Εμπλοκή με την Χριστουγεννιάτικη λειτουργία των Παιδικών Σταθμών στην Αγία Βαρβάρα

Το περιστατικό της αιφνιδιαστικής κλεισίματος των Παιδικών Σταθμών στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας φέρνει στο προσκήνιο για άλλη μία φορά τα μεγάλα διλήμματα του δημόσιου τομέα αλλά και το μεγάλο ερωτηματικό: «ποιος δουλεύει τελικά υπέρ του δημοσίου και ποιος υπέρ των ιδιωτών» όπως το βάζει σε συνέντευξή του palmos.gr ο ίδιος ο Δήμαρχος Λάμπρος Μίχος.

Ο Δήμαρχος εξήγησε τους λόγους που η διοίκηση του θέλησε να λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί κατά τη διάρκεια των διακοπών, άφησε να υπονοηθεί ότι υπήρξαν πιέσεις από συνδικαλιστές προς όποια κατεύθυνση επιρροής τους μπορούσαν, μίλησε για τις παραμέτρους της … “αριστεροσύνης” και τόνισε πως δε φοβάται κανένα και δεν υπολογίζει τίποτα άλλο πέρα από το δίκιο, τη νομιμότητα και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων.

Είναι πάντως ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι οι Παιδικοί Σταθμοί σκοπεύουν στην εξυπηρέτηση εργαζόμενων γονιών και δεν μπορεί ο νόμος να δημιουργεί αντιπαλότητες μεταξύ δημάρχων και εργαζομένων, ούτε βέβαια να αφήνει ακάλυπτους τους εργαζόμενους γονείς.

Ο κ. Μίχος είπε:
“Εμείς ως διοίκηση ανακοινώσαμε πως, αν κάποιος έχει ανυπέρβλητο κόλλημα, λόγω της εργασίας του, και δεν μπορεί να αφήσει το παιδάκι του κάπου αλλού, θα υπάρξει δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια των εορτών.
Το κάναμε γιατί υπάρχουν πραγματικές ανάγκες.

Υπάρχουν γονείς που εργάζονται σε εμπορικά, συγκοινωνίες, χώρους εστίασης, στον ιδιωτικό τομέα.
Αυτοί αν απουσιάσουν για κάποιο λόγο, μπορεί να χάσουν και τη δουλειά τους. Κι έχουμε πολλά τέτοια περιστατικά.

Η ανακοίνωση μας έλεγε οτι για παιδαγωγικούς λόγους, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό, επιβάλλουν τα παιδιά αυτές τις μέρες να μένουν στο οικογενειακό περιβάλλον. Όμως όποιος έχει ανυπέρβλητο πρόβλημα, θα φέρει υπεύθυνη δήλωση, αλλά και βεβαίωση εργοδότη. Εμείς έχουμε όλα τα στοιχεία της οικογένειας για να κρίνουμε κατά περίπτωση.
Την ανακοίνωση διακίνησαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους σταθμούς δίνοντας την στους γονείς, χωρίς να υπάρξει ουδεμία αντίδραση.

Αν ξέραμε ότι θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη, δηλαδή οι γονείς να εμπιστευτούν το δήμο και μετά να “κρεμαστούν”, δεν θα το κάναμε.
Αν μας έλεγαν οι εργαζόμενοι ότι δεν θέλανε να το κάνουν, εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε αυτή την ανακοίνωση.

Κανείς δεν είπε όχι! Και μάλιστα την πρώτη μέρα πήγε όλο το προσωπικό.
Μετά εμφανίσθηκαν οι… “επιτήδειοι” και …τρομοκρατώντας τους ανθρώπους (δεν ξέρω τι άλλο βάλανε μπροστά) ήρθαν οι…. “κακόμοιροι” οι υπάλληλοι και είπαν …”ξέρετε, δεν θα ‘ρθω για τον άλφα ή βήτα λόγο”…

Ύστερα από αυτή την εξέλιξη, ζητήσαμε από τους συμβασιούχους, μία μέρα εκ περιτροπής να εργασθούν.
Αυτό το πρόγραμμα το έβγαλε η διευθύντρια των παιδικών σταθμών σε συνενόηση με τους υπαλλήλους.

