Εκδόθηκε αναθεωρημένος οδηγός Πράσινων Συμβάσεων

Οι δημόσιες αρχές της Ευρώπης είναι πολύ σημαντικοί καταναλωτές και καταναλώνουν το 14% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη και επιλέγοντας φιλικά προς το περιβάλλον αγαθά, υπηρεσίες και έργα, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στη βιώσιμη κατανάλωση και παραγωγή – αυτό που αποκαλούμε Πράσινες Δημόσιες Προμήθειες (GPP) ή πράσινες αγορές.
Παρόλο που οι ΠΔΠ αποτελούν εθελοντικό μέσο, έχουν ρόλο κλειδί στις προσπάθειες της ΕΕ να φτιάξει μια οικονομία με αποδοτικότερους πόρους. Μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση μιας κρίσιμης μάζας ζήτησης για πιο αειφόρα αγαθά και υπηρεσίες, τα οποία διαφορετικά θα ήταν δύσκολο να εισέλθουν στην αγορά. Ως εκ τούτου, οι ΠΔΠ αποτελούν ισχυρό κίνητρο για την οικολογική καινοτομία.
Για να είναι αποτελεσματικές, οι ΠΔΠ απαιτούν τη συμπερίληψη σαφών και επαληθεύσιμων περιβαλλοντικών κριτηρίων για προϊόντα και υπηρεσίες στη διαδικασία ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν φτιάξει Οδηγούς σε αυτόν τον τομέα, με τη μορφή εθνικών κριτηρίων ΠΔΠ. Η πρόκληση της προώθησης και της υιοθέτησης από περισσότερους φορείς του δημόσιου τομέα, ώστε οι ΠΔΠ να γίνουν συνηθισμένες πρακτικές, εξακολουθεί να παραμένει ζητούμενο. Όπως και η πρόκληση να εξασφαλιστεί ότι οι απαιτήσεις για πράσινες προμήθειες είναι συγχρονισμένες μεταξύ των κρατών μελών εξασφαλίζοντας την δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού που θα επιταχύνουν και θα συμβάλουν στην προώθηση της ενιαίας αγοράς για προϊόντα και υπηρεσίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Για τον λόγο αυτόν στις 23 Μαίου 2019 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε μια εντελώς αναθεωρημένη έκδοση του εκπαιδευτικού εργαλείου GPP.
Ο οδηγός αυτός περιλαμβάνει δέσμη εργαλείων από εκπαιδευτικό υλικό που στοχεύει στην υποστήριξη των αναθετουσών αρχών, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν πράσινες προμήθειες. Περιέχει έξι ανεξάρτητες ενότητες που εξετάζουν τις πιο σημαντικές πτυχές σχετικά με τον τρόπο εκτίμησης των αναγκών και την εμπλοκή στην αγορά (πριν από την υποβολή προσφορών), τις κυκλικές προμήθειες, τις στρατηγικές και νομικές πτυχές των ΠΔΠ. Δέκα λειτουργικές ενότητες καλύπτουν τα περιβαλλοντικά ζητήματα πολλών ομάδων προϊόντων / υπηρεσιών. Οι δράσεις κατάρτισης που υποστηρίζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και βασίζονται στο πακέτο εργαλείων κατάρτισης GPP διοργανώνονται σε 11 κράτη μέλη της ΕΕ.

Τον οδηγό μπορείτε να κατεβάσετε εδώ