«Το μοντέλο των μεγάλων εκπτώσεων στα έργα, καταλήγει να στοιχίζει πολύ πιο ακριβά και να τα κάνουμε σε διπλάσιο χρόνο», επεσήμανε στην ομιλία του στην Βουλή κατά την διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής. «Αντιθέτως είπε οι συμβάσεις παραχώρησης δηλαδή η ενασχόληση του ιδιωτικού τομέα είναι πιο αποτελεσματικός από τα κλασικά δημόσια έργα».
Ο Υπουργός επεσήμανε ότι λεφτά από το ΠΔΕ δεν υπάρχουν και η λύση βρίσκεται στα ιδιωτικά κεφάλαια.
Και στην συνέχεια της ομιλίας του ο κ. Καραμανλής είπε:
«Ιδιαίτερο βάρος δίνουμε και σε καίριες θεσμικές τροποποιήσεις. Δεν μας νοιάζει να ξεριζώνουμε τα πάντα, δεν θα αλλάξουμε τους Νόμους 4412 και 4413. Θα τους κάνουμε όμως καλύτερους, με μικρές αλλά σημαντικές αλλαγές. Όπως τη δυνατότητα επίβλεψης και από ιδιωτικές εταιρείες. Τις μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας για μεγάλα έργα και επιπλέον, θα εξετάσουμε τη δυνατότητα δημοπράτησης με «καινοτόμες προτάσεις».
Μας ενδιαφέρουν οι ουσιώδεις καινοτομίες, τα νέα, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία. Να αξιοποιήσουμε επιτέλους ιδέες και λύσεις δοκιμασμένες στο εξωτερικό.
Μεγάλη σημασία δίνουμε στην προετοιμασία μελετών, οι οποίες μπορούν να ελέγχονται από ιδιώτες. Χωρίς ώριμες μελέτες, δεν μπορεί η πολιτεία να υλοποιήσει έργα όταν τα χρειάζεται και έχει χρηματοδότηση.
Έχουμε στόχο να δημιουργήσουμε Παρατηρητήριο Απαλλοτριώσεων, όπου να συγκεντρώνονται κριτήρια, τιμές, συνθήκες, διαδικασία και παρακολούθηση των απαλλοτριώσεων σε όλη τη χώρα.
Παράλληλα θα υλοποιήσουμε το Μητρώο Έργων. Θεμέλιο του σχεδιασμού των μελλοντικών έργων και αναγκαίο εργαλείο για ένα ολοκληρωμένο και συνεπές πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των Υποδομών που δημιουργήθηκαν τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η Πολιτεία θα μπορεί να ξέρει, για παράδειγμα τα έργα αρμοδιότητας κάθε φορέα ανά δήμο, περιφέρεια ή εταιρεία του δημοσίου και ποιος έχει π.χ. την ευθύνη για τη συντήρησή τους”.
Επίσης στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα Υδατοδρόμια όπου όπως είπε στόχος είναι να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο προς διευκόλυνση της ανάπτυξής τους, εξήγγειλε τον εξορθολογισμό των αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης και σε ορίζοντα τετραετίας στο πλαίσιο της υλοποίησης ενός Στρατηγικού Σχεδίου Ηλεκτρικής Κινητικότητας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στα μικρά νησιά, πρώτος στόχος είναι η ανανέωση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς με αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία.