Στην δικαιοσύνη η χρηματοδότηση της Κυκλικής Οικονομίας

Τον καλύτερο τρόπο βρήκαν όπως φαίνεται κάποιοι να δυσφυμήσουν και να μπλοκάρουν την εξέλιξη της Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα μας τη στιγμή που η Ευρώπη τρέχει με γοργούς ρυθμούς να καθιερώσει έναν ακόμη μοχλό ανάπτυξης.

Αγανακτισμένος είναι κόσμος των οργανώσεων της κοινωνίας πολιτών και των συλλόγων, (που συμπίπτει να είναι και φορείς ΚΑΛΟ), με όσα συμβαίνουν στο Υπουργείο Εργασίας με το ζήτημα της πολιτικής διαχείρισης της υπόθεσης της Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΚΟΕ.
Ομοσπονδίες, ενώσεις και φορείς έχουν στείλει μια σειρά από επιστολές διαμαρτυρίας, μετά την αποκάλυψη ότι κάποιοι έδωσαν κυριολεκτικά τα «κλειδιά του Υπουργείου σε μια ΜΚΟ» να κάνει πολιτική για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία. Κι αυτό φαίνεται ότι έγινε αφού πρώτα της έδωσαν με απευθείας ανάθεση τους πόρους να διαχειριστεί την ετήσια έκθεση ΚΑΛΟ ΑΤΗΕΝS EXPO ’18 (7-11/11/2018). Ωστόσο όσο κι αν είναι σκανδαλώδες αυτό, ως γεγονός, δείχνει ότι δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.
Το ίδιο το παγόβουνο πρέπει να είναι ότι, πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό γεγονός υπάρχει ένα χορός εκατομμυρίων τα 4 τελευταία χρόνια που παρά τις πομπώδεις δηλώσεις και ανακοινώσεις και δελτία τύπου, δεν έχει πάει ούτε ένα Ευρώ για ενίσχυση του ίδιου του χώρου των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων (ΚοινΣΕπ) και άλλων Κοινωνικών Επιχειρήσεων και Συνεταιρισμών.
Σχεδόν έξη συνεχή χρόνια, τέσσερα χρόνια με την σημερινή Κυβέρνηση (Σύριζα -ΑνΕλ) και δύο χρόνια πριν, δεν έχει χρηματοδοτηθεί καμία δράση από το ΕΣΠΑ για φορείς Κοινωνικής & Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα η ιστοσελίδα Politik.gr,  η ΜΚΟ «Impact Hub» φέρεται να είχε το γενικό πρόσταγμα στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ειδικής Γραμματείας Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) του υπουργείου Εργασίας στη Σοφοκλέους.
Μάλιστα, εκπρόσωποι της υποδέχονταν τους προσκεκλημένους, συμπεριφερόμενοι ως κρατικοί κλειδοκράτορες.
Εκείνο που προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Μη Κερδοσκοπική Οργάνωση απέστειλε και σχετικό email-πρόσκληση συμμετοχής στην κλαδική συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του σχεδιασμού της ΚΑΛΟ Athens Expo 2018, δηλώνοντας ότι αποτελεί την «οργανωτική ομάδα».
Όπως αναφέρεται σε αυτό: «Θα θέλαμε, λοιπόν, να ζητήσουμε την παρουσία σας, φυσική ή ψηφιακή, ώστε να βγάλουμε τους βασικούς πυλώνες που θα θέλατε να αναδείξουμε στο πρόγραμμα της έκθεσης μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, συζητήσεις σε πάνελ, παρουσιάσεις και ότι άλλο προκύψει από τη συνάντηση».

Κορυφή και μόνο του παγόβουνου είναι όσα γράφαμε την προηγούμενη εβδομάδα για τη ΜΚΟ Impact Hub στην οποία η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Οικονομίας (ΚΑΛΟ) είχε παραδώσει κυριολεκτικώς τα κλειδιά των γραφείων της στη Σοφοκλέους ώστε να ενημερώσει τους φορείς για το συνέδριο που διοργανώνεται στις αρχές του επόμενου μήνα.
Πρόκειται για ΜΚΟ που ιδρύθηκε στην ουσία το 2016 κι εκτοξεύτηκε στο χώρο χάρη σε αυτές τις αναθέσεις, μια ΜΚΟ από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ενοχλήσει αρκετούς «συντρόφους» και μέσα στο κυβερνών κόμμα καθώς έχει την τάση να μονοπωλήσει το χώρο δημιουργώντας κι εσωτερική δυσαρέσκεια.
Από το ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, προέκυψε και η διαρροή πληροφόρησης, καθώς η προστασία και η ώθηση της συγκεκριμένης ΜΚΟ, η οποία είναι η Dock- Συνεργατικός Χώρος Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, γινόταν κυρίως από κάποιον διαχρονικό σύμβουλο του υπουργείου, ο οποίος τυγχάνει να διατηρεί ερωτικό δεσμό με κορυφαίο στέλεχος της ΜΚΟ.

