Εκτός από τον Καπιταλισμό υπάρχει και η μοναξιά τα Χριστούγεννα

Τεράστια η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις γιορτές των Χριστουγέννων για τις ευπαθείς ομάδες καθώς γίνεται ένα μεγάλο έργο για να εξασφαλίσουν όλοι, τα ελάχιστα απαραίτητα για να περάσουν τις γιορτές.

Το καθιερωμένο πια “Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για όλους” έχει απλωθεί σε όλη την Ελλάδα και οι δήμοι δεν ενεργοποιούν μόνο τις δομές Φτώχειας (Κοινωνικό Παντοπωλείο), αλλά και τους δημότες τους για συλλογή τροφίμων, ρούχων, παιχνιδιών και ειδών πρώτης ανάγκης που τα μοιράζουν στους απόρους και ωφελούμενους των προγραμμάτων πρόνοιας.

Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη στρώθηκε τραπέζι για απόρους όπου σιτίστηκαν πάνω 4.000 άτομα, το ίδιο έγινε και στον δήμο Νεάπολης-Συκεών όπου η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής και το Δημοτικού Κοινωνικό Παντοπωλείο θεωρούνται πρότυπα.
Το ίδιο έγινε και στο δήμο Κορδελιού Ευόσμου που παρέθεσε Γεύμα Αγάπης ανήμερα των Χριστουγέννων στο κλειστό Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο με 1.000 γεύματα όπως και στο Δήμο Καισαριανής.

Στους Δήμους Κορδελιού – Ευόσμου, Κορυδαλλού, Μαραθώνα, Αγίας Παρασκευής, Ηλιούπολης, Μεσσήνης, Σκύδρας  Εδεσσας, Γόρτυνας κ.α. κινητοποιήθηκαν και οι πολίτες, οι εθελοντικές ομάδες, οι σύλλογοι και κυρίως οι επαγγελματίες της περιοχής για να αναπτυχθεί και το αίσθημα αλληλεγγύης.

Ενα παλιό σύνθημα όμως της Ανανεωτικής Αριστεράς φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά στις μέρες μας καθώς οι δήμοι αντιμετωπίζουν με επιτυχία πια την ανθρωπιστική κρίση που πλήττει την χώρα μας, έχουν παραμελήσει όμως μία άλλη μεγάλη επιδημία. «Εκτός από τον Καπιταλισμό, υπάρχει και η Μοναξιά». Το 25% των ηλικιωμένων της Ευρώπης πάσχει από βαριά κατάθλιψη και οι μοναχικές μέρες των Χριστουγέννων ευνοούν πολύ στην επιδείνωση της. Δεν πρόκειται για απόρους. Πρόκειται για κλειστά μοναχικά άτομα κυρίως της Τρίτης Ηλικίας που βυθίζονται όλο και περισσότερο σε έναν κλειστό κόσμο που τους οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαθλίωση και στις ψυχασθένειες και τελικά στην αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης. Άνθρωποι πολύ πετυχημένοι στην ζωή τους που η μοίρα τους επιφύλαξε ένα κακό τέλος.
Για αυτήν την τεράστια επιδημία (και δεν μιλάμε για τα λιγοστά άτομα που έχουν δηλώσει και συμμετέχουν στο «Βοήθεια στο Σπίτι) οι δήμοι ολιγωρούν. Τα ΚΑΠΗ ως παρωχημένος πια θεσμός δεν απευθύνονται σ΄αυτούς, ούτε μπορούν να τους εξυπηρετήσουν με την σημερινή του δομή. Η αξιοπρέπεια και οι ιδιαίτερες ανάγκες τους, τους οδηγούν στην απομόνωση.

Εξαίρεση αποτέλεσε φέτος ο Δήμος Λέσβου που οργάνωσε  Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για ανθρώπους που ζουν μόνοι τους άνω των 70 ετών. Η Αντιδήμαρχος και Πρόεδρος του Οργανισμό Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του Δήμου Λέσβου, Αναστασία Αντωνέλλη, που είχε την πρωτοβουλία, δήλωσε στην ΕΡΤ ΑΙΓΑΙΟΥ ότι: “Είναι γνωστό ότι, η Τρίτη Ηλικία πλήττεται περισσότερο από την κατάθλιψη των Χριστουγέννων. Ιδιαίτερα για τους μοναχικούς ηλικιωμένους, η εορταστική περίοδος σηματοδοτεί την ενεργοποίηση αναμνήσεων για πρόσωπα που δεν βρίσκονται πια μαζί τους. Αναπόφευκτα άρα, συγκρίνουν τις τωρινές γιορτές με τα ευτυχισμένα Χριστούγεννα των παλιών χαρούμενων χρόνων, με αποτέλεσμα το αίσθημα μοναξιά και κατάθλιψης.

Το 2030 το 50% του πληθυσμού της Ευρώπης θα έχει ηλικία άνω των 65 χρόνων. Η εντελώς γηραιά Ηπειρος ήδη προετοιμάζεται για την λεγόμενη Silver Economy. Οι Ελληνικοί Δήμοι πρέπει και αυτοί να προετοιμαστούν και να επενδύσουν για την αντιμετώπιση πρωτόγνωρα μαζικών νέων αναγκών. Χρειάζονται νέοι θεσμοί και άλλες δομές που θα απαιτήσουν πολύ χρόνο για να διαμορφωθούν και να λειτουργήσουν σωστά.

Δείτε παρακάτω ένα video που έχει γίνει και τι σκαρφίζεται ένας ευκατάστατος ηλικιωμένος για να περάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά του.