Στο τραπέζι και πάλι ο προληπτικός έλεγχος

Η δυνατότητα επαναφοράς του προληπτικού ελέγχου των δαπανών ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, υπό νέες προϋποθέσεις, προκειμένου να θωρακιστούν θεσμικά τα στελέχη και τα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου.

Στο πλαίσιο αυτό συζητήθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση του συστήματος προληπτικού ελέγχου και τη μείωση του αριθμού των δικαστικών υποθέσεων που παράγει η δημόσια διοίκηση και ειδικά η τοπική αυτοδιοίκηση.
Ο κ. Πατούλης επισήμανε κατά τη συζήτηση πως ο προληπτικός έλεγχος αποτελεί εργαλείο διασφάλισης της διαφάνειας και της νομιμότητας και επισήμανε πως για
την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι προτεραιότητα, σε συνεργασία με τους θεσμούς του Ελεγκτικού Συνεδρίου να τηρούνται οι αρχές της νομιμότητας και της διαφάνειας. Ωστόσο, όπως σημείωσε, είναι ανάγκη να εξασφαλιστεί η ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία στην έκδοση των αποφάσεων, χωρίς τα εμπόδια της γραφειοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διατήρηση του προληπτικού ελέγχου από το ελεγκτικό συνέδριο αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ, καθώς θωρακίζει τις αιρετές Διοικήσεις και τους εργαζόμενους, περιορίζει δραστικά την ανασφάλεια δικαίου και διασφαλίζει τη νομιμότητα.
Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με τη διαχείριση των απορριμμάτων και το σύστημα ανακύκλωσης, καθώς και η διαδικασία εκτέλεσης έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αττική.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απένειμε τιμητική Πλακέτα και ευχαρίστησε την κ. Θεοτοκάτου, η οποία αποχωρεί σύντομα από τη θέση της Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου λόγω συνταξιοδότησης, για την πολυετή προσφορά της και τη συνεργασία με τα θεσμικά όργανα της Τοπικής, αυτοδιοίκησης, μέσα από σειρά δράσεων με κοινό χαρακτηριστικό την Εξωστρέφεια και το πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα.

Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Σελίμης.