Μετάδοση αποτελεσμάτων εκλογών

Εγκύκλιο με αριθμό 72 εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών με την οποία επισημαίνει τα εξής:
Τα αποτελέσματα των γενικών βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019 θα συγκεντρωθούν σε κάθε νομό (εκλογική περιφέρεια) από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του, θα μεταδοθούν στο Υπουργείο Εσωτερικών και μετά το Υπουργείο, αφού τα συγκεντρώσει, θα τα διοχετεύει στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (τηλεόραση – ραδιόφωνο – τύπο – διαδίκτυο), με τη χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών μέσων.
Με την παρούσα καθορίζεται η διαδικασία που θα εφαρμοσθεί και παρέχονται οδηγίες για τις ακολουθητέες ενέργειες στα διάφορα στάδια συγκέντρωσης και μετάδοσης των αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων που θα συμμετέχουν στις βουλευτικές εκλογές.
Όπου αναφέρεται παρακάτω «Περιφερειακή Ενότητα», για το Νομό Αττικής εννοείται η Περιφέρεια Αττικής.
A. ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ∆ΟΣΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ
Το αποτέλεσμα σε κάθε εκλογικό τμήμα συμπληρώνεται από το δικαστικό αντιπρόσωπο στο ειδικό προτυπωμένο έντυπο, με όμοια αντίτυπα του οποίου εφοδιάζονται οι εφορευτικές
επιτροπές, τα αρμόδια γραφεία των Περιφερειακών Ενοτήτων της έδρας του νομού και όλοι οι ∆ήμοι της οικείας εκλογικής περιφέρειας (νομού).
Το βράδυ των εκλογών θα μεταδοθούν, κατά εκλογικό τμήμα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας υπέρ συνδυασμών κομμάτων ή συνασπισμών συνεργαζομένων κομμάτων ή μεμονωμένων υποψηφίων από τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας κάθε νομού τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών.
Β. ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΡΟΠΟΥ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ∆ΟΣΗΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

  1. Ο αντιπρόσωπος της δικαστικής αρχής κάθε εκλογικού τμήματος οφείλει, αμέσως μόλις τελειώσει τη διαλογή, να μεταδώσει μέσω του οικείου ∆ήμου με FAX, κάνοντας χρήση των ασφαλών γραμμών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, στον Αντιπεριφερειάρχη της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του νομού, στον οποίο υπάγεται το εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα της διαλογής των ψήφων υπέρ συνδυασμών των αυτοτελών κομμάτων, των συνασπισμών κομμάτων ή των μεμονωμένων υποψηφίων, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 91 του π.δ. 26/2012. Εάν η μετάδοση με fax δεν καταστεί δυνατή, αυτή γίνεται με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο.
    Προκειμένου για τα αμιγή εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς που προέρχονται από διαφορετική εκλογική περιφέρεια από εκείνη στην οποία έχει συσταθεί το ειδικό εκλογικό τμήμα, τα υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων αποτελέσματα θα μεταδοθούν από τους δικαστικούς αντιπροσώπους, χωρίς καμία καθυστέρηση με την ίδια διαδικασία μέσω του οικείου ∆ήμου (δηλαδή με FAX μέσω των ασφαλών γραμμών του ΣΥΖΕΥΞΙΣ, και αν αυτό δεν είναι δυνατό με κάθε άλλο πρόσφορο μέσο), στη βασική εκλογική περιφέρεια στην οποία ανήκουν οι εκλογείς αυτοί (άρθρο 96 παρ. 8β π.δ. 96/2012). Επομένως, οι Περιφερειακές Ενότητες πρέπει να ανταλλάξουν με τους ∆ήμους, στους οποίους θα συσταθούν αμιγή εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών τους, πληροφορίες για τους αριθμούς FAX, με τους οποίους θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων (αριθμός FAX αποστολής και αριθμός FAX λήψης). Για υποβοήθηση της επικοινωνίας μεταξύ Περιφερειακών Ενοτήτων και ∆ήμων, επισυνάπτεται κατάλογος με τις διαθέσιμες πληροφορίες των Περιφερειακών Ενοτήτων (αριθμοί τηλεφώνων και αριθμοί FAX), οι οποίες όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν.
