Ελληνικό δημόσιο σχολείο με αστρονομικό παρατηρητήριο και πάρκο ηλιακών ρολογιών

Το γυμνάσιο Νικηφόρου στο Δήμο Παρανεστίου, στα ορεινά της Δράμας, διαθέτει αστρονομικό παρατηρητήριο, και υπαίθριο εργαστήριο φυσικής και πάρκο ηλιακών ρολογιών. Με μόλις 63 παιδιά και 17 καθηγητές το γυμνάσιο Νικηφόρου μπορεί να θεωρηθεί, ως μια από τις σημαντικότερες σχολικές μονάδες στην χώρα και αποτελεί κυψέλη μάθησης για όλους τους μαθητές της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που πλέον το επισκέπτονται.
Στο σχολείο γίνονται ηλιακές παρατηρήσεις και νυχτερινές αστροπαρατηρήσεις, διοργανώνονται εκδηλώσεις αστρονομίας με ομιλίες από έγκριτους πανεπιστημιακούς καθηγητές.

Ο Νικηφόρος, είναι ένα μικρό, ορεινό χωριό της Δράμας, με 1.200 κατοίκους και χάρη στο γυμνάσιό του αποτελεί σήμερα μια κινητήριο κοινωνική και πνευματική δύναμη για την ευρύτερη περιοχή. Χάρη στη δραστήρια σχολική κοινότητα αποτελεί κάθε χρόνο επίκεντρο εξελίξεων και καινοτομίας. Αποτελεί έναν ζωντανό και υγιή οργανισμό της κοινωνίας όπου οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα τεκταινόμενα στον κοινωνικό τους περίγυρο.

Εμπλεκόμενος και ο Συλλόγος «Πάνος & Χρυσηίδα – Βοήθεια στα παιδιά» δώρισε το ποσό των 10.000 ευρώ για να αγοραστεί από το εξωτερικό ο θόλος του αστρονομικού παρατηρητηρίου.

Υπήρξαν και δωρεές από τοπικούς επιχειρηματίες, η συνδρομή του δήμου Παρανεστίου, των εργαζομένων του δήμου, του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας «Ο Πήγασος», πολλές ώρες εθελοντική δουλειά από τα παιδιά και τον Μιχάλη Δογραματζίδη, ώστε να ολοκληρωθεί η κατασκευή του αστρονομικού παρατηρητηρίου, συνολικού κόστους 25.000 ευρώ. Απομένει η τοποθέτηση της βάσης για να εξασφαλιστεί η περιστροφή του θόλου – τηλεσκόπιου για να μπορέσει να γίνει λειτουργικά ερευνητικό, ώστε να χρησιμοποιείται για μετρήσεις και από μακριά μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Ο καθηγητής Φυσικής, Μιχάλης Δογραματζίδης, που κατάγεται από το Νικηφόρο, υπηρετεί στο σχολείο από το 2009 και είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλονται το αστρονομικό παρατηρητήριο, το ηλιακό πάρκο και το υπαίθριο εργαστήριο φυσικής.

Τα λόγια της διευθύντριας του γυμνασίου Νικηφόρου με λυκειακές τάξεις στην έναρξη των εγκαινίων συμπυκνώνουν το νόημα όλων των προσπαθειών που καταβάλει χρόνια τώρα το σχολείο το οποίο παρά τη μείωση του μαθητικού δυναμικού συνεχίζει ακάθεκτο. Ανάφερε η Υπερμαχία Πατσιάβρα «θέλουμε να αναδείξουμε το σχολείο, να μην πάψουν τα παιδιά μας να έχουν οράματα και να βάζουν συνεχώς νέους στόχους για να τους επιτυγχάνουν».
Χάρη σε αυτούς τους στόχους τα παιδιά τα τελευταία χρόνια ανέβασαν συνολικά έξι θεατρικές παραστάσεις, δημιούργησαν δυο ταινίες μικρού μήκους, υλοποίησαν εθελοντικές δράσεις για τους πρόσφυγες και συνέβαλαν εθελοντικά σε δράσεις προς όφελος του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων.

Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά θα αισθάνονται πολύ περήφανα για το σχολείο τους και το βλέπουν με εντελώς άλλο μάτι. Εκεί θα άξιζε να γίνει μια έρευνα για το μαθησιακό επίπεδο των μαθητών και τα φαινόμενα παραβατικότητας ή το bullying.
ΠΗΓΗ: https://epiloges.tv