Ευρωπαϊκό βραβείο για την ενεργειακή αναβάθμιση στην γειτονιά

Το πρόγραμμα Climate Active Neighbourhouds κέρδισε το βραβείο στην κατηγορία 4 “Building Climate Resilient Cities” απονομής REGIOSTARS στο πλαίσιο της 17ης Συνόδου της Επιτροπής των Δήμων και των Περιφερειών της Ευρώπης. Η REGIOSTARS τιμά τα έργα που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ, και αποδεικνύουν καινοτόμες προσεγγίσεις στην περιφερειακή ανάπτυξη.

Οι ενεργειακές ανακατασκευές των υφιστάμενων κατοικημένων περιοχών συμβάλλουν σημαντικά στην επίτευξη των στόχων της ΕΕ για τις εκπομπές CO2. Από το 2016, οι εταίροι του Climate Active Neighbourhouds αύξησαν την ικανότητα των τοπικών δήμων να εφαρμόσουν αποτελεσματικότερα τις στρατηγικές τους για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών χρησιμοποιώντας μια bottom-up προσέγγιση σε επίπεδο γειτονιάς. Μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν επιτυχώς μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την ενεργειακή απόδοση και την τοπική ευθύνη μέσω καινοτόμων χρηματοδοτικών εργαλείων, όπως επισκέψεων ενεργειακής εκτίμησης για ανακατασκευές, εμπλοκή των πολιτών και νέων μοντέλων διακυβέρνησης. Οι κάτοικοι των υποβαθμισμένων περιοχών ενισχύθηκαν για να αναλάβουν πρωτοβουλία και να δράσουν για το κλίματοπικά, κυρίως μέσω της ενεργειακής αναβάθμισης των νοικοκυριών, που αποτελεί παράγοντα κλειδί για τη μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Η κοινοπραξία του έργου αποτελείται από εταίρους από το Βέλγιο, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τις Κάτω Χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο και αποτελεί μια καλή πρακτική για την διαπεριφερειακή συνεργασία.