    Για παράδειγμα, το αποτέλεσμα από το αμιγές εκλογικό τμήμα του ∆ήμου Αιγάλεω, που έχει συσταθεί για τους ετεροδημότες της εκλογικής περιφέρειας Κορινθίας, θα αποσταλεί απευθείας στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, μέσω του ∆ήμου Αιγάλεω.
    σελίδα 2 από 20
    Προκειμένου για τα μεικτά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών, στα οποία θα ψηφίσουν εκλογείς από διάφορες (περισσότερες της μίας) βασικές εκλογικές περιφέρειες:
  • Η Εφορευτική Επιτροπή του εκλογικού τμήματος αριθμεί και μονογράφει τους φακέλους χωρίς να τους ανοίξει (άρθρο 97 του π.δ. 26/2012). Στη συνέχεια τοποθετεί τους φακέλους στον εκλογικό σάκο και τον παραδίδει στον οικείο ∆ήμο. Στη συνέχεια οι προερχόμενοι από τα ειδικά εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών σάκοι παραδίδονται στην Εφετειακή Επιτροπή έδρας της Εφετειακής Περιφέρειας.
  • Η διαλογή των ψηφοδελτίων και η εξαγωγή του αποτελέσματος της ψηφοφορίας ενεργείται από τη Γενική Εφετειακή Εφορευτική Επιτροπή και τις Ειδικές Εφορευτικές Επιτροπές.
  • Εν συνεχεία, το αποτέλεσμα υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων θα σταλεί στις οικείες Περιφερειακές Ενότητες από τη Γενική Εφετειακή Εφορευτική Επιτροπή κάθε Εφετείου, στο οποίο υπάγονται αυτές οι εκλογικές περιφέρειες. Το αποτέλεσμα κάθε Εφετείου θα σταλεί, αφού συγκεντρωθούν σε κάθε Εφετείο οι σάκοι όλων των μεικτών εκλογικών τμημάτων της περιφέρειάς του, γίνει η διαλογή των ψηφοδελτίων και εκδοθεί το τελικό αποτέλεσμα.
    Οι πρόεδροι των Ειδικών Εφορευτικών Επιτροπών ανακοινώνουν εγγράφως (έντυπο μετάδοσης), χωρίς καθυστέρηση στον οικείο αντιπεριφερειάρχη της αντίστοιχης βασικής εκλογικής περιφέρειας, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των ετεροδημοτών (παρ. 4 του άρθρου 97 του π.δ. 26/2012).
    Επομένως, οι Περιφερειακές Ενότητες πρέπει να ανταλλάξουν με τα Εφετεία, από τα οποία θα περιμένουν αποτελέσματα, πληροφορίες για τους αριθμούς FAX, με τους οποίους θα γίνει η μετάδοση των αποτελεσμάτων (αριθμός FAX αποστολής και αριθμός FAX λήψης). Για υποβοήθηση της επικοινωνίας μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Εφετείων επισυνάπτεται κατάλογος με τις διαθέσιμες πληροφορίες (αριθμοί τηλεφώνων και αριθμοί FAX), οι οποίες όμως πρέπει να επιβεβαιωθούν.
    Σημείωση: Τα αποτελέσματα από τα εκλογικά τμήματα των ∆ήμων των εδρών των Περιφερειακών Ενοτήτων μπορούν να φθάσουν στις Περιφερειακές Ενότητες και με αγγελιοφόρο, εφόσον κριθεί, σε συνεννόηση με τη Περιφερειακή Ενότητα, ότι αυτό συντομεύει τη διαδικασία.
  1. Το έντυπο που θα χρησιμοποιηθεί από τις εφορευτικές επιτροπές και τους ∆ήμους για τη μετάδοση των αποτελεσμάτων στις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας κάθε νομού, είναι κατάλληλα συμπληρωμένο (προτυπωμένο) με τα ονόματα των κομμάτων για κάθε εκλογική περιφέρεια. Το κάθε προτυπωμένο έντυπο, αφού συμπληρωθεί, υπογράφεται από τον πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής, θέτοντας και ολογράφως το ονοματεπώνυμό του, και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της εφορευτικής επιτροπής.
