Κλείνει το Τραμ για έργα συντήρησης της υπόγειας κοίτης του Ιλισού

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου ανακοίνωσαν πως στο υπόγειο τμήμα του Ιλισού έγινε αυτοψία  και απαιτείται η προληπτική  διακοπή της γραμμής του Τραμ.
Πιο συγκεκριμένα το τμήμα ΚΑΣΟΜΟΥΛΗ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ και οι σταθμοί ΦΙΞ, ΛΕΩΦ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ,ΖΑΠΠΕΙΟ, ΣΥΝΤΑΓΜΑ.

Ένα έργο που έχει ξεκινήσει από την εποχή του Μεταξά το 1936 και δεν έχει ελεγχθεί ποτέ τα τελευταία 60 χρόνια.. Παρουσιάστηκαν φωτογραφίες από την αυτοψία που έγινε από τα κλιμάκια της ΕΥΔΑΠ και αποκάλυψαν τις φθορές ακόμα και σε δομές βασικού οπλισμού.
Νεροφαγώματα και διάτρηση των σημείων στήριξης θέτουν σε κίνδυνο όλο το έργο. Να σημειωθεί την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ελέγχθηκε μόνο η στεγανότητα του καλύμματος και όχι που στηρίζεται.

Το χρονικό διάστημα διακοπής δεν έχει καθοριστεί αλλά στους επόμενους δύο μήνες θα αρχίσει η μελέτη ολόκληρης της διαδρομής από την Μεσογείων(Πρώην Σχολή Χωροφυλακής) μέχρι την εκβολή μέχρι την Καλλιθέα.

Το επιβατικό κοινό θα εξυπηρετείται από τη γραμμή 2 του Μετρό σε συνδυασμό με έκτακτες λεωφορειακές γραμμές. Επίσης το πρώτο 10μερο του Δεκεμβρίου αρχίζει η λειτουργία του Τραμ στο Πειραιά που θα ανακουφίσει την κυκλοφορία.
Στην παρουσίαση του ο υπουργός Υποδομών τόνισε την δημιουργία Εθνικού Μητρώου Υποδομών σε ηλεκτρονική μορφή για κάθε έργο στη χώρα.
Για πρώτη φορά θα υπάρχει συνολικός φάκελος που θα περιλαμβάνει πότε θα γίνεται συντήρηση και από ποιον, με ασφάλεια για το κοινό. Μια μεγάλη τομή και δράση για τη χώρα, ποτέ δεν είχαμε σοβαρό σχεδιασμό για τις παθογένειες. Ανυπαρξία μελετών, διαδικασία αδειοδοτήσεων και προγράμματος συντήρησης.
Όλο το εγχείρημα θα γίνει με συνεργασία της Περιφέρειας, της ΕΥΔΑΠ, της ΣΤΑΣΥ και με χρηματοδότηση από το ΠΔΕ και συντονισμό απ’ το Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών.

Στο κοινό η Νέα Λ.Ποσειδώνος
Η Ρένα Δούρου υπογράμμισε πως ο καθαρισμός των ρεμάτων περνά στις περιφέρειες και ο σκοπός της σημερινής επέμβασης είναι η σωστή πρακτική συντήρησης των δημοσίων έργων.
Τολμάμε να λειτουργήσουμε προληπτικά και όχι να μας εμποδίσει η διάχυση του φόβου ως άλλοθι, υπογράμμισε.
Ανακοίνωσε πως η Λ.Ποσειδώνος παραδίδεται τον Φεβρουάριο και θα επικοινωνεί με το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΣΝ).

Δασικοί χάρτες
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών που θα παρουσιάσει ο υφυπουργός
Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάκελος  θα εκδίδεται χαρτί από το Δασαρχείο  κάθε περιοχής.
Οι άδειες κατασκευής θα βγαίνουν από την Διεύθυνση Φυσικών Καταστροφών και οι άδειες ανακατασκευής από τα πολεοδομικά γραφεία.