Εντονη ανησυχία ΚΕΔΕ για το Φιλόδημος

Αν η βόμβα που πέταξε ο Υπουργός Εσωτερικών στην Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ για την οικονομική ανεπάρκεια του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, αποσκοπεί στο να αλλάξει η ονομασία του και να αναβαπτιστεί από την νέα κυβέρνηση, καλώς να γίνει. Αν όμως πρόκειται να αλλάξει η φιλοσοφία και η δομή του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ τότε η ΚΕΔΕ εκφράζει την αντίθεσή της.
Αυτή η σκέψη αποτυπώθηκε ομόφωνα στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ καθώς όπως ειπώθηκε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας όπως ισχυρίστηκε στην Γ.Σ. ο κ. Θεοδοωρικάκος, ενώ παράλληλα εγείρει ανησυχίες η νομοθετική πρωτοβουλία το Υπ. Εσωτερικών να δημιουργήσει δική του Διαχειριστική Αρχή.
Ολες οι παρατάξεις της ΚΕΔΕ επεσήμαναν ότι το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ είναι ένα πολύ πετυχημένο πρόγραμμα που στήριξε την Αυτοδιοίκηση, έγινε με την συμμετοχή στον σχεδιασμό της ΚΕΔΕ, αποτελούσε αίτημα δεκαετίας για την ΚΕΔΕ και στηρίζεται στην ΜΟΔ που διαθέτει πλήρη αξιόπιστο και πολύ έμπειρο υποστηρικτικό μηχανισμό.
Ειδικά με το νέα προγράμματα όπως ειπώθηκε που φεύγει από τις στοχευμένες δράσεις και αφορά στην κάλυψη των ιδιαίτερων ελλείψεων κάθε δήμου ξεχωριστά, το ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ μετατράπηκε σε ένα ευέλικτο πρόογραμμα κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες της Α’ Βάθμιας Αυτοδιοίκησης.

Οπως επισήμανε ο Δήμαρχος Αγ. Ι. Ρέντη κ. Ιωακειμίδης ο ΦιλόΔημος είχε ένα πολύ μεγάλο καλό. Οριζε ποσά σε κάθε δήμο με κάποια συγκεκριμένα αντικειμενικά κριτήρια, έτσι ώστε να επιτρέπει στον κάθε δήμο να κάνει τον προγραμματισμό του. Το ζητούμενο λοιπόν είναι να συνεχίσει και με το καινούργιο πρόγραμμα η ίδια λογική, χωρίς απαίτηση εγκρίσεων. Ο κ. Ιωακειμίδης τόνισε ότι οποιαδήποτε αλλαγή σ΄αυτήν την λογική θα είναι οπισθοχώρηση.

Την έκπληξή του για την ανακοίνωση του Υπουργού εξέφρασε και ο τ. ΓΓ της ΚΕΔΕ κ. Γιάννης Μουράτογλου ο οποίος τόνισε ότι το Φιλόδημος είναι ένα πετυχημένο πρόγραμμα και σχεδιασμένο από κοινού με την ΚΕΔΕ και το Υπουργείο.
Ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι θέμα οικονομικό και ρευστότητας δεν τίθεται αφού τα 134 εκ ευρώ είναι εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ενώ την ρευστότητα την εξασφαλίζει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων το οποίο σήμερα διαθέτει 700 εκ στα ταμεία του. Τα συμβασιοποιημένα έργα σημείωσε δεν ξεπερνούν τα 450 εκ και τα ενταγμένα το 1,2 δις. Ομως σημείωσε ότι αυτά δεν είναι πραγματικά νούμερα διότι με τις εκπτώσεις δεν θα ξεπερνούν τα 600 εκ, ενώ η αμεσότητα των πληρωμών δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 20 με 30 εκατομμύρια μέσα στο 2019.
Αρα ζητήματα οικονομικό και χρηματοροής δεν υφίσταται και δεν τίθενται
Αντίθετα υπογράμμισε ο κ. Μουράτογλου, «οι εργολάβοι που έχουν συμβασιοποιημένα έργα έχουν σηκώσει τσάπες» διότι όπως λένε στους δημάρχους δεν θα πληρωθούν. Ετσι ο κ Μουράτογλου τόνισε ότι πρωταρχικής σημασίας είναι μια επίσημη δημόσια δήλωση του Υπουργού ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και ότι τα έργα θα συνεχιστούν κανονικά.
Τέλος ο κ. Μουράτογλου σημείωσε ότι δεν είναι δυνατή η μεταφορά των έργων του ΦιλόΔημος στο ΕΣΠΑ.
Οπως είπε και ο κ. Καφαντάρης ο ΦιλόΔημος φτιάχτηκε για έργα που δεν μπορούν να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ.

Την επισήμανση ότι είναι μια ευκαιρία να αναπτυχθεί ένας δημοκρατικός προγραμματισμός και να επεκταθούν τα ελεύθερα προγράμματα χωρίς στοχευμένες δράσεις έκανε ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παπαναστασίου.

Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου ενημερώνοντας είπε ότι «αν μπορώ να ερμηνεύσω σωστά τον Υπουργό, συμβασιοποιημένα έργα και έργα σε εξέλιξη δεν έχουν κανένα πρόβλημα».