    Το Υπουργείο έχει αποστείλει τα ανωτέρω προτυπωμένα έντυπα στις Περιφερειακές Ενότητες, προκειμένου, να εφοδιαστούν οι εφορευτικές επιτροπές όλων των εκλογικών τμημάτων και όλοι οι ∆ήμοι του νομού τους με φροντίδα του οικείου Αντιπεριφερειάρχη.
    Τα προτυπωμένα έντυπα για τα αποτελέσματα κομμάτων, συνασπισμών κομμάτων και μεμονωμένων υποψηφίων, περιλαμβάνουν τις ακόλουθες αναφορές, οι οποίες πρέπει να συμπληρωθούν από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής κάθε εκλογικού τμήματος:
  • Εκλογική Περιφέρεια …………………………
  • ∆ήμος ………………………………………..
  • Εκλογικό Τμήμα ……………………………….
  • Αριθμός γραμμένων εκλογέων στο τμήμα …………………………
  • Αριθμός εκλογέων που ψήφισαν ……………………………………
  • Αριθμός Άκυρων ……………………….. Λευκών …………………… και σύνολο άκυρων και λευκών ψηφοδελτίων …………………
  • Αριθμός έγκυρων ψηφοδελτίων………..
  • Αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε συνδυασμός κόμματος ή συνασπισμός
    συνεργαζομένων κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι.
  1. Το έντυπο που θα χρησιμοποιηθεί για την μετάδοση του αποτελέσματος των βουλευτικών εκλογών υπέρ υποψηφίων είναι προτυπωμένο με τους συνδυασμούς και τους υποψηφίους τους και πρέπει να συμπληρωθεί από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής κάθε εκλογικού τμήματος και ειδικότερα οπωσδήποτε τα παρακάτω:
  • Εκλογικό τμήμα
  • ∆ήμος
  • Αριθμός εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβε κάθε υποψήφιος συνδυασμού
  1. Το αποτέλεσμα κάθε εκλογικού τμήματος υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων, μόλις περιέλθει στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού μεταδίδεται χωρίς καθυστέρηση τηλεφωνικά στο Υπουργείο Εσωτερικών, με βάση τη χρονική σειρά άφιξής του.
  2. Οι αριθμοί κλήσης των τηλεφωνικών συνδέσεων του Υπουργείου Εσωτερικών καθώς και τα εκλογικά τμήματα, τα αποτελέσματα των οποίων θα μεταδίδονται σε έκαστη Περιφερειακή Ενότητα, θα σας γνωστοποιηθούν έγκαιρα με νεότερο έγγραφο του Υπουργείου.
  3. Τα στοιχεία που περιέχει κάθε προτυπωμένο έντυπο, μετά την τηλεφωνική μετάδοση του περιεχομένου του στο Υπουργείο Εσωτερικών, καταχωρίζονται στον πίνακα εκλογικών τμημάτων της Περιφερειακής Ενότητας, που έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Εσωτερικών στις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να ελέγχεται από τα αρμόδια συνεργεία της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, αν έχουν ληφθεί τα αποτελέσματα από όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού.
    Όμοιος πίνακας, με τα αποτελέσματα κατά συνδυασμούς κομμάτων και συνασπισμούς συνεργαζομένων κομμάτων καθώς και μεμονωμένων υποψηφίων, ανά εκλογικό τμήμα, της περιφέρειάς τους, καταρτίζεται και από τα αρμόδια Πρωτοδικεία, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 98 του π.δ. 26/2012, και αποστέλλεται αμέσως στη ∆ιεύθυνση Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή (CD).
    Γ. ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΥΠΕΡ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΕΣ ΕΝΟΤΗΤΕΣ
    Όταν ολοκληρωθεί η μετάδοση των ψήφων συνδυασμών θα ακολουθήσει η επεξεργασία σταυρών των εθνικών εκλογών και η Περιφερειακή Ενότητα της έδρας κάθε νομού θα συγκεντρώσει τα συμπληρωμένα έντυπα μετάδοσης σταυρών. Με ευθύνη της Περιφερειακής Ενότητας και την χρήση των εντύπων αυτών θα γίνει καταχώριση των στοιχείων σε ειδική εφαρμογή της αναδόχου εταιρείας που υποστηρίζει το έργο και υποστηρίζεται μέσω διαδικτύου.
