Κινητοποιήσεις ΠΟΕ ΟΤΑ, φόβοι πογκρόμ από δημάρχους

Εντονη πίεση ασκούν οι εργαζόμενοι της ΠΟΕ ΟΤΑ για ελέγχους από το Υπουργείο Εργασίας που μπορεί να ακινητοποιήσουν απορριμματοφόρα στα εργοτάξια.
Οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ ΟΤΑ με μικρή κατάληψη που πραγματοποίησαν στο κτίριο του Υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης, και στο γραφείο της Υπουργού κ. Αχτσιόγλου δήλωσαν αποφασισμένοι να προστατεύσουν τις ζωές των συναδέλφων τους
Τελικά είχαν μια σύντομη συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανδρέα Νεφελούδη , με τον οποίο κατέληξαν σε κλείσιμο ραντεβού για την επόμενη εβδομάδα, και σε περίπτωση που η συνάντηση αποβεί άκαρπη απειλούν να  κατεβάσουν όλα τα απορριμματοφόρα για έλεγχο στο Υπουργείο Εργασίας.
Οπως σημειώθηκε στην συζήτηση με τον κ. Νεφελούδη, δεν υπάρχουν συνεργεία του υπουργείου για να ελέγξουν τα απορριμματοφόρα σε όλη την Ελλάδα.
Η έκβαση αυτή φέρνει μια έντονη ανησυχία σε μια μεγάλη ομάδα Δημάρχων που έχουν αντιληφθεί μια στοχοποίηση της ΠΟΕ ΟΤΑ. Χαρακτηριστικά δήμαρχος που έχει υποστεί καταγγελίες από την ΠΟΕ ΟΤΑ και για την ανάθεση σε ιδιώτες της καθαριότητας και για την ανάθεση σε ιδιώτες του Ηλεκτροφωτισμού ανέφερε παραδείγματα συναδέλφων του, που έχουν ακολουθήσει τις ίδιες και χειρότερες πρακτικές με αυτό,ν αλλά όπως έλεγε φαίνεται να έχουν ασυλία.
Σε προεκλογικό χρόνο πολλοί δήμαρχοι φοβούνται ότι θα πέσουν θύματα πολιτικών πογκρόμ αφού όπως είναι γνωστό από έρευνα που έγινε στο παρελθόν το 80% του στόλου των απορριμματοφόρων που κυκλοφορούν σήμερα έχουν προβλήματα.
Τους φόβους τους εντείνει και η εμπειρία της προπέρσινης απεργίας του ΧΥΤΑ όπου μερικοί δήμοι μπορούσαν να περνάνε τα απορριμματοφόρα και να αδειάζουν τα σκουπίδια τους και οι δήμαρχοι να φαίνονταν ικανοί στους δημότες τους και άλλοι συσσώρευαν την ίδια ώρα τα σκουπίδια βουνά στους δρόμους.
 Σύμφωνα με την Ομοσπονδία , αιτία των εργατικών ατυχημάτων στους δήμους είναι η εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού, η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας, η μη τήρηση της νομοθεσίας για την υγιεινή και την ασφάλεια, καθώς και ο κακοσυντηρημένος μηχανολογικός εξοπλισμός.
Αυτή βέβαια είναι η μισή αλήθεια. Πολλοί δήμαρχοι παραπονιούνται ότι έχουν επιχειρήσει πολλές φορές να καταρτίσουν τους εργαζόμενούς τους κι εκείνοι την κοπανάνε.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι αφού βγήκε το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για μηχανήματα έργου γιατί δεν χρηματοδότησε Απορριμματοφόρα πράσινης τεχνολογίας την στιγμή που υπάρχει τόσο μεγάλη ανάγκη και κίνδυνος για τη ζωή ανθρώπων.