Χωρίς να αποποιούμαι ουδεμίας ευθύνης προσωπικά δεν αναμείχθηκα καθόλου.
Αν ξέραμε ότι θα δημιουργηθεί θέμα θα βρίσκαμε κάποια λύση αλλά και θα ειδοποιούσαμε τους γονείς.

Πήγαν οι γονείς την Τρίτη και ήταν εκεί ο κ. Σωτηρόπουλος να φυλάξει τα παιδιά! Γιατί αιφνιδίως το πρωί του είπαν …”ξέρεις… το μετανιώσαμε. Εξωφρενικά πράγματα!!!
Η πρόθεση μας ήταν να εξυπηρετήσουμε πραγματικές ανάγκες ανθρώπων και μάλιστα με όρους και προϋποθέσεις αυστηρές.

Αυτό που κάναμε ήταν απολύτως νόμιμο.
Ο κανονισμός λειτουργίας παιδικών σταθμών που κάποιοι επικαλούνται (τον μισό, δεν τον δίνουν ολόκληρο) λέει μεν οτι οι σταθμοί παραμένουν κλειστοί μέχρι 5 Ιανουαρίου, όμως οι συμβασιούχοι ακολουθούν το πρόγραμμα άλλων υπαλλήλων του δήμου.

Έτσι χωρίς να τους χαλάσουμε τις διακοπές, χωρίς να παραβαίνουμε το νόμο (φάνηκε σαν συμφωνία κυρίων) δεχθήκαν να εργαστούν εκ περιτροπής.
Τόσο ξεκάθαρα έγινε.
Και ξεσηκώθηκε το σύμπαν! Με απειλές… και να μην τολμήσουνε…
Ποιος να μην τολμήσει;
Ποιοι είσαστε τελικά;
Η κοινωνία είναι απέναντι σας!

Οι εργαζόμενοι, που ενδιαφέρονται για του μόνιμους εργαζόμενους, να σκεφτούνε και αυτούς που εργάζονται ωρομίσθιοι ή με ορισμένου χρόνου.
Κι εγώ κάνω μεγάλες δηλώσεις με την ..μονιμότητα… εις βάρος αυτών που δουλεύουνε τετράωρα στα σούπερ μάρκετ και δεν έχουν που να αφήσουν το παιδί τους.
Τέτοιους “αριστερισμούς” τους ξέρουμε! Αφήστε τους καλύτερα!
Μια άλλη παράμετρος, γιατί και η “αριστεροσύνη” έχει τις …ουρές της…

Οι ιδιωτικοί σταθμοί λειτουργούν τέτοιες μέρες. Το φτιάξανε έτσι “ωραία” ώστε να κλείνουν οι δημοτικοί και να λειτουργούν οι ιδιωτικοί. Κι έτσι πολλοί γονείς πηγαίνουν τα παιδιά τους εκεί. Ο ένας λόγος είναι οτι έχουν αυτοκίνητο και παιρνουν τα παιδιά από το σπίτι (θα βάλουμε κι εμείς) και ο άλλος λόγος είναι οτι οι ιδιωτικοί λειτουργούν Χριστούγεννα και Πάσχα.
Με την “αριστεροσύνη” στρέφουμε τον κόσμο να πάει στους ιδιώτες. Στρέφουμε τον κόσμο κατά της μονιμότητας, κατά των δημοτικών λειτουργιών και τους στρέφουμε με μεγάλη ευκολία στους ιδιώτες.

Εγώ τα παιχνίδια αυτά έμαθα στη ζωή μου να μην τα παίζω για κανένα!
Θα τα παίξω προς όφελος του λαού της πόλης και των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και μόνο. Και δε φοβάμαι κανένα και δεν υπολογίζω τίποτα άλλο πέρα από το δίκιο, τη νομιμότητα και την εξυπηρέτηση των ανθρώπων.
Δείξαμε σεβασμό και στους συμβασιούχους. Κάποτε έμεναν απλήρωτοι για μήνες. Τώρα πληρώνονται στην ώρα τους.”