  4. Προετοιμασία – Ενέργειες πριν τις εκλογές
    Για την τεχνική και λειτουργική υποστήριξη της διαδικασίας καταχώρισης υπέρ υποψηφίων (σταυρών) των εθνικών εκλογών ισχύουν τα ακόλουθα:
    • Κάθε Περιφερειακή Ενότητα ορίζει ένα αρμόδιο στέλεχος που θα συντονίσει την προσπάθεια και κοινοποιεί τα στοιχεία του (όνομα και στοιχεία επικοινωνίας) με fax / email στη ∆/νση Ηλεκτρονικής ∆ιακυβέρνησης του ΥΠΕΣ, fax: 213-136-1167 email: [email protected] και στην ανάδοχο εταιρεία που υποστηρίζει το έργο email : [email protected]
    • Ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας θα επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο για να γίνουν άμεσα οι ακόλουθες ενέργειες:
    o Πιστοποίηση των σταθμών εργασίας που θα έχουν πρόσβαση στο σύστημα μέσω ∆ιαδικτύου / Internet (θα γίνει με ευθύνη του εκπροσώπου της εταιρίας)
    o Παράδοση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης στο σύστημα καταχώρισης (πάλι με ευθύνη της εταιρίας θα παραδοθεί ένας κωδικός για κάθε υπάλληλο που θα συμμετέχει στην καταχώριση)

Σύμφωνα με τα παραπάνω, εξασφαλίζεται ότι τα στοιχεία που προωθούνται στο κεντρικό πληροφοριακό σύστημα προέρχονται από συγκεκριμένους σταθμούς εργασίας και χρήστες.

  1. Καταχώριση / Επεξεργασία στοιχείων
    Οι Περιφερειακές Ενότητες της έδρας κάθε νομού, θα αναλάβουν να συγκεντρώσουν τα συμπληρωμένα έντυπα μετάδοσης των εθνικών εκλογών υπέρ υποψηφίων (σταυροί), ώστε να γίνει η απαραίτητη επεξεργασία / καταχώριση στοιχείων. Για την καταχώριση ισχύουν τα ακόλουθα:
    • Η καταχώριση των σταυρών δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επηρεάσει τη διαδικασία μετάδοσης αποτελεσμάτων συνδυασμών προς το Υπουργείο που έχει πάντα προτεραιότητα.
    • Κατ’ ελάχιστο πρέπει να καταχωριστούν οι σταυροί των συνδυασμών που λαμβάνουν έδρες στην βουλή. Η καταχώριση των υπολοίπων συνδυασμών είναι προαιρετική και πραγματοποιείται για λόγους πληρότητας των στοιχείων.
    • ∆εδομένου ότι ένας σημαντικός αριθμός αποτελεσμάτων υπέρ υποψηφίων θα εισαχθεί ηλεκτρονικά με τη χρήση του συστήματος SRT (Tablet) από τους δικαστικούς αντιπροσώπους η καταχώριση που θα πραγματοποιήσουν οι περιφερειακές ενότητες θα είναι περιορισμένη στο υπόλοιπο τμήμα των αποτελεσμάτων που δεν έχουν μεταδοθεί με τον τρόπο αυτό. Ειδικότερα η ενημέρωση για τα εκλογικά τμήματα που δεν έχει εισαχθεί αποτέλεσμα υπέρ υποψηφίων θα δίνεται σε πραγματικό χρόνο με αναφορά από το ίδιο σύστημα.
    • Η καταχώριση θα μπορεί να ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων υπέρ συνδυασμών κυρίως για δύο λόγους:
    o Γιαναμηνυπάρχεικαμίακαθυστέρησηστηνροήαποτελεσμάτωνσυνδυασμών.
    o Για να έχει διαμορφωθεί το υποσύνολο των συνδυασμών που εκλέγουν έδρες στην
    βουλή.
    ∆. ΕΙ∆ΙΚΑ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ
  2. Για την ταχύτερη συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων των γενικών βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιουλίου 2019, πρέπει σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού να υπάρχουν τα παρακάτω συνεργεία υπαλλήλων:
    α. Συνεργείο τεχνικής υποστήριξης υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών.
