Ο Σαράντης συντάσσεται με την Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Προωτοβουλία

Την συστράτευση του με την παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία της οπαίας ηγείται ο Δήμαρχος Αιγάλαιω κ. Δ. Μπίρμπας ανακοίνωσε με επιστολή του ο τ. Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού κ. Νικος Σαράντης προς τις εκλογές των Δ.Σ. της ΠΕΔ Αττικής.

Στην επιστολή του ο κ. Σαράντης αναλύει τα ζητήματα που έχουν προκύψει με τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης και εκφράζει την πεποίθηση ότι τα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης πρέπει να έχουν μια διεκδικητική στάση προς την όποια κυβέρνηση και ταυτόχρονα έναν ουσιαστικό προοδευτικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. 

Διαβάστε όλη την επιστολή:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται σήμερα μπροστά σε ένα νέο τοπίο. 

Τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα με τον νόμο “Κλεισθένη” ακολούθησαν οι τροποποιήσεις στο σύστημα διακυβέρνησης των Δήμων που ψήφισε η νέα κυβέρνηση. Το τελικό θεσμικό αποτέλεσμα είναι αντιφατικό, εγείρει ζητήματα συνταγματικότητας και αντιδημοκρατικής υπερσυγκέντρωσης εξουσιών στο πρόσωπο του Δημάρχου και ήδη προκαλεί στους Δήμους μια συνεχή διαδικασία τριβών ανάμεσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και στα όργανα Διοίκησης. 

Ενώ τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβερνητικής πολιτικής για την Αυτοδιοίκηση, όπως η νομοθετική διευκόλυνση της ιδιωτικοποίησης των ανταποδοτικών Υπηρεσιών, προοιωνίζουν προβλήματα για τον θεσμό και την ομαλή λειτουργία του. Θα χρειαστεί επαγρύπνηση των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης για να αποφευχθούν ταλαιπωρίες και αρνητικές καταστάσεις του παρελθόντος που τελικα αποβαίνουν σε βάρος της εξυπηρέτησης των πολιτών. 

Όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί στον πρώτο και δεύτερο βαθμό της Αυτοδιοίκησης όπως διαμορφώθηκαν μετά τις εκλογές του Μαϊου μπορεί να οδηγήσουν σε μονοπαραταξιακές διοικήσεις σε όλα τα επίπεδα και σε μια συντηρητικη στροφή της Αυτοδιοίκησης. Αυτό θα σήμαινε την αδυναμία προβολής των διεκδικήσεων των Δήμων και των Περιφερειών για την επίλυση των όλο και οξυνόμενων προβλημάτων τους και την υπεράσπιση της ομαλής λειτουργίας τους.

Σε όλη την Αυτοδιοικητική διαδρομή μου θεωρούσα  και εξακολουθώ να θεωρώ οτι η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να έχει μια διεκδικητική στάση προς την όποια κυβέρνηση και ταυτόχρονα έναν ουσιαστικό προοδευτικό, δημοκρατικό και αναπτυξιακό προσανατολισμό. Έχοντας ολοκληρώσει έναν χρονικά μεγάλο και  πιστεύω παραγωγικό κύκλο ως Δήμαρχος αλλά εξακολουθώντας να ενδιαφέρομαι έντονα για το μέλλον και τις προοπτικές των θεσμών που έχω υπηρετήσει σε όλη την ζώη μου, αποφάσισα να συστρατευτώ με τις δυνάμεις της Ριζοσπαστικής 

Αυτοδιοικητικής Πρωτοβουλίας  στην ΠΕΔ Αττικής και την ΚΕΔΕ πάνω σε ένα πλαίσιο αρχών και προγραμματικών θέσεων για την Αυτοδιοίκηση. Επιμένοντας αταλάντευτα ότι η Αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα ο πρώτος βαθμός της πρέπει να αποτελεί το κύτταρο της δημοκρατίας και τον βασικό μηχανισμό προστασίας των κοινωνικά αδυνάμων πολιτών. 

ΝΙΚΟΣ ΣΑΡΑΝΤΗΣ

πρώην Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων – Καματερού, 

πρώην Πρόεδρος της ΠΕΔ Αττικής.