Εγινε ΦΕΚ ο νέος νόμος για τα προσωπικά δεδομένα

Το αριθμό 137 του Τεύχους ‘Α της 29ης Αυγούστου 2019 πήρε ο νέος νόμος ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 4624 με τίτλο Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χα- ρακτήρα, μέτρα εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 για την προ- στασία των φυσικών προσώπων έναντι της επε- ξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτή- ρα και ενσωμάτωση στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας (ΕΕ) 2016/680 του Ευρωπαϊκού Κοινο- βουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Απριλίου 2016 και άλλες διατάξεις.
Σημαντικά άρθρα μεταξύ άλλων:

Άρθρο 5
Νομική βάση επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα από δημόσιους φορείς
Οι δημόσιοι φορείς επιτρέπεται να επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, όταν η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση καθήκοντος που εκτελείται προς το δημόσιο συμφέρον ή κατά την άσκη- ση δημόσιας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο επεξεργασίας.

Άρθρο 6
Ορισμός του υπεύθυνου προστασίας δεδομένων σε δημόσιους φορείς

  1. Οι δημόσιοι φορείς ορίζουν υπεύθυνο προστασίας δεδομένων (εφεξής: ΥΠΔ).
  2. Μπορεί να ορίζεται ένας μόνο ΥΠΔ για περισσότε- ρους δημόσιους φορείς, λαμβάνοντας υπόψη την οργα- νωτική δομή και το μέγεθός τους.
  3. Ο ΥΠΔ επιλέγεται βάσει επαγγελματικών προσόντων και, ιδίως βάσει των εξειδικευμένων γνώσεών του στο δίκαιο της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρα- κτήρα και των πρακτικών περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, καθώς και βάσει των ικανοτή- των του να εκπληρώσει τα καθήκοντα του άρθρου 8.
  4. Ο ΥΠΔ μπορεί να είναι υπάλληλος του δημόσιου φορέα με οποιαδήποτε σχέση εργασίας ή να εκπληρώνει τα καθήκοντά του βάσει σύμβασης παροχής υπηρεσιών.
  5. Ο δημόσιος φορέας δημοσιοποιεί τα στοιχεία επικοι- νωνίας του ΥΠΔ και τα ανακοινώνει στην Αρχή, εκτός και εάν αυτό δεν επιτρέπεται για λόγους εθνικής ασφάλειας ή λόγω τήρησης του καθήκοντος εχεμύθειας (εμπιστευ- τικότητα), που προβλέπεται από τον νόμο.

Κατεβάστε από εδώ το ΦΕΚ