Παρουσίαση του CIVINET CY-EL

Το CIVINET CY-EL είναι το Δίκτυο Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στην Ελλάδα και την Κύπρο, παράρτημα του Ευρωπαϊκού Δικτύου CIVITAS και εθνικός πολλαπλασιαστής του ELTIS (θεσμοί της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – DGMOVE).
Ως Δίκτυο 120 Δήμων και 6 Περιφερειών (Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία), με την υποστήριξη 4 Υπουργείων και 35 αυτοδιοικητικών, συγκοινωνιακών, χρηματοδοτικών και επιστημονικών φορέων, αποτελεί σήμερα την μεγαλύτερη συμμαχία για την βιώσιμη κινητικότητα που έχει υπάρξει ποτέ στις δύο χώρες.
Αποστολή του

  1. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και των πολιτικών
  2. Η εκπαίδευση των εργαζομένων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα
  3. Η υποστήριξη των μελών του στην άντληση χρηματοδοτήσεων και η δημιουργία νέων χρηματοδοτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς
  4. Η συνεργασία με τα Υπουργεία για την προσαρμογή του θεσμικού πλαισίου σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές
  5. Η προβολή των ιδιαίτερων αναγκών και των επιτευγμάτων των μελών του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο
    Πως μπορεί να επωφεληθεί ένας ΟΤΑ από αυτό;
    Κάθε ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού της Ελλάδας και της Κύπρου μπορεί να εγγραφεί δωρεάν στο ευρωπαϊκό δίκτυο CIVITAS και αυτομάτως γίνεται μέλος-παρατηρητής του CIVINET CY-EL. Με την εγγραφή του αυτή εντάσσεται σε μια κοινότητα 300+ ευρωπαϊκών πόλεων απολαμβάνοντας ευκαιρίες απόκτησης τεχνογνωσίας, προβολής, δικτύωσης και συμμετοχής σε πρωτοβουλίες και έργα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τη βιώσιμη κινητικότητα.
    Εάν ένας ΟΤΑ θέλει να προχωρήσει πιο εντατικά και αποτελεσματικά στον τομέα αυτό, πρωταγωνιστώντας και επηρεάζοντας τις εξελίξεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και μεγιστοποιώντας τα δικά του οφέλη, συστήνεται η καταβολή ετήσιας συνδρομής στο Δίκτυο επιλέγοντας μία από τις κλίμακες των 1.000, 3.500 και 5.000 € το χρόνο (άνευ υποχρέωσης καταβολής ΦΠΑ). Στην περίπτωση αυτή, ο Δήμος αποκτά πρόσβαση σε οριζόντιες (αλλά και εξατομικευμένες) υπηρεσίες του Δικτύου, με σημαντικότερες εξ αυτών την σύμπραξη και συνεργασία σε ευρωπαϊκά και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Ακολουθεί αναλυτικός κατάλογος των υπηρεσιών που αντιστοιχούν στην συνδρομή των 5.000 €:
    1) Υποστήριξη για την εγγραφή και συμμετοχή στο CIVITAS
    2) Συμμετοχή σε εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις του CIVINET CY-EL επιδοτούμενες από το CIVITAS, τρίτους φορείς ή αυτοχρηματοδοτούμενες
    5) Προβολή σε εγχώριες και διεθνείς εκδηλώσεις, συνέδρια κ.τ.λ.
