Πώς λειτουργεί το σύστημα Ανακύκλωσης Μπαταριών Αυτοκινήτων και βιομηχανίας

Το σύστημα Ανακύκλωσης Μπαταριών Αυτοκινήτων και βιομηχανίας περιέγραψε ο κ. Διονύσης Μπουντουβάς Managing Director της Compatt (Ολοκληρωμένη Συλλογική Εναλλακτική Διαχείριση Συσσωρευτών Πανελλαδικής Εμβέλειας) στην κάμερα του myota.gr και του localtv στην έκθεση της verde.tec
O κ. Μπουντουβάς εξήγησε κατ΄αρχήν στον δημοσιογράφο Χάρη Κουγιουμτζόπουλο ότι πρόκειται για ένα ΣΕΔ το οποίο και αυτό όπως και όλα τα άλλα ρεύματα υπαγορεύεται από ευρωπαϊκή οδηγία με στόχο να αναπτυχθεί η κυκλική οικονομία.
Χαρακτηρίζει επιτομή της κυκλικής οικονομίας την ανακύκλωση των μπαταριών καθώς τα υλικά τους (μολύβι, πλαστικό, ηλεκτρολύτης) όπως λέει μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν κατά 95%.
Η Combatt έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο από 46 αδειοδοτημένους συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου αυτοί να συλλέξουν τις μπαταρίες και να τις μεταφέρουν με τον ορθό και νόμιμο τρόπο προς τα σημεία ανακύκλωσης.
Ο κ. Μπουντουβάς τονίζει ότι υπάρχουν ειδικά ηλεκτρονικά μητρώα που τα τελευταία δύο χρόνια λειτουργούν σωστά και για τους συλλέκτες και για τους παραγωγούς.
Εγγεγραμμένοι είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται όλοι όσοι κατασκευάζουν ή εισάγουν μπαταρίες στην Ελληνική Αγορά.
Σημαντικό κομμάτι της δραστηριότητας της Compatt όπως και των υπολοίπων ΣΕΔ βάση του νόμου, είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση.
Η Combatt έχει ξεκινήσει και αναπτύσσει δράσεις που αφορούν στην ενημέρωση της σχολικής κοινότητας.
Ανατπύσσει δράσεις με τους εμπλεκόμενους και τους Δήμους για την ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών. Ηδη έχουν ξεκινήσει συνεργασίες με τους δήμους Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Θεσσαλονίκης και οι δράσεις επεκτείνονται.
Συμμετέχει είτε στις γιορτές ανακύκλωσης, είτε στην βιωματική εκπαίδευση των σχολείων, είτε σε εκπαιδευτικά παιχνίδια.
Βασικό μήνυμα που προβάλει η Combatt “Η επίτευξη των εθνικών στόχων είναι ευθύνη όλων μας και η συμβολή του καθενός μας μετράει» Και προς τον καταναλωτή: «Δώσε την μπαταρία σου πίσω εκεί από όπου την αγόρασες». Προς τον έμπορο «πάρε την μπαταρία που σου έδωσε ο καταναλωτής και δώστην στον αδειοδοτημένο συλλέκτη που θα την καταγράψει στο προβλεπόμενο έντυπο και θα την οδηγήσει με ασφάλεια στην ανακύκλωση.
Τέλος ο κ. Μπουντουβάς σημείωνει ότι ζουμε σε μια εποχή όπου υπάρχει μια τεράστια αύξηση στις ενεργειακές καταναλώσεις. Οποιαδήποτε νέα τεχνολογία είναι σίγουρο ότι απαιτεί μια μπαταρία. Έχουμε κάθε λόγο λοιπόν όταν μια μπαταρία παύει να μας εξυπηρετεί, να την οδηγούμε στην ανακύκλωση, συμβάλλοντας στην κυκλική οικονομία και στην βιώσιμη ανάπτυξη.

Δείτε εδώ το video της συνέντευξης