Δ.Κρωπίας: Αντέδρασε για τις χωροθετήσεις ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην Αττική

Άμεση ήταν η αντίδραση του Δήμου Κρωπίας στην πρόθεση κυβερνητικής νομοθετικής παρέμβασης για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των χωροθετήσεων ΧΥΤΑ- ΧΥΤΥ στην Αττική. Στις 25 Σεπτεμβρίου 2018, ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος κ.Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.  
Την Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, αντιπροσωπεία του Δήμου Κρωπίας (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Νικόλαος Γιαννάκος, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, ο πρόεδρος του ΝΠΔΔ Σφηττός Αντώνης Κορωνιάς, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Σταμάτης Ντούνης, Διονύσης Κερασιώτης) με επικεφαλής τον Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτριο Κιούση, μετέβη στο γραφείο του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ.Σωκράτη Φάμελλου με αφορμή αποκλειστικό δημοσίευμα πρωινής εφημερίδας. Ο κ. Φάμελλος είχε ολιγόλεπτη συνομιλία στην είσοδο του Υπουργείο. Ο Δήμαρχος Κρωπίας, Δημήτριος Κιούσης έθεσε άμεσα τον Υπουργό το θέμα, υπενθύμισε την επιστολή και το αίτημα άμεσης συνάντησης. Ο κ. Φάμελλος  υποσχέθηκε επίσημη συνάντηση, υποστήριξε χαρακτηριστικά να μην «πιστεύετε τα δημοσιεύματα» ενώ είπε ότι περιμένει  πρόταση του Δήμου Κρωπίας.
Ο Δήμος Κρωπίας, οι τοπικοί και επιστημονικοί φορείς, οι δημότες και κάτοικοι έχουν προειδοποιήσει τόσο την Πολιτεία όσο και τον ΕΔΣΝΑ και την Περιφέρεια Αττικής ότι οποιαδήποτε σχεδιασμός εθνικός ή περιφερειακός περιλαμβάνει τα λατομεία Κυριακού – Τριάς για χωροθέτηση ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Οι λόγοι είναι γνωστοί και τεκμηριωμένοι από το 2003 και επικαιροποιημένοι από το 2017.
Τα λατομεία του Κορωπίου είναι
1.    μεν ανενεργά πλέον, υπό αποκατάσταση δε με δραστηριότητες διάθεσης ΑΕΕΚ (ανακυκλώσιμα προϊόντα εκσκαφών και κατεδαφίσεων-στείρα δηλ. υλικά) που είναι και η μόνη αποδεκτή δραστηριότητα μέχρι να αποκατασταθεί και να αποδοθεί στο Δήμο Κρωπίας
2.    Βρίσκονται σε ακατάλληλη θέση :
2.1    Πλησίον της πόλης του Κορωπίου (1.250μ από το Σχέδιο Πόλης Κορωπίου)
2.2    Πλησίον του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (5.900 μ) και ιδιαίτερα στην πορεία  αξόνων προσγείωσης- απογείωσης αεροπλάνων,
2.3    Εντός του σημαντικού Αρχαιολογικού χώρου Λαμπτρών
2.4    εντός της Α΄ ζώνης Προστασίας του Υμηττού (βάσει όλων των Π.Δ Προστασίας Υμηττού 1978 και 2011)
2.5    σε επαφή με την βιομηχανική ζώνη χαμηλής όχλησης με επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος
2.6    σε οδικό δίκτυο ήδη επιβαρυμένο,
2.7    σε επαφή με μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας
2.8     παρουσιάζουν ιδιαίτερα υδρογεωλογικά χαρακτηριστικά επικινδυνότητας, σε τοποθεσία δηλαδή ακατάλληλη σύμφωνα με τις επιστημονικές και άλλες τεκμηριώσεις που έχουν κατατεθεί από το 2003 και συνεχίζουν να ισχύουν.
Ο Δήμος Κρωπίας υπερασπίζεται τις βασικές πάγιες και διαχρονικές θέσεις του Κινήματος της Αυτοδιοίκησης (από το 1977 και μετά) και των πολιτών για την πλήρη περιβαλλοντική αποκατάσταση των Λατομείων και την απόδοσή τους στους πολίτες, ως χώροι πράσινου, αναψυχής, πολιτισμού και αθλητισμού.
 Υπερασπίζεται επίσης την  αυτονόητη πολιτικά αποδεκτή θέση της Αυτοδιοίκησης των Μεσογείων και της Νοτιοανατολικής Αττικής για διαχείριση και επεξεργασία των απορριμμάτων της σε άλλες κατάλληλες και αποδεκτές, από τις τοπικές κοινωνίες και τις αυτοδιοικήσεις Α΄Βαθμού, θέσεις. Όχι όμως μονάδες υπερτοπικές, του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και τόσων άλλων δήμων της Νότιας Αθήνας και της Ανατολικής Αττικής.
Ο Δήμος μας, ως δήμος που έχει υποστεί επί  δεκαετίες τις συνέπειες των χωματερών  είναι αλληλέγγυος  στους αγώνες των κατοίκων της Δυτικής Αττικής για την μη αποδοχή όλων των απορριμμάτων όλης της Αττικής στην Φυλή.
Ο Δήμος μας μαζί με τους κατοίκους του  θα χρησιμοποιήσει κάθε νομικό και πολιτικό μέσο υπεράσπισης του δημοτικού και δημοσίου συμφέροντος για κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο αυτό και  καλεί τους κατοίκους να αναμένουν τις αποφάσεις της Δημοτικής Επιτροπής Αγώνα και του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και τις ανοιχτές συνελεύσεις συντονισμού με φορείς όλης της Αττικής.  Το αγωνιστικό και πολιτικό πλαίσιο των αποφάσεών μας και  των μεγάλων κινητοποιήσεων που θα ξεκινήσουν -για να μην περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις ερήμην των τοπικών κοινωνιών -υπερασπίζεται όχι μόνο το στενό δημοτικό συμφέρον αλλά και το συμφέρον όλης της Αττικής και την ίδια την  Ελληνική Δημοκρατία, το περιεχόμενο των αποφάσεών της για την ποιότητα ζωής των πολιτών της.