Ποιός ευθύνεται για τα κενά στους παιδικούς σταθμούς;

Πόλεμο ανακοινώσεων πυροδότησαν οι δηλώσεις του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εργασίας Δημήτρη Καρέλλα στον Αντ1 σύμφωνα με τις οποίες 31.000 παιδιά θα μείνουν φέτος εκτός Παιδικών Σταθμών.
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη δήλωσε: Επαναλαμβάνουμε την αδιαπραγμάτευτη προγραμματική μας δέσμευση: η επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν θα αφήσει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού».
Το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σημείωσε «το να μείνουν φέτος χιλιάδες παιδιά εκτός των προγραμμάτων φύλαξης σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ ΜΕΑ δεν αποτελεί απλώς μια ακόμα κοροϊδία της συντηρητικής Κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι στην ουσία εγκληματική παράλειψη, μεγάλων διαστάσεων.
Το ΚΚΕ έκανε ερώτηση στην Βουλή και σημείωσε ότι «Πάρα τις πομπώδεις διακηρύξεις για τη δήθεν δημιουργία νέων Παιδικών Σταθμών τελικά είναι ακόμη περισσότερα τα παιδιά που αποκλείονται και φέτος.
Η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Θενώ Φωτίου απάντησε ότι η διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο φάσεις (η πρώτη είναι τον Ιούλιο και η δεύτερη τον Σεπτέμβριο), δεν έχει τελειώσει και ότι τον Σεπτέμβριο, οι γονείς που θα βρουν βρεφονηπιακό σταθμό, θα πάρουν voucher. Τα vouchers θα τάσσουν τις 110.000.
«Το αντικειμενικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε βρεφονηπιακούς σταθμούς σε ορισμένες περιοχές» σχολίασε η κ. Φωτίου, συμπληρώνοντας όμως ότι εξασφαλίστηκαν 15 εκατ. ευρώ από το spending review (εξοικονόμηση δαπανών) και κλήθηκαν όλοι οι δήμοι της Ελλάδος, στους οποίους γνωστοποιήθηκε ότι θα λάβουν 50.000 ευρώ για την ίδρυση ενός βρεφονηπιακού σταθμού ή 75.000 ευρώ για την ίδρυση δύο βρεφονηπιακών σταθμών.
«Μέχρι σήμερα, έχουν ανταποκριθεί 130 δήμοι» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, επισημαίνοντας ότι έχει δοθεί παράταση, μέχρι το τέλος του Σεπτεμβρίου.
Θυμίζουμε ότι από τις 2 Μαΐου και μέχρι τις 30 Ιουνίου κλήθηκαν οι δήμοι και τα νομικά τους πρόσωπα να υποβάλλουν προτάσεις ένταξης στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, για την ίδρυση νέων τμημάτων βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας.
Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα έλαβαν οικονομική στήριξη που κυμαίνεται από 50.000 έως 75.000 ευρώ, ανάλογα εάν θα δημιουργηθεί ένα νέο τμήμα βρεφικής, παιδικής και βρεφονηπιακής φροντίδας, ή δύο τμήματα.
Την πρόσκληση διαχειρίστηκε η Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) Α.Ε. Τα νέα τμήματα μπορούσαν να ενταχθούν σε σταθμούς που ήδη λειτουργούν, εφόσον σε αυτούς υπήρχει ελεύθερος χώρος ικανός να διαμορφωθεί ώστε να τα στεγάσει, ή να αποτελέσουν τμήματα νέου/ νέων σταθμού/ σταθμών που θα συστήσει ο Δήμος.
Η συνολική επιχορήγηση για τους Δήμους ή τα νομικά τους πρόσωπα που θα ιδρύσουν ένα νέο τμήμα δυναμικότητας 12 βρεφών, ή ένα τμήμα δυναμικότητας 25 νηπίων (η επιλογή ανήκει στον Δήμο, ανάλογα με τις ανάγκες του) δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσό των 50.000 ευρώ.
Για τους Δήμους που μπορούσαν να ιδρύσουν δύο τμήματα (επίσης η επιλογή αν θα είναι δύο τμήματα βρεφικής ή δύο νηπιακής ή ένα βρεφικής κι ένα νηπιακής φροντίδας ανήκει στο Δήμο) η χρηματοδότηση ανέρχεται μέχρι του ποσού των 75.000 ευρώ.
Το θέμα λοιπόν είναι ότι τα 15 εκατομμύρια πιστώθηκαν στο Υπουργείο Εργασίας αλλά το πρόγραμμα είχε πολλά λάθη:
Πρώτα από όλα με 50.000 ευρώ δεν φτιάχνεις νέα δομή παιδικού σταθμού, άρα ο κάθε δήμος έπρεπε να έχει περίσσευμα για να συμμετάσχει. Υστερα πολλοί δήμοι προκήρυξαν διαγωνισμό ενοικίασης, αλλά δεν προσήλθε κανένα ιδιοκτήτης.  Αλλο μεγάλο λάθος ήταν ότι οι αιτήσεις των δήμων δεν ελέγχθηκαν στην ουσία τους και πολλοί από αυτούς που εγκρίθηκαν χρησιμοποιούν τα χρήματα για ανακαινίσεις ή εμπλουτισμό εξοπλισμού και όχι για δημιουργία νέων χώρων. Αλλη μια παράλειψη ήταν ότι οι εγκρίσεις δεν έγιναν με βάση του όμορους δήμους έτσι ώστε οι γονείς που θα βρουν έλλειψη στον έναν δήμο να βρουν μια κενή θέση σε έναν όμορο.
Και βέβαια όπως πάντα η μεγάλη έλλειψη παρουσιάζεται στην Περιφέρεια και σε απομονωμένους δήμους που δεν έχουν καν Παιδικούς Σταθμούς ή έναν μόνο και δεν είναι δυνατόν να βρουν τέτοια λύση των 50.000 ευρώ. Εκει χρειάζονται επιδότηση τουλάχιστον 2 εκατομμυρίων ευρώ ο καθένας με μελετοκατασκευή και έτοιμα τα τεχνικά δελτία.
Και βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε ότι αρκετοί δήμοι απλά αμέλησαν την προετοιμασία και την υποβολή αίτησης κυρίως λόγω ανεπάρκειας στελεχών.
Εκεί οφείλει η ΕΕΤΑΑ να δώσει στην δημοσιότητα στοιχεία. Σε ποιούς δήμους υπάρχουν τελικά ελλείψεις και ποιοι είναι οι δήμοι που δεν κατέθεσαν αίτηση, αλλιώς θα συνεχιστεί η κολοκυθιά των πολιτικών δηλώσεων χωρίς να μπορεί να καταλάβει ο κόσμος τι παίχτηκε τελικά.