Σε είκοσι πρόσωπα ποινική δίωξη για τη φωτιά στο Μάτι

Στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, τον δήμαρχο Μαραθώνα Ηλία Ψινάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας Ευάγγελο Μπουρνούς, τον πρώην γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ιωάννη Καπάκη, σε στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, της ΕΛ.ΑΣ., της Πυροσβεστικής καθώς και στον 65χρονο που ευθύνεται για την έναρξη της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, ασκήθηκε ποινική δίωξη από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών για την φονική φωτιά του καλοκαιριού στο Μάτι.
Ταυτόχορονα η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών εξέδωσε απαλλακτική διάταξη για την εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος πολιτικής προστασίας κα Ιωάννα Τσούπρα τον Κωνσταντίνο Τσουβάλα πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ, τον διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής ταξίαρχο Νίκο Σπανουδάκη, και για τον πρωην αναπληρωτή διευθυντής της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής Κωνσταντίνο Καλύβα.
Η ποινική δίωξη σε βάρος των 20 ατόμων είναι σε βαθμό πλημμελήματος, που σημαίνει ποινές ως πέντε χρόνια φυλάκισης που όμως μπορεί επειδή είναι κατά συρροή η ποινή να φθάσει κατά συγχώνευση τα δέκα έτη και αφορούν στα αδικήματα:
•εμπρησμό από αμέλεια
•Ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και διά παραλείψεως
•Σωματικές βλάβες κατά συρροή, δια παραλείψεως και από αμέλεια από υπόχρεους και μη.
Για τα εν λόγω αδικήματα Η δικογραφία θα διαβιβαστεί σε ανακριτή, λόγω της σοβαρότητάς της και παρά το γεγονός ότι οι κατηγορίες είναι πλημμεληματικού χαρακτήρα.
-Η δικογραφία έχει διαβιβαστεί και στη Βουλή για τυχόν ευθύνες πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελείς έχουν εντοπίσει ευθύνες και πριν την φονική πυρκαγιά και κατά τη διάρκεια της.
Ειδικότερα διαπίστωσαν έλλειψη συντονισμού, σωρεία παραλείψεων και λαθών κατά την αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας από το Πυροσβεστικό Σώμα, την ΕΛΑΣ, την Περιφέρεια, τους Δημους Ραφήνας και Μαραθώνα καθώς και την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.
Την προκαταρκτική εξέταση διενέργησαν ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος και οι εισαγγελείς πρωτοδικών Νίκος Φιστόπουλος και Κώστας Σπυρόπουλος.
Αμέσως μετά την άσκηση της δίωξης η κα Δούρου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Καμία δικονομική διαδικασία δεν μπορεί να σβήσει την ανείπωτη θλίψη που αισθάνομαι και θα αισθάνομαι για την εθνική τραγωδία στην Ανατολική Αττική”, δηλώνει η Ρένα Δούρου, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης και σε βάρος της, για την φονική φωτιά στο Μάτι, που κόστισε την ζωή σε 100 ανθρώπους και προκάλεσε τεράστιες καταστροφές, αφήνοντας άστεγες δεκάδες οικογένειες στην ανατολική Αττική.
Μετά την δήλωση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ κ.ας Γενημετά με την οποία ζητάει την παραίτηση της κας Δούρου η Περιφερειάρχης Αττικής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δήλωσε:
«Θέλω να πω ότι δεν ξεχνάμε όλοι ότι η κυρία Γεννηματά έχει υπάρξει Υπερνομάρχης όταν οι Νομαρχίες και η Υπερνομαρχία είχαν τις αρμοδιότητες της Πολεοδομίας. Δηλαδή όταν στήνονταν οι παγίδες θανάτου. Και, αν μου επιτρέψετε, ως γυναίκα προς γυναίκα, ως μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο κόρη αστυνομικού και νοικοκυράς, ας σιωπήσει μια γυναίκα που βρίσκεται στον πολιτικό στίβο λόγω του βαριού ονόματος του πατέρα της».