Απολογήθηκε η Δούρου για το Μάτι

Χωρίς να της επιβληθεί κανένας να περιοριστικός όρος αφέθηκε ελεύθερη η τέως Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, ύστερα από την πολύωρη απολογία της για την φονική πλημμύρα στη Μάνδρα.
Η Ρένα Δούρου βρέθηκε ενώπιον της 7ης τακτικής ανακρίτριας που λόγω σπουδαιότητας έχει αναλάβει το χειρισμό της δικογραφίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρθηκε σε δυο πραγματογνωμοσύνες, οι οποίες δεν επιρρίπτουν καμία ευθύνη στις Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής ούτε στην ίδια την Περιφερειάρχη.
Παράλληλα, επικαλέστηκε τη σφοδρότητα του φαινομένου, εξηγώντας πως η ίδια προσέφυγε πρώτη, το ίδιο βράδυ της τραγωδίας, στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου καταθέτοντας αναφορά με την οποία ζητούσε τη διερεύνηση των αιτίων της καταστροφής. Φέρεται να είπε δε πως κατά τη διάρκεια της θητείας της μπήκαν για πρώτη φορά, οι βάσεις σοβαρής αντιπλημμυρικής θωράκισης, τονίζοντας ότι έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, με ίδιους ή ευρωπαϊκούς πόρους, 163 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού περίπου μισού δις ευρώ την ώρα που η προηγούμενη Διοίκηση, το 2014, είχε 57 αντιπλημμυρικά έργα, προϋπολογισμού 60 εκατομμυρίων ευρώ.
Η Ρένα Δούρου και ακόμη οκτώ πρόσωπα αντιμετωπίζουν κατά περίσταση τα πλημμελήματα της πλημμύρας από αμέλεια, της ανθρωποκτονίας από αμέλεια διά παραλείψεως τελεσθείσα κατά συρροή, της σωματικής βλάβης από αμέλεια διά παραλείψεως από υπόχρεο κατά συρροή και της παράβασης καθήκοντος δια παραλείψεως με τις ευθύνες να επιμερίζονται στην περιφέρεια, τους δήμους και τα δασαρχεία.
Η Ρένα Δούρου κατά την έξοδό της από το ανακριτικό γραφείο, προχώρησε στην εξής δήλωση:
«Η προφορική ή απλή έκφραση υπολείπεται πάντοτε της οδύνης για την Απώλεια τόσων ζωών. Με αυτή την πεποίθηση προσήλθα εκείνο το βράδυ, τη νύχτα της τραγωδίας στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, με την πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να μην βάλουμε στοπ στην κουλτούρα της ατιμωρησίας. Και ότι πρέπει να βρίσκονται επιτέλους οι πραγματικοί υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν στην πατρίδα σ’ ολόκληρη και όχι μόνο στην Αττική. Πιστεύονται με την ίδια μου την πράξη ότι η δικαιοσύνη οφείλει να αναζητήσει τος πραγματικές αιτιάσεις και τους πραγματικούς ενόχους και ότι δεν εξυπηρετεί σκοπούς και σκοπιμότητες σήμερα στέκομαι μπροστά σας και λέω ότι το απέδειξε για άλλη μια φορά. Ωστόσο πρέπει να μοιραστώ μαζί σας την πραγματική μου ανησυχία για το γεγονός ότι οι άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης όταν με τόση ευκολία μπορούν να συσταθούν κατηγορητήρια από τον οποιοδήποτε οποτεδήποτε είναι ένας κακός οιωνός για την αποτελεσματικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης».
ΠΗΓΗ: news247.gr