Η πρόταση της Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. για τις κινητοποιήσεις

Επιστολή στους εργαζόμενους των δήμων έστειλε η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. με την αναφέρει ότι:
Την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2019 συνεδρίασε εκτάκτως η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. προκειμένου να παρθούν αποφάσεις και να εξευρεθούν οι τρόποι αντίδρασης των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενάντια στις διατάξεις του άρθρου 179 του Αναπτυξιακού Νομοσχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή. Στο επίμαχο άρθρο δίνεται η δυνατότητα στις Δημοτικές Αρχές, με απόφαση της πλειοψηφίας επί των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων, να συνάπτονται συμβάσεις με ιδιώτες στους τομείς της καθαριότητας, του ηλεκτροφωτισμού, του πράσινου και της καθαριότητος των κοινοχρήστων χώρων και δημοτικών κτηρίων.
Αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καταγραφή των τεράστιων ελλείψεων, οι οποίες υπάρχουν σε ένα πλήθος μετωπικών υπηρεσιών και να καταρτίσει σχέδιο προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες των Δήμων με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αποφάσισε να καταθέσει προς ψήφιση το συγκεκριμένο άρθρο. Με αυτό διευρύνεται η δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και διαμορφώνονται δυσμενέστερες συνθήκες από αυτές οι οποίες υφίστανται στο υπάρχον καθεστώς, το οποίο ήδη σε συνδυασμό με τις ελλείψεις προσωπικού λόγω μη προσλήψεων για μια δεκαετία περίπου, έχει οδηγήσει αρκετούς δήμους στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών τους.
Η παράταξή της Δ.Α.Κ.Ε.–Ο.Τ.Α. έχοντας μια διαχρονική πορεία συνέπειας και ευθύνης, με απέχθεια στον λαϊκισμό και στις εύκολες λύσεις, εξαρχής δήλωσε την αντίθεσή της στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διευρύνει την δυνατότητα ιδιωτικοποιήσεων και μάλιστα με αιφνιδιαστικό τρόπο, χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος και καμία συνάντηση με τους εργαζομένους για το συγκεκριμένο θέμα. Είναι προφανές ότι με αυτό τον τρόπο και με την συγκεκριμένη διάταξη εξυπηρετούνται συμφέροντα συγκεκριμένων Δημάρχων, αντιλήψεων και πολιτικών.
Η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας της κατάστασης η οποία σταδιακά διαμορφώνεται κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση σύμφωνα με την οποία πρότεινε τα εξής:

 1. Την πραγματοποίηση Γενικών Συνελεύσεων και ενημέρωση όλων των εργαζομένων.
 2. Απεργία την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019, συγκέντρωση στα γραφεία της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α., πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών και συνάντηση με τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό, κ. Θεοδωρικάκο.
 3. Αποχή από κάθε εργασία το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 201119.
 4. 48ώρη Απεργία την Δευτέρα 21 και την Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2019 και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου (πιθανή ημερομηνία ψήφισης, Τρίτη 22/10 ή Τετάρτη 23/10).
 5. Την πραγματοποίηση συναντήσεων με εκπροσώπους των κομμάτων και της Κ.Ε.Δ.Ε προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τις θέσεις των εργαζομένων.
  Η πρότασή μας θεωρούμε ότι ήταν μια ολοκληρωμένη, δυναμική και εξελικτική όσον αφορά την κλιμάκωση πρόταση διεκδίκησης λύσης για ένα θέμα το οποίο αν όχι στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά σίγουρα μεσοπρόθεσμα θα αποδειχθεί η μέγγενη και ο Δούρειος Ίππος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι Στάσεις Εργασίας κατά την άποψη της Παράταξης δεν δίνουν λύση και δεν παρουσιάζουν τη δυναμική η οποία απαιτείται στη συγκεκριμένη περίπτωση, πόσο μάλλον όταν επιδιώκεις να κοινωνήσεις το θέμα στους αρχηγούς και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων.
  Η πρότασή μας δεν συγκέντρωσε την απαιτούμενη πλειοψηφία, παρότι φαινόταν ότι τρεις παρατάξεις συνέκλιναν σε παρόμοιο πλαίσιο κινητοποιήσεων. Όταν η πρόταση του Προέδρου της Ε.Ε. διαμόρφωσε καθαρή πλειοψηφία, η Δ.Α.Κ.Ε.-Ο.Τ.Α. δήλωσε ότι θεωρεί ξεκάθαρο λάθος το σχέδιο δράσης που διαμορφώθηκε, αλλά προκειμένου να υπάρξει μία απόφαση που θα συγκέντρωνε την μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία και την συσπείρωση των εργαζομένων προς τα έξω στήριξε την πρόταση που είχε διαμορφωθεί.
  Επειδή ουδέποτε ως Παράταξη υιοθετήσαμε την πλειοδοτική αγωνιστικότητα και επειδή μας ενδιαφέρει ο κλάδος και ο Δημόσιος χαρακτήρας της Τ.Α. με τα συγκεκριμένα κοινωνικά χαρακτηριστικά που σήμερα τον διακρίνουν, καταθέσαμε τη συγκεκριμένη πρόταση, αλλά επιλέξαμε και την τακτική της ενιαίας ή όσο τον δυνατόν πιο διευρυμένης έκφρασης προς τα έξω, όπως έχουμε προαναφέρει, ευελπιστώντας και προσδοκώντας στο καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ, ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΕΡΓΙΕΣ, ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΝΤΙΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΗΣ ΜΟΡΦΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.

ΑΘΗΝΑ, 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2019
ΓΙΑ ΤΗΝ Δ.Α.Κ.Ε. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ Ο.Τ.Α.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