Τα σχολεία ανοίγουν. Είναι όμως ελεγμένα;

Σε μείζον θέμα εξελίσσεται ο έλεγχος των σχολείων και για την ασφάλεια από την συντήρηση αλλά την κατάστασή τους μετά τους σεισμούς. Το ζήτημα οξύνεται μετά την άρνηση αρκετών Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων να διενεργήσουν τους ελέγχους και να πιστοποιήσουν την κατάσταση τους και την παραπομπή τους σε άλλες αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών και του ΟΑΣΠ.
Αρκετές υπηρεσίες επίσης δηλώνουν αδυναμία να ελέγξουν την κατάσταση του συνόλου των σχολικών μονάδων ενώ τεράστιο εμπόδιο αποτελεί και η γραφειοκρατία για την εκκίνηση των διαδικασιών αποκατάστασης. Σημειώνουμε ότι σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ANT1 όπου αποκαλύφθηκαν πολλές ελλείψεις στην ασφάλεια των γηπέδων δήμαρχος παρουσιάστηκε να έχει εγγράψει για πέμπτη χρονιά στον προϋπολογισμό του δαπάνη για την συντήρηση γηπέδου που παρουσιάζει πολλά επικίνδυνα σημεία.
Θυμίζουμε βέβαια ότι τα δικαστήρια δεν αναγνωρίζουν τις δυσκολίες της γραφειοκρατίας.

Με στόχο να προχωρήσουν ακόμα πιο γρήγορα οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των σχολικών χώρων που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό της 19ης Ιουλίου, ο δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, Νίκος Μπάμπαλος, συναντήθηκε με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Κώστα Καραμανλή, για να ζητήσει την αρωγή του Υπουργείου στην χρηματοδότηση τόσο των μελετών, που πρέπει να προηγηθούν για να περιγράψουν τα απαιτούμενα έργα, όσο για αυτά καθ’ αυτά τα έργα αποκατάστασης.
Τηρώντας την υπόσχεση που έδωσε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των τελικών σεισμικών ελέγχων οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στα σχολεία και πιστοποιήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν, ο δήμαρχος Ηρακλείου Νίκος Μπάμπαλος κίνησε γρήγορα τις διαδικασίες για να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκατάστασης των ζημιών προκειμένου η σχολική κοινότητα να μην υποστεί μεγάλη αναστάτωση, κυρίως όμως τα σχολεία που έχουν πρόβλημα να αποδοθούν γρήγορα ασφαλή και λειτουργικά στα παιδιά της πόλης.
Ο δήμαρχος με σκοπό να κερδίσει τον χρόνο που θα χρειαστεί για τις αποκαταστάσεις προχώρησε με πρωτοβουλία του τις διαδικασίες και συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό και τον γενικό γραμματέα στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Η συνάντηση έγινε σε πολύ θετικό κλίμα και ο υπουργός, αφού ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση των αιθουσών, δεσμεύτηκε να εξετασθεί άμεσα η δυνατότητα να κινηθούν οι διαδικασίες προκειμένου να γίνει σύντομα η εκταμίευση της χρηματοδότησης, ώστε να ξεκινήσουν οι μελέτες και να μπουν μπροστά τα έργα για την αποκατάσταση των ζημιών.
Σε δηλώσεις που έγιναν μετά την συνάντηση ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής τόνισε ότι προτεραιότητα όλων είναι η ασφάλεια των μαθητών. Όπως επεσήμανε από την πλευρά του ο Νίκος Μπάμπαλος, «ο κ. Καραμανλής θα βοηθήσει να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την αποκατάσταση των ζημιών που άφησαν οι σεισμοί του φετινού καλοκαιριού ώστε με την σειρά μας, ως δημοτική αρχή, να εγγυηθούμε την ασφάλεια των παιδιών μας».