Παράταση στα Open Malls υπερπροσπάθεια από τους Δήμους

 
Ενα μήνα παράταση θα πάρουν οι προτάσεις για τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου σύμφωνα με πληροφορίες του myota.gr καθώς η διαδικασία και οι όροι αποδείχθηκαν πολύ δύσκολες. Λίγοι θα είναι οι δήμοι που θα μπορέσουν κατ αρχήν να υποβάλουν αίτηση χρηματοδότησης. 
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζονται είναι στην εξεύρεση κατάλληλου δρόμου και στην επάρκεια και συμφωνία των επαγγελματικών επιμελητηρίων και των επαγγελματιών ξεχωριστά. Ειδικά κάποιο περιορισμοί με ισόγεια franchising κλπ δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. 
Πρόκειται για ένα συμμετοχικό πρόγραμμα ανάδειξης πολιτικών ανοιχτών κέντρων εμπορίου πόλεων (open mall)με πολυποίκιλες παρεμβάσεις ενιαιοποίησης «ταυτότητας» πόλεων και επιχειρήσεων. O μέγιστος προϋπολογισμός των πράξεων του προγράμματος ορίζεται σε 1.900.000€.Ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του Δικαιούχου (ΟΤΑ Α’ βαθμού) ανέρχεται κατά μέγιστο σε 1.500.000 €, ενώ ο επιλέξιμος προϋπολογισμός του Συνδικαιούχου (Εμπορικός Σύλλογος/ Επιμελητήριο) δεν μπορεί να ξεπερνά τα 400.000 €. Το ποσοστό ενίσχυσης ανέρχεται στο 100% του επιλέξιμου προϋπολογισμού των έργων.
Αυτή η εταιρικότητα είναι που δυσκολεύει τα πράγματα.
Παρ’ όλα αυτά είναι πολλοί δήμοι που το παλεύουν καθώς η όλη σύλληψη του προγράμματος παραμένει πολύ σημαντική για την ενίσχυση της τοπικής αγοράς την υπεραξία στις περιουσίες και στην απασχόληση. 
Δήμοι όπως της Λαμία, Θηβών, Νίκαιας Αγ. Ι. Ρέντη, Εδεσσας, Αγρινίου, Ναυπλίου κλπ καθημερινά με συσκέψεις και ημερίδες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις προτάεις τους, να ξεπεράσουν τα εμπόδια των περιορισμών και να προλάβουν και τις ημερομηνίες. 
 
Εδώ και καιρό η Ένωση Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων (Ε.Ε.Β.Ε.Κ) και ο Δήμος Κρωπίας βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων συμμετοχής στο Επιχειρησιακό  πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚτου.
Την Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου το μεσημέρι στο Δημαρχείο Κορωπίου έγινε μια πρώτη δημόσια ενημέρωση προς εμπόρους και ιδιοκτήτες επαγγελματικής στέγης κέντρου Κορωπίου προκειμένου να συμμετέχουν και να προβάλλουν θέσεις και απόψεις.  Να σημειωθεί ότι το προεδρείο του Δ.Σ της ΕΕΒΕΚ με επικεφαλής, την πρόεδρο Καλομοίρα Πρόφη και την γραμματέα, Σοφία Ντούνη όλο το καλοκαίρι ήταν σε συνεχή επαφή με μέλη του και με τον Δήμαρχο Κρωπίας ενώ συμμετείχε σε εκδηλώσεις και συναντήσεις πρώτης παρουσίασης του προγράμματος.Την κεντρική εισήγηση-παρουσίαση έκανε ο ειδικός εκπρόσωπος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Σύρος Κοσκοβόλης, υπεύθυνος σχεδιασμού και υλοποίησης προγραμμάτων που συμμετέχει στην προσπάθεια Δήμου Κρωπίας και του ΕΕΒΕΚ. To δημοτικό συμβούλιο στην εκδήλωση εκπροσώπησε  ο πρόεδρος του και δημοτικός σύμβουλος, Νικόλαος Γιαννάκος.
Παρέμβαση έκανε ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης ενημερώνοντας για τις ιδιαιτερότητες του προγράμματος, τις ατέλειες του αλλά και την ισχυρή βούληση της δημοτικής αρχής, ανεξαρτήτως της εξέλιξης του αναφερόμενου προγράμματος, να προχωρήσει άμεσα στις εργασίες ανακατασκευής της κεντρικής λεωφόρου και των υποδομών της που δεν υπήρχαν εδώ και δεκαετίες.Οι εργασίες αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο τόσο :
Α) της εφαρμογής της Κυκλοφοριακής Μελέτης προϋπόθεση της οποίας είναι η κατασκευή των κυκλικών κόμβων στις εισόδους-εξόδους της πόλης για την εφαρμογή της μονοδρόμησης τμήματος της κεντρικής λεωφόρου με κατεύθυνση προς Παιανία-Αθήνα. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στη βόρεια είσοδο της πόλης έχουν ξεκινήσει από το Καλοκαίρι του 2018 και ολοκληρώνονται τέλος Οκτωβρίου 2018 παραδίδοντας την «σκυτάλη» στην εκτέλεση και κατασκευή του κόμβου που υπολογίζεται σε τρεις περίπου μήνες παράδοσης. Η εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων στάθμευσης επί της κεντρικής λεωφόρου, τις  αλλαγές κυκλοφορίας/ροής κ.α. 
