1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακών Ταινιών

 
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, στο πλαίσιο της συνεργασίας της -για τρίτη συνεχή χρονιά- με το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για παιδιά και νέους/ες, διοργανώνουν από κοινού τον 1ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ψηφιακών Ταινιών με τίτλο:«Το Φύλο σε πρώτο Πλάνο».
 
Θέμα του Διαγωνισμού είναι η παραγωγή ψηφιακών ταινιών, το περιεχόμενο των οποίων θα προτάσσει την ανάγκηεξάλειψης των εμφυλων στερεότυπων, διακρίσεων και ανισοτήτων λόγω φύλου, σεξουαλικής επιλογής και ταυτότητας φύλου, αλλά και τον εν γένει σεβασμό στην ανθρώπινη ύπαρξη.
 
Ταυτόχρονα, μέσα από τη διαδικασία του Διαγωνισμού, επιδιώκεται και η αφύπνιση της δημιουργικότητας των μαθητών και των μαθητριών, εφόσον, μέσω της ταινίας που θα δημιουργήσουν, θα οδηγηθούναπό την ιδέα και το σενάριο μέχρι το μοντάζ και την τελική επεξεργασία. 
 
Ως εκ τούτου, τα παιδιά γίνονται δημιουργοί, αποκτούν αισθητική παιδεία, αναπτύσσουν κριτική ικανότητα, εκπαιδεύονται στη χρήση των νέων τεχνολογιών και τον χειρισμό των ψηφιακών μέσων επεξεργασίας της κινούμενης εικόνας.
 
Άλλωστε, η ΓΓΙΦ αντιλαμβάνεται την εκπαίδευση ως ένα πεδίο άσκησης και προαγωγής της έμφυλης ισότητας, της ελευθερίας και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποδίδει δε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο της, γεγονός που αποτυπώνεται τόσο από τις δράσεις της συνολικά, όσο και από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-20,όπου ο τομέας της εκπαίδευσηςαποτελεί έναν από τους στρατηγικούς άξονες χάραξης και υλοποίησης πολιτικών, με στόχο την προαγωγή της έμφυλης ισότητας μέσα και έξω από το σχολείο, ως καθημερινή πρακτική και δράση. 
 
Βάσει των ανωτέρω, η ΓΓΓΙΦ καλεί τους/τις μαθητές/τριες σε συνεργασία με τους/τις εκπαιδευτικούςνα συμμετέχουν στον εν λόγω διαγωνισμό και, καταθέτοντας τα έργα τους, να συμβάλλουν στον γενικότερο αγώνα υπέρ της ισότητας, της ελευθερίας επιλογών καιτου σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 
 Στο Διαγωνισμό έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι μαθητές και οι μαθήτριες όλων των Δημόσιων και Ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων της χώρας.