Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινάει μετρήσεις

Παρέμβαση για δύο σημαντικά περιβαλλοντικά ζητήματα αποφάσισε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ολοκλήρωσε τις διαδικασίες και ανέθεσε σε διαπιστευμένο εργαστήριο την διενέργεια δειγματοληψιών και εργαστηριακών αναλύσεων για τα πυρηνελαιουργεία της βιομηχανικής περιοχής και για μονάδα που φέρεται να διαθέτει απόβλητα στο ρέμα Βροντούς στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας.

Και στα δύο θέματα αναφέρθηκε πρόσφατα η «Π». Οι διαδικασίες κινήθηκαν αρχικά από τον αντιπεριφερειάρχη ενέργειας και περιβάλλοντος, Λάμπρο Δημητρογιάννη, ο οποίος συνέστησε επιτροπές για την αποσφράγιση και αξιολόγηση προσφορών και την παρακολούθηση – παραλαβή του σχετικού έργου. Η διαδικασία ολοκληρώθηκε παραμονές των Χριστουγέννων με απόφαση που υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, για την επιλογή εξωτερικού διαπιστευμένου εργαστηρίου που θα κάνει τις αναλύσεις και τις δειγματοληψίες.

Το εργαστήριο που επιλέχθηκε θα κάνει αναλύσεις αερίων ρύπων που προέρχονται από μονάδες επεξεργασίας ελαιοπυρήνα (πυρηνελαιουργεία) στη ΒΙ.ΠΕ. Πατρών, καθώς και εδάφους στο οποίο διαφαίνεται να υπάρχει ανεξέλεγκτη διάθεση ζωικών αποβλήτων από μονάδα διαχείρισης στους Αγίους Θεοδώρους Λεχαινών.

Η λειτουργία των πυρηνελαιουργείων απασχόλησε πρόσφατα την Περιφέρεια σε ευρεία σύσκεψη που συγκλήθηκε με αφορμή τις ενστάσεις πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της ΒΙ.ΠΕ., οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η δυσοσμία φτάνει μέχρι και τις νοτιοδυτικές συνοικίες της Πάτρας. Η εκτίμηση της Περιφέρειας είναι ότι πρόκειται για ένα σύνθετο πρόβλημα με κοινωνικές διαστάσεις. Θεωρεί, όμως, ότι οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται και να τηρούνται οι όροι καλής λειτουργίας των μονάδων.

Για την ρύπανση στο ρέμα της Βροντούς, εντός του Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς-Κοτυχίου, έγραψε η «Π» πριν από λίγες ημέρες με αφορμή την ερώτηση του Βασίλη Χατζηλάμπρου της «Αντίστασης Πολιτών Δυτικής Ελλάδας». Ο περιφερειακός σύμβουλος μετέφερε στο σώμα τα παράπονα των κατοίκων και ζήτησε να συζητηθεί το θέμα. Ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, απάντησε ότι το αίτημά του θα ικανοποιηθεί.

ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΒΑΣΙΛΑΚΗ

[email protected]