Ο Δ.Νεάπολης-Συκεών παρών στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία

Παρών για τέταρτη συνεχή φορά στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία είναι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, συμμετέχοντας στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για εμβάθυνση της Δημοκρατίας και της διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 Στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία (Council of Europe), που πραγματοποιείται στο Στρασβούργο (17- 21 Νοεμβρίου 2018) υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετέχουν 16 επίλεκτες πόλεις-δήμοι από όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, που είναι ο μοναδικός από την Ελλάδα. Το δήμο Νεάπολης-Συκεών εκπροσωπεί ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Αντώνης Σαουλίδης, ο οποίος -να σημειωθεί- εκπροσώπησε το δήμο και σε διεθνές φόρουμ που έγινε στις Βρυξέλλες  (13η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Πόλεων και Περιφερειών» για την ανάδειξη και ενίσχυση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ πρόσφατα διοργανώθηκε στο δήμο μας διεθνές συνέδριο για την ενίσχυση της συμμετοχικότητας των πολιτών και την προστασία της δημοτικής και δημόσιας περιουσίας.
Μαζί με το δήμο Νεάπολης-Συκεών συμμετέχουν και οι πόλεις-δήμοι: Άμστερνταμ (Ολλανδία), Μπόλτον (Ηνωμένο Βασίλειο), Βόννη (Γερμανία), Βουκουρέστι (Ρουμανία), Φαλούν (Σουηδία), Γάνδη (Βέλγιο), Κατοβίτσε (Πολωνία), Λισαβόνα (Πορτογαλία), Μόντρεαλ (Καναδάς), Νις (Σερβία), Παλέρμο (Ιταλία), Ρέικιαβικ (Ισλανδία), Τενερίφη (Ισπανία), Νέα Υόρκη (ΗΠΑ), Αμβέρσα (Βέλγιο).
Το Εργαστήριο για τη Συμμετοχική Δημοκρατία βασίζεται σε μια συμμαχία των πρωτοπόρων της Δημοκρατίας, που συγκεντρώνονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Δημοκρατία. Σκοπός του φόρουμ είναι να συνδέσει τις διοικήσεις-τοπικές αρχές των πόλεων στην Ευρώπη, αλλά και πέραν αυτών,  με δημοκρατικές καινοτομίες που θα διευρύνουν τη δημοκρατία μέσω της εμβάθυνσης  των δημοκρατικών θεσμών. Αποτελείται από φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κυρίως δημοτικά συμβούλια, που ενδιαφέρονται για την περαιτέρω ανάπτυξή τους και την  πρακτική εφαρμογή πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας.
Στο πλαίσιο των εργασιών θα συζητηθεί και το ζήτημα της ισότητας των δύο φύλων και της ισότιμης συμμετοχής των γυναικών στους θεσμούς της διακυβέρνησης.
«Η συμμετοχή στις εργασίες αυτές αποδεικνύει τη σημασία που δίνεται στα ζητήματα της συμμετοχικότητας και της εμβάθυνσης των δημοκρατικών θεσμών καθώς είναι μέρος μιας πανευρωπαϊκής αναζήτησης λύσεων και προτάσεων που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα της διακυβέρνησης. Για την Ελλάδα των οξυμένων κοινωνικών ζητημάτων που σχετίζονται με την οικονομική κρίση και τις δυνατότητες της Πολιτείας να ενσωματώσει και ικανοποιήσει κοινωνικές ανάγκες, μια τέτοια αναζήτηση δεν είναι πολυτέλεια», δηλώνει ο αντιδήμαρχος Αντώνης Σαουλίδης. «Είμαστε αναπόσπαστο τμήμα του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι, επηρεαζόμαστε και καθορίζουμε με τη συμμετοχή μας τις εξελίξεις, από τις οποίες συζητήσεις η Ελλάδα δεν μπορεί και δεν πρέπει να απουσιάζει. Οφείλουμε να κατανοήσουμε όλοι ότι η λύση των προβλημάτων περνά μέσα από την πολιτική και κατ’ επέκταση από τη συμμετοχή της κοινωνίας στη διαμόρφωση των δημόσιων πολιτικών. Η αναζήτηση αυτή δεν είναι θεωρητική αλλά εκβάλλει στην καθημερινή διαχείριση των ανοικτών θεμάτων που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και στην κεντρική διακυβέρνηση. Η μεταφορά καλών πρακτικών, η υιοθέτηση καινοτόμων θεσμών και ο διαμοιρασμός επιτυχημένων παραδειγμάτων συμβάλλουν καθοριστικά στην ποιότητα της Δημοκρατίας», προσθέτει.