Έναρξη δηλώσεων στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων

Με τις διατάξεις του άρθρου 10Β του Ν. 3861/2010, όπως προστέθηκαν με το άρθρο 16 του Ν. 4305/2014, θεσπίζεται η υποχρέωση δημοσίευσης απολογιστικών στοιχείων δαπανών μη κερδοσκοπικών φορέων που επιχορηγούνται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Έως σήμερα έχουν δηλωθεί στο μητρώο (https://mef.diavgeia.gov.gr) συνολικά δαπάνες ύψους 889.357.552,80 € πλέον ΦΠΑ από 2.467 υπόχρεους φορείς.

Όπως ορίστηκε και με την αρίθμ. ΔΗΔ/Φ.40/21884/17.8.2016 (ΑΔΑ: 7Η4Δ465ΦΘΕ-Υ4Ν) σχετική εγκύκλιο της υπηρεσίας μας και βάσει της Υπουργικής Απόφασης που καθορίζει τη διαδικασία (ΔΗΔ/Φ.40/1057/14.1.2015-ΦΕΚ 116/Β/2015-ΑΔΑ: 68Δ0Χ-ΟΘΟ), οι δαπάνες που συντελέστηκαν από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Δεκεμβρίου του αμέσως προηγούμενου έτους, ήτοι εντός του 2019, που αφορούν επιχορηγήσεις από φορείς της γενικής κυβέρνησης τόσο του αμέσως προηγούμενου έτους όσο και προηγουμένων ετών μετά την 1η.1.2015, πρέπει να δηλωθούν στο σύστημα το πρώτο δίμηνο του επόμενου έτους, δηλαδή μέχρι την 29η.2.2020.

Όπως έχει αναφέρει ήδη με την αρίθμ. ΔΗΔ/Φ.40/26794/17.10.2016 (ΑΔΑ: 6Ψ9Χ465ΦΘΕ-Γ2Μ) εγκύκλιο, για την αποφυγή τυχόν καθυστερήσεων λόγω αυξημένου όγκου δηλώσεων κατά τις τελευταίες μέρες της προθεσμίας, οι σχετικές καταχωρήσεις πρέπει να γίνουν από τους υπόχρεους φορείς το συντομότερο δυνατό. Είναι εξαιρετικά κρίσιμο να αποφευχθεί η υποβολή αυξημένου αριθμού εκκρεμών δηλώσεων κατά την εκπνοή της προθεσμίας καθώς, σε αυτή την περίπτωση, η επεξεργασία τους από το σύστημα δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί άμεσα με αποτέλεσμα οι φορείς να καταστούν εκπρόθεσμοι με συνέπεια τον αποκλεισμό τους από κάθε επιχορήγηση στο μέλλον.

Η ειδική εφαρμογή η οποία βρίσκεται στον υπερσύνδεσμο http://mef.diavgeia.gov.gr είναι διαθέσιμη από την 1η.1.2020 για τις δηλώσεις δαπανών έτους 2019.

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της προαναφερόμενης Υπουργικής Απόφασης οι πράξεις επιχορήγησης, οι οποίες πρέπει οπωσδήποτε να κοινοποιούνται στους επιχορηγούμενους φορείς φέρουσες και τον σχετικό ΑΔΑ, φέρουν σε εμφανές σημείο την εξής σημείωση: «Σε περίπτωση που το ποσό των συνολικών επιχορηγήσεων από φορείς της Γενικής Κυβέρνησης υπερβεί τις τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ συνολικά ετησίως, οι επιχορηγούμενοι φορείς οφείλουν να αναρτούν στο Μητρώο Επιχορηγούμενων Φορέων του Προγράμματος Διαύγεια τα στοιχεία των δαπανών οι οποίες αφορούν στα ποσά των επιχορηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 10 Β Ν. 3861/2010 όπως προστέθηκε με το άρθρ. 16 Ν. 4305/2014».

Οδηγίες για την χρήση της εφαρμογής διατίθενται στον σύνδεσμο «Εκπαιδευτικό Υλικό» στο κάτω μέρος της σελίδας του Μητρώου Επιχορηγούμενων Φορέων μετά την είσοδο του υπόχρεου φορέα στο σύστημα. Πρότυπα αρχεία Excel, CSV και XML είναι διαθέσιμα από την επιλογή καταχώρησης δαπανών «Από Αρχείο», επίσης μετά την είσοδο του υπόχρεου φορέα. Η παρούσα εγκύκλιος καθώς και το σύνολο του σχετικού υλικού τεκμηρίωσης αναρτώνται σε ειδική σελίδα της εφαρμογής (http://mef.diavgeia.gov.gr/pages/regulatory_framework).

Είναι αυτονόητο ότι τόσο οι πάροχοι των επιχορηγήσεων όσο και οι υπόχρεοι στην ανάρτηση στοιχείων δαπανών φορείς καλούνται να μελετήσουν το εκπαιδευτικό υλικό για την χρήση της εφαρμογής, τις συχνές ερωτήσεις και το εφαρμοζόμενο θεσμικό πλαίσιο, τα οποία διατίθενται από την ιστοσελίδα της εφαρμογής και στα οποία εκ νέου παραπέμπουμε.

Παρακαλούμε να εξαντλήσετε κάθε μέσο για την ταχύτερη δυνατή κοινοποίηση της παρούσας στο σύνολο των νομικών προσώπων δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου καθώς και των υπηρεσιών που βρίσκονται υπό την εποπτεία σας, ιδίως δε αυτών που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον έλεγχο δαπανών (ΥΔΕ, Υπηρεσίες Επιτρόπων κ.ο.κ), καθώς και σε κάθε επιχορηγούμενο από την Υπηρεσία σας φορέα που εμπίπτει, σύμφωνα και με τα προαναφερόμενα, στο πεδίο εφαρμογής της διάταξης του άρθρου 10Β του Προγράμματος Διαύγεια.

Στο πλαίσιο αυτό η παρούσα εγκύκλιος δρομολογείται στο σύνολο των χρηστών του Προγράμματος Διαύγεια, μέσω της λειτουργίας ‘’’Έκτακτες Ανακοινώσεις’’ (μετά την είσοδό τους με τους κωδικούς τους στο σύστημα). Οι οικείες Διοικητικές και Οικονομικές Υπηρεσίες καλούνται να διασφαλίσουν την άμεση εφαρμογή της. Για τον ίδιο λόγο η παρούσα κοινοποιείται σε όλους τους υπόχρεους φορείς που έχουν εγγραφεί στο μητρώο επιχορηγούμενων φορέων έως την ημερομηνία έκδοσης της παρούσας.

Για την άμεση ανταπόκριση σε τυχόν προβλήματα/ερωτήματα που προκύψουν παρακαλούμε για την χρήση του μηχανισμού υποβολής αιτημάτων που διατίθεται στη διεύθυνση http://ticketing.ktpae.gr/diavgeiamko/. Παράλληλα, εφόσον απαιτηθεί η αποστολή μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου τούτη γίνεται στη θυρίδα [email protected]. Για την καλύτερη επεξεργασία των μηνυμάτων επιλέγεται ως θέμα είτε η φράση ’’10Β-ΤΕΧΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ’’ είτε ’’10Β- ΘΕΣΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ’’.

Ο Γενικός Γραμματέας
Λεωνίδας Χριστόπουλος