϋπολογισμού έτους 2019.
Β) τον πίνακα «III. ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΣ», ο οποίος επίσης αποτελείται από δύο (2) στήλες: «31.12.2018 (εκτίμηση)» και «31.12.2019 (πρόβλεψη)».
Γ) τον υπο-πίνακα «ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΧΡΗΣΗΣ», όπου υπολογίζεται το δημοσιονομικό αποτέλεσμα που προκύπτει από τα σχέδια προϋπολογισμού των υπόχρεων φορέων σύμφωνα με τη μεθοδολογία που ισχύει για τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης που καταρτίζουν και εκτελούν προϋπολογισμό σε ταμειακή βάση (βλ. Παράρτημα Ι).
Δ) τον πίνακα με τίτλο «V. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ» στον οποίο οι στατιστικοί ανταποκριτές καλούνται να καταχωρήσουν στοιχεία, τα οποία είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των εγγεγραμμένων ποσών στους ΚΑΕ της ΟΜΑΔΑΣ ΕΣΟΔΩΝ Ι της κατηγορίας 03 «ΈΣΟΔΑ ΑΠΟ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ».
Ε) την καρτέλα «ΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΕΣ» όπου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται το πεδίο «Στοιχεία»: Από την πτυσσόμενη λίστα του πεδίου οι στατιστικοί ανταποκριτές πρέπει να επιλέξουν την περίοδο εκτέλεσης του προϋπολογισμού του έτους 2018 που ελήφθη υπόψη για την κατάρτιση του π/υ 2019 (π.χ. εκτέλεση 6μήνου 2018 ή εκτέλεση 7μήνου 2018 κλπ).
Ολες τις οδηγίες της εγκυκλίου μπορείτε να κατεβάσετε εδώ