    Το συνεργείο είναι υπεύθυνο για την τεχνική υποστήριξη των υποδομών πληροφορικής και επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η άμεση αποκατάσταση οποιουδήποτε τεχνικού προβλήματος προκύψει, προκειμένου να μην εμποδιστεί η ομαλή ροή της μετάδοσης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Στο συνεργείο συμμετέχουν και τα ορισμένα μέλη του
    Εθνικού Εκλογικού ∆ικτύου της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.

β. Συνεργείο παραλαβής αποτελεσμάτων
Το συνεργείο αναλαμβάνει την παραλαβή και προώθηση στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, των αποτελεσμάτων που φτάνουν στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού είτε με FAX είτε με δημοτικό υπάλληλο ή αστυνομικό, που τίθεται στη διάθεση του δικαστικού αντιπροσώπου, όταν το αποτέλεσμα προέρχεται από εκλογικό τμήμα της έδρας του νομού. Ακολούθως, το αποτέλεσμα προωθείται στο συνεργείο διακίνησης και διόρθωσης.
γ. Συνεργείο διακίνησης και διόρθωσης
Το συνεργείο αναλαμβάνει τη διακίνηση των αποτελεσμάτων από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη στα συνεργεία μετάδοσης.
Στην περίπτωση που τα στοιχεία του αποτελέσματος περιέχουν λάθη και χρειάζεται να γίνει παραβολή με το πρακτικό Νο2, οι υπάλληλοι του συνεργείου αναλαμβάνουν τον έλεγχο και τη διόρθωσή τους.
Οι υπάλληλοι διακίνησης είναι εφοδιασμένοι με κατάλογο των εκλογικών τμημάτων που έχει αναλάβει κάθε συνεργείο μετάδοσης, ώστε να διακινούν και να παραδίδουν σε αυτό σωστά τα αποτελέσματα που τους αφορούν.
δ. Συνεργείο μετάδοσης
Το συνεργείο αποτελείται από υπαλλήλους, οι οποίοι είναι χρεωμένοι με περίπου εκατό (100) εκλογικά τμήματα ο καθένας και μεταδίδουν στο Υπουργείο Εσωτερικών τα αποτελέσματά τους. Αφού μεταδώσουν τα αποτελέσματα, κατόπιν τα αρχειοθετούν.
ε. Συνεργείο παραλαβής και ταξινόμησης πρακτικών Νο 2
Το συνεργείο παραλαμβάνει και ταξινομεί το πρακτικό Νο 2 που περιέχεται στα βιβλία πράξεων εφορευτικής επιτροπής, συνεργάζεται δε στενά με το συνεργείο διακίνησης.

  1. Υπάλληλοι Ο.Τ.Α. υπεύθυνοι για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων.
    Κάθε ∆ήμαρχος θα ορίσει υπαλλήλους του ∆ήμου, οι οποίοι την ημέρα των εκλογών θα τεθούν στη διάθεση των δικαστικών αντιπροσώπων, ως υπεύθυνοι για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων συγκεκριμένου εκλογικού τμήματος στον οικείο ∆ήμο/∆ημοτική Ενότητα ή απευθείας στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας το νομού. Οι ίδιοι υπάλληλοι είναι υπεύθυνοι και για τη μεταφορά στον οικείο ∆ήμο του Πρακτικού με αριθ. 2.
    Επισημαίνεται ότι οι ορισθέντες υπάλληλοι των ∆ήμων (αγγελιαφόροι) οφείλουν να μεταφέρουν, χωρίς καμία καθυστέρηση και με το ταχύτερο δυνατό μέσο, τα αποτελέσματα στο ∆ήμο/∆ημοτική Ενότητα ή στην Περιφερειακή Ενότητα της έδρας το νομού, αναλόγως κατά τα ανωτέρω, προκειμένου να επιτευχθεί η ταχύτερη δυνατή συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων. Εναλλακτικά, οι ανωτέρω υπάλληλοι μπορούν να χρησιμοποιούν FAX από το κατάστημα ψηφοφορίας (αν αυτό για παράδειγμα έχει οριστεί σε σχολικό συγκρότημα) για τη μετάδοση απευθείας του αποτελέσματος στην Περιφερειακή Ενότητα.
