Μεταλλικός ή πλαστικός κάδος συμφέρει περισσότερο;

“Οσο κι αν περπατήσεις στους δρόμους της Ελλάδας δεν θα βρεις πλαστικό κάδο πάνω από 4 χρόνια. Οι μεταλλικοί κάδοι όμως κρατάνε και δεκαπέντε χρόνια. Κι όμως συνεχίζουν να προμηθεύονται πλαστικούς κάδους και να πληρώνει ο κόσμος διπλάσιο και τριπλάσιο σε βάθος χρόνου. Ψάξτο.” Κάπως έτσι ξεκινάει ένα ρεπορτάζ και έτσι ακριβώς ξεκίνησε και αυτό του myota.gr σε μια τυχαία συζήτηση που είχαμε με έναν μηχανικό υπηρεσίας καθαριότητας ενός δήμου.
Και το άμεσο ερώτημα που γεννιέται βέβαια είναι: πόσο στοιχίζει ο μεταλλικός κάδος και πόσο ο πλαστικός; Και εδώ ήρθε η πρώτη επιβεβαίωση. Ενας κάδος πλαστικός στοιχίζει περίπου 210 ευρώ και ένας μεταλλικός 275 ευρώ. Αν η διάρκεια ζωής του μεταλλικού είναι τριπλάσια από αυτήν του πλαστικού, τότε σίγουρα ο πλαστικός κάδος είναι φτηνότερος αλλά όχι συμφερότερος.

Και πάνω στο ρεπορτάζ ήρθε ο πρώτος αντίλογος.  “Ο μεταλλικός κάδος είναι βαρύς και καταπονεί τους εργαζόμενους ενώ ο πλαστικός είναι πιο εύχρηστος. Ενας μεταλλικός κάδος 1.100 λίτρων ζυγίζει 100 κιλά ενώ ο αντίστοιχος πλαστικός 65 κιλά. Ομως και εδώ δείχνουν τα φαινόμενα να απατούν.
Επανερχόμενοι στην πηγή μας, μας εξήγησε ότι το ωφέλιμο φορτίο βάση προδιαγραφών της Ε.Ε. (πρότυπο EN 840) είναι 440 κιλά σε έναν κάδο 1.100 λίτρων. Οταν ο εργαζόμενος ξεφορτώνει τον κάδο στην περίπτωση του μεταλλικού κάδου σέρνει 540 κιλά ενώ στην περίπτωση του πλαστικού 505. Ο μεταλλικός κάδος είναι ουσιαστικά 6% βαρύτερος. Μηδαμινή η διαφορά.
Η ίδια πηγή μας επεσήμανε ότι στην πραγματικότητα οι κάδοι είναι πολύ βαρύτεροι. Οι μεταλλικοί κάδοι στην πράξη φτάνουν τα 880 κιλά ενώ οι πλαστικοί τα 660 κιλά. Η διαφορά εδώ κατεβαίνεο στο 4%. Σ΄αυτά τα όρια μάλιστα οι πλαστικοί κάδοι φουσκώνουν και παραμορφώνονται με αποτέλεσμα να γίνονται πολύ πιο δύσχρηστοι για τον εργαζόμενο που τους αδειάζει στα απορριμματοφόρα.

Προχωρώντας το ρεπορτάζ όμως, έβγαλε και άλλο “λαυράκι”. Μέχρι πρότινος οι προδιαγραφές που είχε το Υπουργείο μιλούσαν για καπάκι διπλού τοιχώματος στους μεταλλικούς κάδους. Αυτό δημιουργούσε μια ελαστικότατα και άντεχε στο χρόνο και στην χρήση. Πριν λίγο καιρό οι προδιαγραφές άλλαξαν σε μονού τοιχώματος. Ενα καπάκι που δεν έχει καμία ελαστικότητα και στο άνοιγμα σπάει με πολύ μικρή χρήση δημιουργώντας περαιτέρω φθορές και δαπάνες στους δήμους.

Γιατί λοιπόν κάποιοι δήμοι επιλέγουν πλαστικούς κάδους και άλλοι μεταλλικούς;…