Θεοδωρικάκος: πλειοψηφία του δημάρχου στα βασικά όργανα διοίκησης

Σκοτσέζικο ντους επιφύλαξε στους αιρετούς της αυτοδιοίκησης η κυβέρνηση καθώς στις προγραμματικές δηλώσεις της Βουλής, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος ανέτρεψε τις χθεσινές δηλώσεις Λιβάνιου λέγοντας ότι «Σε λίγες μέρες αντιμετωπίζουμε δραστικά αυτό το πρόβλημα (σ.σ. της απλής αναλογικής) με νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση -σε όσα προβλήματα βέβαια μπορούμε να λύσουμε- διευκολύνοντας τις συνεργασίες και τις συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας στα βασικά όργανα διοίκησης των δήμων και της περιφέρειας την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη.
Θυμίζουμε ότι ο κ. Λιβάνιος «ξεκαθάρισε» ότι δεν πρόκειται να δοθούν υπερεξουσίες στον Δήμαρχο.
Επίσης πριν από λίγες ημέρες ο κ. Θεοδωρικάκος είχε μιλήσει για συναντίληψη και όχι για συμφωνία με την ΚΕΔΕ που ζητάει ο δήμαρχος να έχει πλειοψηφία στα όργανα διοίκησης. Οπως φαίνεται θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι την κατάθεση του νομοσχεδίου για να δούμε ποια θα είναι ακριβώς η τελική διαμόρφωση.

Διαβάστε το απόσπασμα της ομιλίας του κ. Θεοδωρικάκου.

«Ωστόσο, κυρίες και κύριοι της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, σε αυτόν τον χώρο μας έχετε αφήσει δύο ωρολογιακές βόμβες κατά κυριολεξία: Η μία έχει σχέση με τη διαλυτική κατάσταση στην οποία κινδυνεύει να περιέλθει η αυτοδιοίκηση από την εμμονή σας να ψηφίσετε και να εφαρμόσετε την απλή αναλογική. Στον χώρο της αυτοδιοίκησης τα δύο τρίτα των δήμων και σε επτά περιφέρειες της χώρας οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες δεν έχουν πλειοψηφία στο δημοτικό συμβούλιο και στα όργανα διοίκησης, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κυβερνήσουν και να μην μπορούν να λάβουν αποφάσεις.
Σε λίγες μέρες αντιμετωπίζουμε δραστικά αυτό το πρόβλημα με νομοθετική παρέμβαση, η οποία δίνει λύση -σε όσα προβλήματα βέβαια μπορούμε να λύσουμε- διευκολύνοντας τις συνεργασίες και τις συμπράξεις παρατάξεων και δίνοντας στα βασικά όργανα διοίκησης των δήμων και της περιφέρειας την πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη».


Δείτε εδώ όλη την ομιλία Θεοδωρικάκου στην Βουλή