    7) Τακτική ενημέρωση για χρηματοδοτικές ευκαιρίες (προσκλήσεις περιφερειακών, εθνικών, ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ιδιωτικών φορέων)
    8) Σύμπραξη κατά προτεραιότητα σε ευρωπαϊκές ή άλλες προσκλήσεις
    9) Υποστήριξη για την κατάθεση φακέλου σε προσκλήσεις ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή ΕΣΠΑ (ανάλογα με τις απαιτήσεις της πρόσκλησης και κατά μέγιστο 2 ανά έτος)
    10) Προτεραιότητα σε χορηγίες και επιδεικτικές ή πιλοτικές εφαρμογές του ιδιωτικού τομέα
    11) Πρόσβαση στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη και την Γεωχωρική Βάση Δεδομένων των ΟΤΑ (ψηφιακό αρχείο με όλα τα ΣΒΑΚ και άλλες μελέτες στον τομέα της Βιώσιμης Κινητικότητας)*
  • μέχρι την ανάπτυξη της πλατφόρμας του CIVINET, ο Δήμος σας δικαιούται να χρησιμοποιεί δωρεάν την πλατφόρμα για τα ΣΒΑΚ, δείγμα της οποίας μπορεί να βρει εδώ: dad.sump.gr
    Ποιοι έχουν ήδη επωφεληθεί από το CIVITAS και το CIVINET και πως;
    Στις αρχές του 2016, πριν ακόμα από την επίσημη ίδρυση του Δικτύου CIVINET, η ομάδα του ήταν αυτή που εισηγήθηκε στο Πράσινο Ταμείο την δημιουργία χρηματοδοτικού προγράμματος για την ανάπτυξη ΣΒΑΚ στα ελληνικά νησιά, μια πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε για 162 Δήμους της χώρας. Υπό την έννοια αυτή, 162 ΟΤΑ έχουν ήδη επωφεληθεί από την δράση της ομάδας του CIVINET, χωρίς καν να είναι μέλη του, ενώ με αυτόν τον τρόπο η βιώσιμη κινητικότητα ανέβηκε πλέον ψηλά στην ατζέντα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
    Συγκεκριμένα ευρωπαϊκά έργα του CIVITAS με ωφελούμενους ελληνόφωνους Δήμους αναφέρουμε ενδεικτικά τα:
    • SUMPs UP: πάνω από 20 ΟΤΑ
    • DESTINATIONS: Ρέθυμνο, Λεμεσός
    • U-TURN & NOVELOG: Αθήνα
    • SUNRISE: Θεσσαλονίκη, Θέρμη
    • SUITS: Καλαμαριά
    • CITIES4PEOPLE & HARMONY: Τρίκαλα
    • SUMP PLUS: Πλατανιάς
    Κατά τον πρώτο 1,5 χρόνο λειτουργίας του Δικτύου CIVINET, 31 ΟΤΑ ωφελήθηκαν από την δράση του κατά τον τρόπο που φαίνεται στον συνημμένο πίνακα.
    Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν οι ΟΤΑ, είναι ότι ο ρόλος του CIVINET CY-EL ξεκινά εκεί που τελειώνει ο ρόλος μιας τεχνικής εταιρίας ή ενός ερευνητικού ιδρύματος, έχοντας ως βασικό στόχο την πραγματική αλλαγή των ελληνικών και κυπριακών πόλεων προς το καλύτερο και άρα την υποβοήθηση των μελών του στο να πετύχουν τον στόχο αυτό.
    Πως μπορεί ο ΟΤΑ σας να γίνει μέλος του CIVINET CY-EL;
    Για την συμμετοχή στο Δίκτυο, αρκεί η υπογραφή της διακήρυξης του CIVITAS από κάποιο στέλεχος της διοίκησης και ο ορισμός εκπροσώπου (υπηρεσιακού ή αιρετού) εκ μέρους του Δήμου.
    Για την καταβολή της ετήσιας συνδρομής, ακολουθούνται οι διαδικασίες απευθείας ανάθεσης συνδρομητικών υπηρεσιών, όπως ακριβώς γίνεται με τις πλατφόρμες νομικού περιεχομένου.
    Σε κάθε περίπτωση, μια πρώτη γνωριμία με το Δίκτυο CIVINET μπορεί να γίνει μέσα από το blog.civinet.gr και τις σελίδες του στα social media: facebook page, facebook group, twitter, youtube, Instagram, pinterest, linkedin, όπως και τηλεφωνικά στο 2107710979.