    Μετά τον ορισμό των αγγελιοφόρων, που θα γίνει με τη συνεργασία Περιφερειακών Ενοτήτων και ∆ήμων, πρέπει οι ∆ήμαρχοι να γνωστοποιήσουν τα ονόματα και το εκλογικό τμήμα στο οποίο διατίθεται ο καθένας υπάλληλος τους, στις Περιφερειακές Ενότητες. Ακολούθως, οι Περιφερειακές Ενότητες θα γνωστοποιήσουν στους δικαστικούς αντιπροσώπους με ειδικό έγγραφο, που θα σταλεί μαζί με το εκλογικό υλικό σε κάθε εκλογικό τμήμα, τα στοιχεία των υπαλλήλων αυτών.
    Όπου υπάρχει αδυναμία κάλυψης με υπαλλήλους των ∆ήμων, πρέπει να επικοινωνήσετε με τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές, ώστε να καλυφθούν όλα τα εκλογικά τμήματα του νομού.
  2. Λειτουργία καταστημάτων ∆ήμων
    Σε κάθε ∆ήμο θα υπάρχει υπάλληλος, ο οποίος θα αναλάβει χρέη συντονιστή των υπαλλήλων για τη μεταφορά των αποτελεσμάτων και χρέη επαφής με την Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού.
    Τα καταστήματα των ∆ήμων θα παραμείνουν ανοιχτά έως και την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής τους. Για τον καλύτερο συντονισμό και έλεγχο της ροής των αποτελεσμάτων, πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα, ώστε σε κάθε κτίριο που στεγάζει εκλογικά τμήματα να υπάρχει τηλέφωνο, με το οποίο να είναι δυνατή η επικοινωνία του ∆ήμου και της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας του νομού με τους δικαστικούς αντιπροσώπους, μετά το κλείσιμο της κάλπης.
    Για τη διευκόλυνση της επικοινωνίας, πρέπει να ορισθεί υπάλληλος που θα απαντά στο συγκεκριμένο τηλέφωνο, κατά τις παραπάνω ώρες, δηλαδή από το κλείσιμο της κάλπης έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα του κτιρίου.
  3. Συσκέψεις Περιφερειακής Ενότητας έδρας νομού – ∆ήμων
    Για την υλοποίηση των ανωτέρω, καθώς επίσης για την αντιμετώπιση όλων των πιθανών προβλημάτων, πρέπει άμεσα να γίνει σύσκεψη των Περιφερειακών Ενοτήτων με τους ∆ήμους της περιοχής τους.
    Με την κινητοποίηση όλων των φορέων που λαμβάνουν μέρος στην εκλογική διαδικασία επιδιώκεται η άρτια και αποτελεσματική διοργάνωση της όλης διαδικασίας.
  4. ∆οκιμή Αναμετάδοσης.
    Σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές, πρέπει να προγραμματιστεί δοκιμή μετάδοσης εκλογικών αποτελεσμάτων προκειμένου να διαπιστωθεί η λειτουργία του Εθνικού ∆ικτύου Εκλογών από τα πλησιέστερα στα εκλογικά τμήματα δημοτικά καταστήματα προς την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας, η οποία θα λαμβάνει τα αποτελέσματα. Για τον λόγο αυτό πρέπει να υπάρξει σχετική συνεργασία με όλους τους ∆ήμους της κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
    Οι αρμόδιες υπηρεσίες που υποστηρίζουν το ∆ίκτυο ∆ημοσίου Τομέα «ΣΥΖΕΥΞΙΣ», θα βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν πιθανά προβλήματα που ίσως προκύψουν.
    Σε ενδεχόμενο εμφάνισης οποιουδήποτε προβλήματος στo Εθνικό Τηλεπικοινωνιακό ∆ίκτυο της χώρας μας ή στις Υποδομές Πληροφορικής και Επικοινωνιών των Φορέων σας, το οποίο εμποδίζει τη μετάδοση του εκλογικού αποτελέσματος και το οποίο δεν μπορεί να λυθεί με ίδια μέσα, παρακαλούμε να επικοινωνείτε άμεσα με τους Συντονιστές του Εθνικού Εκλογικού ∆ικτύου του Υπουργείου Εσωτερικών (τηλεφωνικό κέντρο 213 136 1999), προκειμένου να ενημερωθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, για την άμεση αντιμετώπιση του ζητήματος
  5. Επικοινωνία με τους ∆ήμους
    Το βράδυ των εκλογών, η Περιφερειακή Ενότητα της έδρας του νομού θα επικοινωνεί με
    συγκεκριμένο υπάλληλο – συντονιστή του κάθε ∆ήμου, ώστε να ενημερώνονται και να επιλύονται τυχόν προβλήματα.
