Επίθεση ΚΕΔΕ στον Θεοδωρικάκο για αυθαίρετους διορισμούς στην ΕΕΤΑΑ και στην Επιτροπή των Περιφερειών

Με βαρύτατες εκφράσεις και κατηγορίες τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ επιτέθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο, καθώς όπως είπαν τους αγνόησε στις αποφάσεις του για τον ορισμό μελών και της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρώπης και στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑΑ και μάλιστα τους ορισμούς τους έκανε παραμονή των εκλογών του νέου Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Αιχμηρότερος όλων ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Λάζαρος Κυρίζογλου ο οποίος μίλησε για παράβαση κάθε δεοντολογίας, για ατοπήματα και για προσβολή της ΚΕΔΕ σημειώνοντας ότι ο Υπουργός δεν είναι Αυτοκράτορας.
Ο κ. Κυρίζογλου μάλιστα ανέφερε ότι στο Δ.Σ. της ΕΕΤΑ ο κ. Θεοδωρικάκος όρισε για πρώτη φορά στην ιστορία, πρόεδρο μη αυτοδιοκητικό, τον ειδικό συνεργάτης του και αντιπρόεδρο επίσης μη αυτοδιοικητικό, τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου.
Το πρώτο κομμάτι της κριτικής που ασκήθηκε στον Υπουργό αφορούσε στην Ελληνική Αντιπροσωπεία στην Επιτροπή των Περιφερειών.
Ο κ. Μπίρμπας αναφέρθηκε στο γεγονός ότι από τους 24 τακτικούς και αναπληρωματικούς εκπροσώπους οι 21 προέρχονται από την Νέα Δημοκρατία κατά παράβαση κάθε έννοιας αναλογικότητας. Τόνισε μάλιστα ότι δεν πρόκειται για συνδικαλιστικό όργανο της Αυτοδιοίκησης αλλά για ευρωπαϊκό θεσμό όπου εκεί τηρείται και η αναλογία των κοινοβουλευτικών ομάδων της Ευρώπης. Τέλος επεσήμανε ότι παντού στην Ευρώπη γίνεται διαβούλευση για το θέμα.
Ο κ. Ιωακειμίδης από την μεριά του σημείωσε ότι προφανώς αγνοήθηκε παντελώς και δεν ρωτήθηκε από κανέναν ως αποκλειστικά αυτοδιοικητική παράταξη που δεν εκφράζεται από κάποιο κομματικό χώρο και αυτό αποτελεί προσβολή στον θεσμό της αυτοδιοίκησης. Ο δήμαρχος Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη επεσήμανε ότι αυτή η ενέργεια είναι μια πρόκληση για την αυτοδιοίκηση λέγοντας χαρακτηριστικά «δεν μπορούμε να την αφήσουμε να περάσει έτσι γιατί και στα επόμενα θα μας φερθούνε με αντίστοιχο τρόπο».

Ο κ. Κυρίζογλου έβαλε και την γεωγραφική διάσταση καθώς όπως είπε διορίστηκαν 8 από την Αττική και κανένας από το Δήμο Θεσσαλονίκης, από την Δυτική Μακεδονία, την Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, το Βόρειο Αιγαίο, το Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη, το Ιόνιο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο κ. Λυμπέρης ο οποίος σημείωσε ότι δεν έχει καμία γνώση για το θέμα και ότι δεν απευθύνθηκε κανείς σ΄εκείνον είτε ώς Αυτοδιοικητικό Κίνημα, είτε ως ΚΙΝΑΛ ή ΠΑΣΟΚ.
Στο σημείο αυτό τόσο ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Παπαστεργίου, όσο και ο ΓΓ κ. Καφαντάρης πληροφόρησαν το σώμα ότι υπήρξε αλληλογραφία με τον κ. Πατούλη, ο νυν πρόεδρος υπέβαλε πρόταση που δεν εισακούστηκε, όμως παραδέχτηκαν ότι ποτέ το θέμα δεν πήρε την έγκριση, ούτε συζητήθηκε στο Δ.Σ.

Το δεύτερο κομμάτι αφορούσε τον ορισμό των μελών της ΕΕΤΑΑ όπου η ΚΕΔΕ κατέχει το 25% των μετοχών και διαθέτει την μεγαλύτερη πλειοψηφία και εκεί φαίνεται να έχει συγκαλέσει Εκτακτη Γενική Συνέλευση, επίσης χωρίς καμία απόφαση του Δ.Σ.
Οπως ανέφερε σε πολύ αυστηρό τόνο ο κ. Κυρίζογλου «η κορύφωση ήρθε με το έτερο ατόπημα του Υπουργού Εσωτερικών όπου στις 27 Νοεμβρίου 2019 παραμονή των εκλογών νέου ΔΣ της ΚΕΔΕ προέβει στον ορισμό νέων μελών ΔΣ της ΕΕΤΑΑ. Από την Α’ βάθμια αυτοδιοίκηση ορίστηκαν δύο δήμαρχοι και μια δημοτική σύμβουλος όλοι από την Αττική και κανείς από την πλειοψηφίσασα παράταξη».
Ο κ. Κυρίγλου χαρακτήρισε προκλητική την ενέργεια που έχει δημιουργήσει έντονο κλίμα δυσφορίας και πρότεινε η ΚΕΔΕ να ζητήσει από τον Υπουργό να ανακαλέσει την απόφασή του και να άρει τις αδικίες με διόρθωση των αποφάσεων. «Αν δεν το κάνει» ο κ. Κυρίζογου πρότεινε να ζητηθούν οι παραιτήσεις των διορισμένων αιρετών και συνάντηση με τον Πρωθυπουργό «να τον βάλει σε τάξη» όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μουράτογλου πρότενε εφόσον η ΓΣ της ΕΕΤΑ δεν συγκλήθηκε με απόφαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ να παρθεί απόφαση για νέα Γενική Συνέλευση και εκλογή νέων μελών, ο νομικός σύμβουλος της ΚΕΔΕ κ. Ζυγούρης όμως εξέφρασε επιφυλάξεις για την νομιμότητα μιας τέτοιας διαδικασίας.
Με την τοποθέτηση του κ. Κυρίζογλου συμφώνησαν ομόφωνα και τα υπόλοιπα μέλη της ΚΕΔΕ και αποφασίστηκε να αποσταλούν σχετικές επιστολές και να προσκληθεί ο κ. Θεοδωρικάκος στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ να δώσει εξηγήσεις.
Εκκρεμεί βέβαια πάντα το θέμα της νομιμότητας του νέου ΔΣ της ΕΕΤΑΑ που προέκυψε από Έκτακτη Γενική Συνέλευση που φέρεται να συγκάλεσε η ΚΕΔΕ, χωρίς όμως να υπάρχει καμία τέτοια απόφαση από το Διοικητικό της Συμβούλιο.