Β)   όσο και των συνοδευτικών-παράλληλων έργων :
•τοπικών συνδέσεων αποχέτευσης ακαθάρτων με προτεραιότητα την κεντρική λεωφόρο (προγραμματισμένες τμηματικές συνδέσεις-ανά γειτονιές). Να υπενθυμίσουμε ότι έχει εκτελεστεί στο 100% το βασικό έργο αποχέτευσης ακαθάρτων του εσωτερικού δικτύου πόλεως Κορωπίου. Στην κεντρική λεωφόρο, το έργο εκτελέστηκε τον Αύγουστο του 2014 (λόγο μειωμένου κυκλοφοριακού φόρτου και εμπορικής κίνησης)
•εκτέλεσης των αντιπλημμυρικών έργων ομβρίων αν.τομέα(ιδιαίτερα το νότιο τμήμα κεντρικής Λεωφόρου και Βασιλ.Όλγας 1χλμ με συνδέσεις των αποχετευτικών ροών από την  Αδριανού, Δημαρχείο προς το νέο δίκτυο ομβρίων της οδού Αντ. Κιούση. Αναμένεται η επανεκκίνηση του έργου από την Περιφέρεια Αττικής ως υπεύθυνος φορέας εκτέλεσης έργου το οποίο ξεκίνησε τον αρχικά τον Ιούνιο του 2017. Κατά κανόνα δεν αναλαμβάνουν οι ΟΤΑ Α΄βαθμού εκτέλεση έργων ομβρίων όταν η διάμετρος των αγωγών  είναι πάνω από 80 εκ.)
•υπογειοποίησης δικτύου ΔΕΔΔΗΕ–(απομάκρυνση των αντιαισθητικών κολώνων της ΔΕΗ ) 
•τοποθέτησης νέου φωτισμού (δημοτικές φωτιστικές  στήλες χαμηλού φωτισμού) , στεγάστρων αστικής-δημοτικής συγκοινωνίας
•νέα δενδροφύτευση  κεντρικής λεωφόρου με κατάλληλα είδη.
•ανακατασκευή του πεζόδρομου « Ολυμπιονίκη Γ.Σ Παπασιδέρη»  και η δημιουργία νέων  μεγαλύτερων πεζοδρομίων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας (π.χ σύνδεση πολιτιστικών σημείων αναφοράς).Σημαντικό ρόλο και για το πρόγραμμα και για την συνολική αναβάθμιση της πόλης αποτελούν τα δύο πολιτιστικά σημεία αναφοράς, η Δημοτική Βιβλιοθήκη και το νέο πολιτιστικό κτίριο «Λιάπη» που αναπαλαιώνεται  στο κέντρο του Κορωπίου. (υπεύθυνος έργου, η Περιφέρεια Αττικής με  επανεκκίνηση  των εργασιών να έχουν ξεκινήσει από Μάιο-Ιούνιο  2018 μετά από δύο σχεδόν χρόνια στασιμότητας).
Να σημειώσουμε ότι ο κ. Κιούσης απάντησε σε ερωτήματα για τα χρονοδιαγράμματα και την σειρά προγραμματισμού των έργων και υποστήριξε : πρώτα θα ολοκληρωθεί η κατασκευή του κυκλικού κόμβου του Κέντρου Υγείας αμέσως μετά η εφαρμογή της μονοδρόμησης ως κυκλοφοριακή ρύθμιση με τις τοπικές συνδέσεις αποχέτευσης ακαθάρτων ανά τμήματα-γειτονιές  κ.ο.κ . Η βασική πολιτική της Δημοτικής Αρχής παραμένει σταθερή : βάζουμε ένα τέλος στην προκλητική και χαώδη συμπεριφορά δημοσίου και δημοτικού τομέα  που έκανε έργα εξωραϊσμού και μετά έπρεπε να ξανασκαφτούν δρόμοι και πεζοδρόμια για έργα  υποδομών, το γνωστό φαινόμενο «ράβε-ξήλωνε». Με δεικτικό επίσης τρόπο αναφέρθηκε  και στις καθυστερήσεις στην εκτέλεση ορισμένων έργων- που έχουν πλήξει όλους τους Ο.Τ.Α -και οφείλονται στη νέα νομοθεσία ανάθεσης δημοσίων έργων που ψηφίστηκε  το 2016 και δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που έλυσε στο όνομα της διαφάνειας και της καταπολέμησης της διαφθοράς. 
Από τη δημόσια αυτή διαβούλευση προέκυψαν :
1.Η ανάγκη μεγαλύτερης συμμετοχής των εμπόρων στο εγχείρημα ώστε να καλυφθεί ο στόχος του 70% κάλυψης 
2.Αναγκαίες τροποποιήσεις επί του περιεχομένου του προγράμματος ώστε να εναρμονιστεί με την πραγματικότητα των τοπικών πόλεων της Αττικής
3.Η παράταση της υποβολής αίτησης
Τα σημεία 2 και 3 θα αποτελέσουν σημεία διαλόγου σε ενημερωτική συνάντηση που διοργανώνει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην έδρα του, την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου 2018 με την συμμετοχή της  κας Ευγενία Φωτονιάτα, Ειδικής Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής (ΤΣ)- Υπ.Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.
Να σημειώσουμε ότι αυτή η στενή συνεργασία Δήμου Κρωπίας και ΕΕΒΕΚ  οικοδομήθηκε από την εποχή της επιβολής των σκληρών μνημονιακών μέτρων που έπληξαν σημαντικά, μεταξύ άλλων, και τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών και της κοινής δράσης που αναπτύχθηκε για την προστασία της τοπικής οικονομίας. Όλες οι ενέργειες, οι πρωτοβουλίες και τα δημοτικά έργα που έχουν συμφωνηθεί από το 2011-2012 και υλοποιούνται στοχεύουν στην στήριξη της αγοράς πόλεως Κορωπίου, στην σταδιακή ανάδειξη χώρων και δημόσιων-δημοτικών υποδομών προκειμένου να αλλάξει η εικόνα της πόλεως και να λυθούν καυτά χρόνια ζητήματα που δυσκολεύουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.