    Οι Αντιπεριφερειάρχες της έδρας κάθε νομού, οφείλουν να παρακολουθήσουν προσωπικά τη συγκέντρωση και την άμεση μετάδοση των αποτελεσμάτων, τόσο από τους προέδρους των εφορευτικών επιτροπών προς τις Περιφερειακές Ενότητες της έδρας του νομού, όσο και από αυτές προς το Υπουργείο Εσωτερικών και να ενημερώσουν τους ∆ήμους της περιφέρειάς τους σχετικά με τα θέματα που τους αφορούν.
  6. Μετάδοση στο Υπουργείο Εσωτερικών κατά προτεραιότητα
    Καθίσταται σαφές ότι, αμέσως μετά την εξαγωγή των αποτελεσμάτων από τα εκλογικά τμήματα, αυτά μεταδίδονται κατά προτεραιότητα στο Υπουργείο Εσωτερικών και σε κάθε περίπτωση έπεται τυχόν προώθησή τους σε τοπικά ή ευρύτερης εμβέλειας τηλεοπτικά ή και διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης.
    Η μετάδοση των αποτελεσμάτων, που είναι αποκλειστική ευθύνη των γραφείων των Περιφερειακών Ενοτήτων, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, αποτελεί κατ’ εξοχήν αρμοδιότητα του κεντρικού φορέα, που είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. ∆εν είναι, λοιπόν, θεμιτό να ανακοινώνονται εκλογικά αποτελέσματα σε τοπικά μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων και των ιστοχώρων που ενδεχομένως διαθέτουν οι Περιφερειακές Ενότητες, εάν δεν έχει προηγηθεί η μετάδοσή τους από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς αυτό δυσχεραίνει την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των πολιτών σε όλη τη χώρα.

Για το λόγο αυτό, εφιστούμε και πάλι την προσοχή των αρμόδιων φορέων για την ταχύτατη συγκέντρωση και διαβίβαση των αποτελεσμάτων στο Υπουργείο Εσωτερικών, απ’ όπου θα γίνεται η πανελλαδική μετάδοσή τους για την ενημέρωση των πολιτών όλης της χώρας.
Ειδικά για την Περιφέρεια Αττικής

  1. Στην Περιφέρεια Αττικής θα γίνει μετάδοση αποτελεσμάτων μόνο υπέρ συνδυασμών τηλεφωνικά
  2. Η Περιφέρεια Αττικής θα πρέπει να ενημερώσει τους ∆ικαστικούς Αντιπροσώπους να παραδίδουν σε αυτή τα έντυπα για τα αποτελέσματα υπέρ υποψηφίων μαζί με το «πρακτικό 2» και αυτό θα διαβιβάζεται στο ΥΠ.ΕΣ.
    Ε.
    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡ ΣΥΝ∆ΥΑΣΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΜΟΝΩΜΕΝΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ
    ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΟ∆ΙΚΕΙΑ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΩΝ ΠΙΝΑΚΩΝ
    Τα Πρωτοδικεία της χώρας, στα οποία κοινοποιείται η παρούσα, να αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών το συντομότερο δυνατόν, ένα αντίγραφο του συμπληρωμένου πίνακα αποτελεσμάτων ψηφοφορίας υπέρ συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων που θα συνταχθεί από αυτά καθώς και το περιεχόμενο των ίδιων πινάκων σε ηλεκτρονική μορφή (CD).
    Οι Περιφερειακές Ενότητες, μέσω των ∆ήμων, θα πρέπει να κοινοποιήσουν την παρούσα εγκύκλιο στις εφορευτικές επιτροπές των εκλογικών τμημάτων του νομού, για την εφαρμογή όσων διαλαμβάνονται σε αυτήν.