Αραβώσης: Αμεση προτεραιότητά μας η αειφόρος διαχείριση των δασών

Στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης στην διαχείριση των δασών πανελλαδικά αλλά και στην αποκατάσταση των καταστροφών στο Μάτι αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Αραβώσης.
Επεσήμανε την ανάγκη άμεσης υποχρέωσης σχεδιασμού και υλοποίησης αποτελεσματικών μέτρων αποκατάστασης των φυσικών καταστροφών στο Μάτι.
Τόνισε ότι άμεση προτεραιότητα είναι η ολοκλήρωση της ανάπτυξης των δασικών χαρτών και η κύρωσή τους.
Τόνισε επίσης την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στην ρύθμιση των θεμάτων συνεργασίας του πυροσβεστικού σώματος και των δασικών υπηρεσιών.

Είπε ότι ετοιμάζεται το πρώτο σχέδιο δράσης για την πρόληψη δασικών πυρκαγιών 2019-2021 για τα δασικά οικοσυστήματα και για τις μεικτές ζώνες δάσους και οικισμών.
Ανέφερε ότι ανιχνεύεται η χρηματοδότηση για την σύνταξη αντιπλημμυρικών σχεδίων σε επίπεδο χωρικής αρμοδιότητας των δασαρχείων. 
Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζονται οι νέες προδιαγραφές μελετών δασικών οικοσυστημάτων προκειμένου να τα διαχειριστούμε αειφορικά και με σύγχρονο τρόπο, όπως ετοιμάζεται και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των δασικών συνεταιρισμών.

Σχετικά με την καταστροφή στο Μάτι ο κ. κ. Αραβώσης ανέφερε ότι σχεδιάζονται οι  αναδασωτικές εργασίες στην περιοχή Βοτζά καθώς και τα αντιδιαβρωτικά έργα των καμένων εκτάσεων στους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα. Εδω υπογράμμισε ότι χρειάζεται η στενή συνεργασία μεταξύ διευθύνσεων δασών όσον αφορά τους ήδη επικαιροποιημένους δασικούς χάρτες. 
Τέλος ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη καθαρισμού του γνωστού οικοπέδου όπου έχει συγκεντρωθεί μεγάλη πυκνότητα καύσιμης ύλης και δεσμεύτηκε για τις αμέσως επόμενες μέρες, όπως και στην ανάγκη άμεσης διαχείρισης των  αμιαντούχων αποβλήτων και όπως είπε θα ληφθούν άμεσα μέτρα για την ολοκλήρωση τους.
Καταλήγοντας ο Γ.Γ. Περιβάλλοντος και Υδάτων σημείωσε ότι βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πράσινης στρατηγικής είναι η προστασία των δασών και του Περιβάλλοντος και η αειφόρος ανάπτυξη.