GPP4Growth ένα εργαλείο των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων από την Ελλάδα

Από τον Απρίλιο του 2016, το νέο σύστημα δημόσιων συμβάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί νέες ευκαιρίες για τις δημόσιες διοικήσεις να ενθαρρύνουν την οικολογική καινοτομία και την αποδοτικότητα των πόρων μέσω των λεγόμενων Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων που θα τις βρείτε και ως GPP. Πρόκειται για την εφαρμογή νέων περιβαλλοντικών κριτηρίων στους διαγωνισμούς.

Το Πανεπιστήμιο της Πάτρας ηγείται του προγράμματος GPP4Growth που συγκεντρώνει 9 εταίρους από 9 χώρες, στις οποίες συμμετέχουν οι αναθέτουσες αρχές και οι περιφερειακοί φορείς που επηρεάζουν τις περιφερειακές και εθνικές πολιτικές, ανταλλάσσουν εμπειρίες και πρακτικές και βελτιώνουν την ικανότητά τους να εφαρμόζουν πολιτικές αποδοτικότητας πόρων που προωθούν την οικολογική καινοτομία και την πράσινη ανάπτυξη μέσω των GPP.

Οι περιοχές του GPP4Growth καλούνται να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, χρησιμοποιώντας την αγοραστική τους δύναμη και επιλέγοντας πράσινα αγαθά και υπηρεσίες για να προωθήσουν βιώσιμα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής.

Το πρόγραμμα έχει στόχο την αύξηση πάνω από 7% του αριθμού των επιχειρήσεων, που ενσωματώνουν περιβαλλοντικούς παράγοντες κατά την παραγωγή αγαθών και την παροχή προμηθειών, υπηρεσιών και έργων. Προσβλέπει επίσης στην αύξηση της ικανότητας των 200 υπαλλήλων των αναθετουσών αρχών στις 9 περιφέρειες, να εφαρμόσουν αποτελεσματικά πολιτικές αποδοτικότητας πόρων, εφαρμόζοντας τις ΠΔΣ και να ξεκλειδώσουν 10 εκ ευρώ των επενδύσεων για την προώθηση νέων πράσινων προϊόντων και υπηρεσιών. Τέλος έχει στόχο την αυξημένη γνώση για περισσότερους από 1.000 ενδιαφερόμενους, σχετικά με την επίδραση των Π.Δ.Σ. στην υιοθέτηση αειφόρων μοντέλων κατανάλωσης και παραγωγής από τις επιχειρήσεις.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 3 διαπεριφερειακά workshops, 2 επισκέψεις εμπειρίας και 1 σύνοδος κορυφής των περιφερειών για την προώθηση ανταλλαγής εμπειριών μεταξύ των εταίρων και των ενδιαφερομένων μερών. Επίσης έχουν εκπονηθεί 9 σχέδια δράσης για τη βελτίωση των πρακτικών, προς όφελος των αναθετουσών αρχών και των δικαιούχων. Εχουν συνταχθεί 14 οδηγοί για τη μεταφορά των διδαγμάτων του GPP4Growth προς τις δημόσιες αρχές πέρα από αυτούς που συμμετέχουν. Εχει δημιουργηθεί μια μέθοδος digital lifecycle costing (LCC) και πηγές για όλες τις δημόσιες διοικήσεις της ΕΕ ώστε να καταστεί δυνατή η εναρμονισμένη εφαρμογή του LCC. Τέλος έχουν εκπονηθεί 5 θεματικές μελέτες και αναλύσεις σχετικά με πρακτικές που βελτιώνουν την αποτελεσματικότητα των ΠΔΣ.

Οι δημόσιες αρχές της Ευρώπης καταναλώνουν το 14% του ΑΕΠ της ΕΕ σε αγαθά, υπηρεσίες και έργα συνολικής εκτιμώμενης αξίας EUR 1,8 τρισεκατομμύρια ετησίως. Αυτή η αγοραστική δύναμη αναμένεται να προωθήσει πράσινα αγαθά και υπηρεσίες και από πλευράς πόρων (π.χ. ενεργειακά αποδοτικά είδη ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, βιώσιμα κατασκευαστικά έργα, οχήματα δημόσιων μεταφορών χαμηλών εκπομπών, υπηρεσίες καθαρισμού με προϊόντα καθαρισμού φιλικά προς το περιβάλλον, κ.λπ.).

Για το σκοπό αυτό, η GPP4Growth θα υποστηρίξει τις δημόσιες αρχές να εκμεταλλευτούν τις νέες δυνατότητες αξιοποίησης της αγοραστικής τους δύναμης για την τόνωση της οικοκαινοτομίας, της αποτελεσματικότητας των πόρων και της πράσινης ανάπτυξης, κυρίως με τη χρήση νέων κριτηρίων ανάθεσης σε προσκλήσεις που δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις περιβαλλοντικές πτυχές.

Λεπτομέρειες μπορείτε να βρείτε στην σελίδα