30 εκατομμύρια για την ηλεκτροκίνηση στην Αττική

Στόχο να κάνει την Περιφέρεια Αττικής μια Πράσινη Περιφέρεια με βασικό εργαλείο την ηλεκτροκίνηση έχει βάλει όπως φαίνεται ο Περιφερειάρχης κ. Πατούλης αφού σύμφωνα με πληροφoρίες του myota.gr έχει συγκροτήσει ομάδα συμβούλων για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Ο κ. Πατούλης, χαιρετίζοντας το πρώτο διεθνές Συνέδριο Ηλεκτροκίνησης που πραγματοποιήθηκε και υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Αττικής, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι, τόνισε τη σημασία της ηλεκτροκίνησης στην προσπάθεια της ποιοτικής αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των πολιτών. Τον κ. Πατούλη υποδέχθηκε η διοργανώτρια του Συνεδρίου και εκδότρια του “ΤΡΟΧΟΙ & ΤΙR” Θ. Αγριμανάκη. Τοποθετήθηκαν επίσης ο Γ. Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος Ε. Μπακογιάννης και ο Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Β. Κορκίδης.
Στο Συνέδριο συμμετείχε και ο σύμβουλος της Περιφέρειας σε θέματα οδικής ασφάλειας Κ. Λογοθέτης.
«Στόχος μας να γίνει η Αττική μία πράσινη Περιφέρεια»
Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στις προοπτικές αλλά και στα οφέλη της ηλεκτροκίνησης στη χώρα μας, τόνισε πως τα συμπεράσματα του συνεδρίου θα αποτελέσουν πολύτιμο σύμμαχο της Περιφέρειας, στην προσπάθεια που κάνει προκειμένου να γίνει η Αττική μία «πράσινη» Περιφέρεια υγείας, ευζωίας και καινοτομίας. «Η ηλεκτροκίνηση και η ανακύκλωση αποτελούν βασικά συστατικά της πολιτικής μας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων μας» σημείωσε και πρόσθεσε πως στο στρατηγικό της σχέδιο για την οδική ασφάλεια που ήδη βρίσκεται σε εφαρμογή, έχουν ενταχθεί τα οφέλη της ηλεκτροκίνησης για το περιβάλλον και την οικονομία.
Σε αυτό το σημείο τόνισε πως από την Περιφέρεια θα διατεθεί το ποσό των 30 εκ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, για συστήματα τροφοδοσίας ηλεκτροκινούμενων οχημάτων και στους 66 Δήμους της Αττικής αλλά και για την επιδότηση ενεργειών και παρεμβάσεων που θα συμβάλλουν στην πιο ευρεία εφαρμογή της ηλεκτροκίνησης.
Στις βασικές προτεραιότητές είναι, όπως ανέφερε, η ενημέρωση των πολιτών αλλά και η εκπαίδευση των μαθητών στα σχολεία, προκειμένου να αντιληφθούν και να εντρυφήσουν στην αξία της οικολογικής μετακίνησης και της προστασίας του περιβάλλοντος.
«Προτεραιότητα η ανανέωση του στόλου των οχημάτων των Περιφερειών και των Δήμων με ηλεκτροκίνητα οχήματα»
Στη συνέχεια της τοποθέτησής του, υπογράμμισε πως η Περιφέρεια σε συνεργασία με την ΕΝΠΕ και την ΚΕΔΕ θα εξετάσει όλες τις παραμέτρους, για τον εκσυγχρονισμό και την ανανέωση του στόλου των οχημάτων των Περιφερειών και των Δήμων με ηλεκτροκίνητα οχήματα.
Ειδικότερα για την Αττική, όπως τόνισε, για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής εκπροσωπείται και είναι σε στενή συνεργασία με την επιτροπή Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας για την αναβάθμιση της τροφοδοσίας των επιχειρήσεων της Αττικής και αυτό που εξετάζουμε με άμεση εφαρμογή είναι η τροφοδοσία σε σημεία της Αττικής που παρουσιάζουν έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα να πραγματοποιείται από ηλεκτροκίνητα cargo βαν που θα συμβάλλουν αποτελεσματικά στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, της ηχορύπανσης αλλά και στην τουριστική ανάπτυξη.
Η ηλεκτροκίνηση είναι το μέλλον μας, υπογράμμισε ο κ. Πατούλης ολοκληρώνοντας την ομιλία του και επισήμανε πως αποτελεί βασικό συστατικό για να γίνει η Αττική μια από τις πιο σύγχρονες και καθαρές Περιφέρειες, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Ο Περιφερειάρχης Αττικής στο περιθώριο του συνεδρίου ξεναγήθηκε στην έκθεση παρουσίασης ηλεκτροκίνητων λεωφορείων, επαγγελματικών οχημάτων, φορτιστών, ολοκληρωμένων συστημάτων φόρτισης κ.α.