Ο ΠΕΣΥΔΑΠ στηρίζει τους εθελοντές

Την έμπρακτη στήριξή του στο έργο των εθελοντών διαδήλωσε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας – Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ) μέσα από την συμμετοχή στελεχών του σε θεματική εκδήλωση για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, που έλαβε χώρα στο Αρχελάου Θέατρο του Δήμου Αχαρνών.

Την εκδήλωση, που συντόνισε η Μάρω Δαμασκού, άνοιξε ο Προέδρος των εθελοντών Αχαρνών Νίκος Σιδηρόπουλος, ο οποίος, αφού ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες, εξήρε το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ.

Τόνισε την σημαντική συμβολή των εθελοντών στην αποτελεσματική διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς και ζήτησε την περαιτέρω συνδρομή του ΠΕΣΥΔΑΠ για την καθοδήγησή τους.Μπροστά σ’ ένα κοινό που προσδοκούσε σε πληροφόρηση σχετικά με τον τρόπο που μπορεί να συνδράμει την Αυτοδιοίκηση στο κρίσιμο ζήτημα της φροντίδας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ο ειδικός σύμβουλος του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ υπ. Διδάκτωρ Δημήτρης Μπανούσης πραγματοποίησε προσαρμοσμένη στην εκδήλωση εισήγηση. Στο πλαίσιο αυτό, παρουσίασε το έργο του ΠΕΣΥΔΑΠ με αριθμούς, επικοινωνώντας την αύξηση στις υπηρεσίες φροντίδας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς, που έχει συντελεστεί κατά την τελευταία 7ετία και τον εποικοδομητικό ρόλο των εθελοντών στο πλαίσιο αυτό.

Για τον Δήμο Αχαρνών προκύπτει αύξηση της τάξης του 68,88% για τις περισυλλογές, 45,03% στις στειρώσεις, 60,52% στους εμβολιασμούς και 43,33% στις υιοθεσίες.Με την ολοκλήρωση της εισήγησης τον λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αχαρνών και μέλος της διοίκησης του ΠΕΣΥΔΑΠ Μιχάλης Βρεττός. Με παρέμβασή του πιστοποίησε τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες που παρέχονται από τον ΠΕΣΥΔΑΠ στο πλαίσιο της φροντίδας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι αντίστοιχα υψηλό είναι το επίπεδο και στις υπόλοιπες περιβαλλοντικές υπηρεσίες που παρέχει ο Σύνδεσμος, καλώντας την διοίκηση του Δήμου Αχαρνών να τις αξιοποιήσει πλήρως.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με μια έκπληξη. Η κτηνίατρος του Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ) Σοφία Εκίζογλου εμφανίστηκε συνοδευόμενη από τον Ρομέο. Πρόκειται για ένα αδέσποτο σκυλάκι, το οποίο εισήλθε στο κέντρο σε άθλια κατάσταση και σήμερα, μετά από την φροντίδα που έτυχε από ιατρούς, νοσηλευτές και φροντιστές του ΔΙΚΕΠΑΖ, καμάρωνε γεμάτο υγεία. Με την παρουσίασή της εμφάνισε την πορεία εξέλιξης της υγείας του Ρομέο.Ακολούθησε παρουσίαση από την ιδιώτη κτηνίατρο Μαρία Σιδηροπούλου, η οποία εστίασε από την μεριά της στις ζωοανθρωπονόσους.Η εκδήλωση έκλεισε με βράβευση του Προέδρου του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρη Γουρδομιχάλη με αφορμή το κοινωνικό έργο που επιτελείται από το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων, με το βραβείο να απονέμεται από τον αντιδήμαρχο Δημήτρη Γιαννακόπουλο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία και την ευγενική τους χειρονομία, στάθηκε με δήλωσή του στη μη θεσμική κατοχύρωση της εθελοντικής προσφοράς. Συγκεκριμένα, τόνισε: «Είναι αδιανόητο να μην επιτρέπεται σε Δήμους και Συνδέσμους να παρέχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους εθελοντές που συμμετέχουν στην υλοποίηση προγραμμάτων φροντίδας και περίθαλψης αδέσποτων ζώων. Δυστυχώς το κοινωνικό έργο που επιτελείται και ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εθελοντές δεν αναγνωρίζεται από τους αρμοδίους. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε το εθελοντικό κίνημα, παρά τις δυσκολίες»