Διευρυμένη σύσκεψη στην Περιφέρεια Αττικής για την προαγωγή της υγείας

Ο Προσυμπτωματικός έλεγχος των κατοίκων βρέθηκε στο επίκεντρο της διευρυμένης σύσκεψης η οποία πραγματοποιήθηκε χθες στο μεσημέρι στην περιφέρεια Αττικής. 
Στο πλαίσιο της συζήτησης ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στο όραμά του να υλοποιηθεί  ένα συγκεκριμένο περιφερειακό σχέδιο που θα αφορά στην ενημέρωση και τον προσυμπτωματικό έλεγχο των πολιτών. 
 «Βασικός στρατηγικός μας  στόχος, είναι η βελτίωση της υγείας όλων των πολιτών και η μείωση των ανισοτήτων. Αυτό το στόχο μπορούμε να τον υλοποιήσουμε με ολοκληρωμένο σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των κατοίκων της Αττικής», σημείωσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος ζήτησε την καταγραφή όλων των υποδομών που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάθε τομέα και πρόσθεσε:
«Θέλουμε να κάνουμε την Περιφέρεια της Αττικής μια Περιφέρεια Υγείας και ευεξίας. Θέλουμε ο κάθε πολίτης μέσα από την πρόληψη, τον προσυμπτωματικό έλεγχο, την άσκηση σε ειδικούς χώρους άθλησης και την υλοποίηση πολιτιστικών δράσεων, να έχει την ευκαιρία επιλογής ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Γιατί προτιμότερη της θεραπείας είναι η πρόληψη». 
Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι χωρικοί αντιπεριφερειάρχες, Γ. Δημόπουλος, Λ. Κεφαλογιάννη, Θ. Αυγερινός, Α . Λεωτσάκος, Λ. Κοσμόπουλος, Σ. Αντωνάκου, Β. Θεοδωρακοπούλου –Μπόγρη, Δ. Νάνου,  η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος σε θέματα πρόληψης υγείας Μ. Κουρή,  ο ειδικός επιστημονικός συνεργάτης του Περιφερειάρχη Σ. Παπασπυρόπουλος καθώς και στελέχη του Εθνικού Δικτιού Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.   
Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο Γ. Πατούλης ζήτησε από τους Αντιπεριφερειάρχες να καταθέσουν προτάσεις και να συνεργαστούν στενά με την Εντεταλμένη Σύμβουλο Μ. Κουρή και το κ. Παπασπυρόπουλο για την κατάρτιση συγκεκριμένων δράσεων.
Στη συνέχεια ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στις βασικές στρατηγικές προτεραιότητες στον τομέα της Υγείας, οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων, πολιτικές για την προαγωγή της Δημόσιας Υγείας, μέτρα Πρόληψης για την Υγεία, με προγράμματα ενημέρωσης, εκπαίδευσης,  ευαισθητοποίησης, αλλαγών συμπεριφοράς και συνηθειών βλαβερών για την  Υγεία και ενίσχυση των δομών πρόληψης (ΚΕΠ Υγείας, υπηρεσίες πρόληψης). Όπως υπογράμμισε οι σχετικές δράσεις θα μπορούν να υλοποιηθούν με τη στενή συνεργασία των 66 δήμων, επιστημονικών και  κοινωνικών φορέων, της Εκκλησίας και  της Κεντρικής Διοίκησης. 
Να σημειωθεί τέλος ότι, αφού ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο καταγραφής  θα καταρτιστεί συγκεκριμένο σχέδιο υλοποίησης το οποίο και θα ανακοινωθεί άμεσα.