Για ποιους λόγους δεν ακολουθήθηκε το «γράμμα του νόμου», ώστε να αναλάβουν τη διαχείριση της εκδήλωσης οι ενώσεις, οι ομοσπονδίες και οι δευτεροβάθμιες οργανώσεις του χώρου της Κοινωνίας των Πολιτών, ύστερα από την προκήρυξη διαγωνισμού και όχι όπως έγινε με ανάθεση στην IMPACT HUBE   και DOCK .

 
       Με τι.προσόντα και.παραστάσεις ανέλαβε η συγκεκριμένη ΜΚΟ, που είναι ιδρυμένη μόλις το 2015-16, μια τόσο υπεύθυνη και βαριά αποστολή; Με ποια εφόδια κλήθηκε να συντονίσει.250(!) πρωτοβάθμια σωματεία, που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Κοινωνικής Αλληλεγγύης; Και, ακόμη, γιατί παρακάμφθηκαν άλλες ΜΚΟ, που έχουν πολυετή παρουσία στον χώρο και σαφώς πιο πλούσια και εμπερίστατη δράση;

Για αυτούς και για μια σειρά ακόμη από λόγους, που δεν μπορούν να εκταθούν σε ένα κείμενο καταγγελτικό, όπως αναφέρει σε επιστολή του το ΠΑ.Κ.Ο.Ε., προτείνει προς όλους όσοι εκπροσωπούν τη συντεταγμένη Πολιτεία και τους θεσμούς της -σε σύμπραξη, εννοείται, με όλες τις οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και τους συλλόγους ΚΑΛΟ- να απέχουν διαμαρτυρόμενοι από την επικείμενη ετήσια έκθεση της ΚΑΛΟ ATHENS EXPO, διότι δεν είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση και το ελληνικό κοινοβούλιο εν γένει να εθελοτυφλεί μπροστά σε τέτοιου είδους σκανδαλώδεις μεροληψίες, πόσο μάλλον καταστρατηγώντας όλες τις σύννομες διαδικασίες ή παρακάμπτοντας ετσιθελικά την δευτεροβάθμια εκπροσώπηση του κλάδου μας στη συγκεκριμένη Έκθεση.
   
Η συμμετοχή μας αναφέρει το ΠΑΚΟΕ στην έκθεση αυτή θα δηλώνει και την συνενοχή μας.
      Και όσο αφορά τις υπόγειες και παράνομες πράξεις, που διαδραματίζονται στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την «Φιλοσοφία» της Κ.Α.Λ.Ο, το ΠΑ.Κ.Ο.Ε. την επόμενη εβδομάδα θα προσφύγει στην δικαιοσύνη.
 
 
Και σε τελευταία επιστολή που λάβαμε από το ΠΑΚΟΕ αναφέρονται τα εξής:

Αξιότιμες Κυρίες Υπουργοί,
 
Σε συνέχεια της Επιστολής – Καταγγελίας με αρ.πρωτ. 9152/25-10-2018, σας θέσαμε υπόψη την απαράδεκτη διαδικασία που ακολούθησε το Υπουργείο Εργασίας, γύρω από τις αναθέσεις σε ΜΚΟ της διοργάνωσης της ετήσιας «έκθεσης ΚΑΛΟ EXPO” και τη μη σύννομη χρηματοδότησή τους για αυτό το σκοπό.
Επειδή, αυτό το γεγονός έγινε εις βάρος των ομοσπονδιών και ενώσεων του χώρου της κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας χωρίς δημόσια διαβούλευση, δημόσια πρόσκληση και διαφάνεια στη χορήγηση δημόσιων πόρων.
Επειδή, η διαδικασία αυτή προσβάλλει και ζημιώνει το γνήσιο συμφέρον της κοινωνίας πολιτών και των φορέων Κοινωνικής Αλληλέγγυας οικονομίας.
Ζητάμε την ακύρωση της χρηματοδότησης προς τις συγκεκριμένες ΜΚΟ.
Ζητάμε την ακύρωση της «έκθεσης ΚΑΛΟ EXPΟ» υπό αυτές τις συνθήκες.
Και την ανάθεση στο εξής της διοργάνωσης της Έκθεσης στους φυσικούς δικαιούχους αυτού του ρόλου που είναι οι Ομοσπονδίες, Ενώσεις του Χώρου και Φορείς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με ανοικτές και διαφανείς διαδικασίες αξιολόγησης, καθώς και διαγωνισμούς.
Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε αναγκασμένοι να προσφύγουμε στην Εισαγγελία του Άρειου Πάγου, για αλλότρια μη νόμιμη και καταχρηστική διαχείριση των δημόσιων πόρων υπέρ μεμονωμένων ΜΚΟ χωρίς κανένα αντικειμενικό κριτήριο.