Μονάδα Επεξεργασίας ΒιοΑποβλήτων (ΜΕΒΑ) στο Δήμο Μαρκοπούλου ιδρύει ο ΕΔΣΝΑ

Την οργάνωση δικτύου χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων και την ίδρυση και λειτουργία διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων (ΜΕΒΑ) αποφάσισαν ο ΕΔΣΝΑ και οι Δήμοι Μαρκοπούλου, Παιανίας, Σπάτων-Αρτέμιδας και Ραφήνας-Πικερμίου. Η νέα οικονομικά και οικολογικά δίκαιη και βιώσιμη πολιτική στην διαχείριση των αποβλήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στο νέο, αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ Αττικής, επιτάσσει η διαχείριση του μεγαλύτερου μέρους των αποβλήτων να γίνεται αποκεντρωμένα, δηλαδή σε επίπεδο Δήμου ή διαδημοτικών συνεργασιών. Στο πλαίσιο αυτό ενεργεί ο ΕΔΣΝΑ, σε συνεργασία με τους Δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Με αυτόν τον τρόπο οι διαδημοτικές συνεργασίες συντελούν στην ευόδωση της προσπάθειας που κάνουν οι Δήμοι, για την υλοποίηση των προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή».
Σύμφωνα με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και πιστός στις οδηγίες διαχείρισης αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύνδεσμος σε άψογη συνεργασία με τους τέσσερις δήμους, προχώρησε στην συμφωνία κατασκευής της διαδημοτικής μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων μεγέθους 45 χιλιάδων τόνων ετησίως. Στην εγκατάσταση θα εξυπηρετούνται κατ’ απόλυτη προτεραιότητα οι συμβαλλόμενοι Δήμοι για το σύνολο των συλλεγόμενων μέσω προγραμμάτων «Διαλογής στην Πηγή» βιοαποβλήτων με δυνατότητα εξυπηρέτησης και άλλων δήμων, με τους όμορους να έχουν προτεραιότητα.
Για την απόκτηση της αναγκαίας εδαφικής έκτασης όπου θα κατασκευαστεί η ΜΕΒΑ, την προμήθεια των μέσων και του εξοπλισμού προσωρινής αποθήκευσης και συλλογής των βιοαποβλήτων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις των συμβαλλόμενων Δήμων, καθώς και φορτηγού μεταφοράς των υπολειμμάτων, θα υποβληθεί από τον ΕΔΣΝΑ πρόταση-αίτημα χρηματοδότησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.
Η σύμβαση έχει ισχύ είκοσι οκτώ ετών, ενώ ο ενδεικτικός προϋπολογισμός για την σύνταξη των προβλεπόμενων-απαιτούμενων μελετών, την ανέγερση της ΜΕΒΑ, την αγορά της απαιτούμενης εδαφικής έκτασης, την προμήθεια του εξοπλισμού οργάνωσης και λειτουργίας του δικτύου συλλογής και μεταφοράς των βιοαποβλήτων και των δράσεων Ενημέρωσης-Εκπαίδευσης-Ευαισθητοποίησης, ανέρχεται σε 14.320.000 €.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί πως η συνεργασία όσων ενεπλάκησαν στην κατάρτιση της Προγραμματικής Συμφωνίας ήταν εξαιρετική και αποτελεί βάση και πρότυπο για τις μελλοντικές.