Η ΜΟΔ αναλαμβάνει την παρακολούθηση των έργων του Φιλόδημου

Το καινοτόμο πρόγραμμα Φιλόδημος δημιουργήθηκε από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας για την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής από τους δήμους. Για πρώτη φορά, η αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της ένα δεύτερο ΕΣΠΑ, ύψους 2 δισ. ευρώ, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους, προκειμένου να καλύψει βασικές ανάγκες που για πολλά χρόνια έμεναν μετέωρες.
Η ΜΟΔ συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών στην πρώτη φάση του Φιλόδημου, πετυχαίνοντας μόλις σε ένα έτος να αξιολογηθούν και να εγκριθούν 457 έργα σε όλη τη χώρα, ύψους 1,13 δισ. ευρώ πολλά από τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούνται (δίκτυα ύδρευσης, επεξεργασία λυμάτων, αγροτικοί δρόμοι, σχολεία, αντιπλημμυρικά κ.ά.)
Πλέον η ΜΟΔ αναλαμβάνει κομβικό ρόλο και στη δεύτερη φάση. Με απόφαση των συναρμόδιων υπουργών, ανατίθεται στη ΜΟΔ η παρακολούθηση, ο έλεγχος και η διοικητική ολοκλήρωση των έργων του Φιλόδημου.
Αποστολή μας είναι να παρέχουμε συνεχή και αξιόπιστη πληροφόρηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για την εξέλιξη των έργων, αλλά και πολύτιμη τεχνική υποστήριξη στους δήμους για τη διαχείριση και την απορρόφηση των κονδυλίων. Ο τελικός στόχος είναι άλλωστε κοινός: η ολοκλήρωση χρήσιμων έργων για τις τοπικές κοινωνίες και η στήριξη της αυτοδιοίκησης. Και σε αυτόν τον στόχο οι δήμοι γνωρίζουν πλέον ότι η ΜΟΔ αποτελεί έναν σταθερό και αξιόπιστο συνεργάτη.
Δείτε εδώ αναλυτικά στοιχεία http://www.mou.gr/el/Pages/FilodimosI.aspx.
Η ΜΟΔ ΑΕ είναι ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης. Στόχος της είναι η πολλαπλή ενίσχυση των Διαχειριστικών Αρχών και των Δικαιούχων του ΕΣΠΑ και άλλων αναπτυξιακών προγραμμάτων με προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, πληροφοριακά συστήματα, εκπαίδευση και εξειδικευμένες παρεμβάσεις (εγχειρίδια, επιτόπια υποστήριξη στον σχεδιασμό και την υλοποίηση έργων κ.ά.).