Υποχρέωση αναρτήσεων δήμων για κίνδυνο πυρκαγιάς και κλιματιζόμενες αίθουσες

Δυστυχώς ελάχιστοι είναι σχετικά οι δήμοι που ανάρτησαν εγκαίρως και από εχθές όπως οφείλουν ανακοινώσεις τόσο σχετικά με το κίνδυνο πυρκαγιάς 5 όσο και για τις διαθέσιμες κλιματιζόμενες αίθουσες παρά την έγκαιρη προειδοποίηση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και των Περιφερειακών Ενοτήτων.
Και βέβαια να σημειώσουμε για μια ακόμη φορά, ότι δεν αρκεί η ανάρτηση στο site του Δήμου. Χρειάζεται και αποστολή δελτίων τύπου στα τοπικά ΜΜΕ και αποστολή από ενδεχόμενη mailing list και αναρτήσεις στα Social Media του Δήμου αλλά και κοινοποιήσεις από τα προσωπικά profile των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων τουλάχιστον.
Η Ενημέρωση είναι το 70% για την αποφυγή αλλά και την αντιμετώπιση των κινδύνων. Υπενθυμίζουμε επίσης ότι από το site της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας https://www.civilprotection.gr/el μπορούν οι δήμοι να βρουν πλούσιο ενημερωτικό υλικό σε όλες τις μορφές για ενημέρωση των δημοτών.
Το myota.gr αναρτά δύο δελτία τύπου που εξέδωσε ο δήμος Θηβών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τις ανάλογες τροποποιήσεις:
Δήμος Θηβαίων: Χάρτης πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς για 10 & 11/8- Κατηγορία 5 (AKΡΑΙΑ – ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ)
Απαγόρευση κυκλοφορίας στα δάση

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων κοινοποιεί προς ενημέρωση των πολιτών και των φορέων τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που ισχύει από το Σάββατο 10/8 έως και την Κυριακή 11/8/2019, βάση του οποίου η πρόβλεψη κινδύνου πυρκαγιάς εκτιμάται για την περιοχή σε ΑΚΡΑΙΑ (ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ 5- ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΥ) και τίθεται ο Δήμος σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας στη ζώνη ευθύνης του.
Επίσης, με βάση την υπ’ αρ. Φ.030.145846/707/28-6-2019 απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας, που ισχύει για όλη την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου του έτους 2019, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε όλες τις δασικές περιοχές και στα περιαστικά δάση του Δήμου Θηβαίων, ήτοι:

• Δάσος Μοσχοποδίου
• Δάσος Αγίας Τριάδας
• Δάσος Κιθαιρώνα
Της ανωτέρω απαγόρευσης εξαιρούνται οι διατηρούντες ποιμνιοστάσια, γεωργικές εκτάσεις καθώς και οι ιδιοκτήτες και οι κινούμενοι προς τα καταστήματα που βρίσκονται στις αναφερθείσες περιοχές.
Οι ομάδες περιφρούρησης θα καταγράφουν τους εισερχόμενους και εξερχόμενους πολίτες στις ανωτέρω περιοχές. Η απόφαση αυτή θα υλοποιηθεί με μέριμνα της Αστυνομικής Διεύθυνσης Βοιωτίας, της Π.Υ. Θηβών και του Δασαρχείου Θήβας.

Συνιστούμε στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.

Δήμος Θηβαίων: Ενημέρωση για υψηλές θερμοκρασίες- οδηγίες

Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας Δήμου Θηβαίων ενημερώνει ότι, σύμφωνα με το υπ. Αριθμ. 15/2019 έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται από σήμερα έως και την Κυριακή 11/8/2019 να επικρατήσουν υψηλές   θερμοκρασίες , που θα ανέλθουν κατά τόπους μέχρι και  40 βαθμούς , στην Περιφέρεια Στ. Ελλάδας
Mε βάση το Δελτίο της ΕΜΥ/ΕΜΚ και κατόπιν ενημέρωσης από τη Δνση Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας- Στερεάς Ελλάδας, ο Δήμος Θηβαίων τίθεται σε κατάσταση ετοιμότητας βάσει του σχεδιασμού του, προκειμένου να αντιμετωπίσει πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την εκδήλωση των φαινομένων.
Σε περίπτωση που οι θερμοκρασίες στην περιοχή ευθύνης του Δήμου ξεπεράσουν τους 40 βαθμούς, θα τεθούν σε λειτουργία οι ακόλουθες κλιματιζόμενες αίθουσες για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού:

1) Δημοτική Ενότητα Θήβας: αίθουσα ΚΑΠΗ Θήβας
2) Δημοτική Ενότητα Βαγίων: αίθουσα ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (Πέτρινο)
3) Δημοτική Ενότητα Θίσβης: αίθουσα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΟΜΒΡΑΙΝΑΣ
4) Δημοτική Ενότητα Πλαταιών: αίθουσα ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑ ΚΑΠΑΡΕΛΛΙΟΥ
Επιπλέον, υπενθυμίζουμε στους δημότες και ειδικότερα σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, να εφαρμόζουν σχολαστικά όλα τα μέτρα πρόληψης των επιπτώσεων από τον καύσωνα και να αποφεύγουν κατά το δυνατόν τις άσκοπες μετακινήσεις. Δείτε εδώ τα μέτρα πρόληψης.
Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση αγρών.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.