Τι είπε ο Χαρίτσης, για τον Προϋπολογισμό στην Βουλή

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτσης, μίλησε σήμερα, Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2019».

Ακολουθούν σημεία από την ομιλία του κ. Χαρίτση.

– Ο προϋπολογισμός που θα ψηφίσει η Βουλή σηματοδοτεί μία νέα αρχή για τη χώρα. Για πρώτη φορά ύστερα από οκτώ χρόνια δεν συζητάμε για το πόσα θα κοπούν και από ποιους, αλλά για το πόσα θα δοθούν και σε ποιούς.

– Τις τελευταίες βδομάδες ψηφίστηκαν από τη Βουλή μέτρα υπέρ της κοινωνικής πλειοψηφίας, όπως η μη περικοπή των συντάξεων, ενώ με τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό, αυτή η προσπάθεια επιταχύνεται και συμπληρώνεται με πρόσθετα μέτρα που ενισχύουν την αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

– H χώρα έχει γυρίσει σελίδα, τα μνημόνια και η λιτότητα είναι πια παρελθόν. Οι πολίτες το νιώθουν εκεί που μετράει περισσότερο – στον μισθό τους, στο εισόδημά τους, στις υπηρεσίες που απολαμβάνουν από την Πολιτεία – στην υγεία, την παιδεία, το κοινωνικό κράτος.

– Τα μέτρα αυτά και όσα θα ακολουθήσουν είναι πλήρως κοστολογημένα. Εμείς δεν πρόκειται να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα και δεν θα ακυρώσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού.

– Τα θετικά αυτά μέτρα συμβαδίζουν πλήρως με την βελτιωμένη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του 2018 δείχνουν ανάπτυξη 2,2%, την υψηλότερη εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, ενώ η ανεργία υποχώρησε στο 18,6% τον Σεπτέμβριο.

– Με την έξοδο από τα μνημόνια γίνονται πλέον απολύτως ξεκάθαρα τα δύο ανταγωνιστικά σχέδια που συγκρούονται για το μέλλον της χώρας. Το σχέδιο που ήδη υλοποιεί η Κυβέρνηση με επίκεντρο την εργασία και τα νέα παραγωγικά στρώματα, τη δημιουργία ισχυρού κοινωνικού κράτους και τη δίκαιη ανάπτυξη για όλους. Και το σχέδιο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας και του ασφαλιστικού συστήματος, στη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού και της λιτότητας. Ένα σχέδιο δηλαδή συνέχισης των μνημονίων με άλλα μέσα!

– Στο Υπουργείο Εσωτερικών προχωράμε αποφασιστικά και για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλους τους τομείς, καθώς υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της κρίσης και είδε τους πόρους της να μειώνονται περισσότερο από 60% λόγω των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που εφάρμοζαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις και που στόχευαν στην ιδιωτικοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών.

– Αυξάνουμε την κρατική χρηματοδότηση προς τους ΟΤΑ και ταυτόχρονα μέσα από το Πρόγραμμα Φιλόδημος κατευθύνονται σε Δήμους και Περιφέριες περισσότερα από 1,8 δισ. ευρώ μόνο για το 2018, για την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών στις τοπικές κοινωνίες.

– Επιπλέον, βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη προσπάθεια για τη στελέχωση των ΟΤΑ με χιλιάδες νέες προσλήψεις με βάση τις ανάγκες που οι ίδιοι οι ΟΤΑ προσδιορίζουν. Οι προσλήψεις αυτές έγιναν εφικτές γιατί η Κυβέρνησή μας έδωσε μάχη και πέτυχε την επαναφορά του κανόνα 1/1 στις προσλήψεις στο δημόσιο. Αυτόν που η αξιωματική αντιπολίτευση θέλει να ακυρώσει και να επιστρέψουμε πίσω στο 1/5. Ας το θυμάται αυτό ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ αλλά και όλοι οι πολίτες.

– Προχωρήσαμε στη μεγάλη θεσμική μεταρρύθμιση του Κλεισθένη. Με την απλή αναλογική αλλά και πλήθος από θεσμικές παρεμβάσεις όπως τα τοπικά δημοψηφίσματα, η ενίσχυση των λαϊκών συνελεύσεων και των επιτροπών διαβούλευσης, διευρύνεται σημαντικά η δημοκρατία, αλλά και οι δυνατότητες συμμετοχής των πολιτών στα αυτοδιοικητικά πράγματα.

– Φέρνουμε στη Βουλή τρεις σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες που έρχονται να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα ευάλωτων κατηγοριών συμπολιτών μας:

Η πρώτη αφορά τη ριζική αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου για την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τους όρους απονομής των Μέσων Ατομικής Προστασίας.

Η δεύτερη αφορά τον εξορθολογισμό, την απλοποίηση και την επιτάχυνση  των διαδικασιών για την απόδοση ιθαγένειας σε όσους συμπολίτες μας το δικαιούνται με βάση τον νόμο και το Σύνταγμα.

Η τρίτη περιλαμβάνει μια σειρά ρυθμίσεις για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε κάθε σφαίρα του κοινωνικού βίου αλλά και μέτρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να δείτε στην παρακάτω διεύθυνση
https://youtu.be/MrH1gLJUhKs