Θυσιάζεται το ΦιλόΔημος για την απορροφητικότητα του ΕΣΠΑ

Την απογοητευτική κατάσταση της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ 2014-2020 και ειδικά των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων προσπαθεί όπως φαίνεται τελικά να ανατρέψει η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έστω και στην εκπνοή της προγραμματική περιόδου 2014 – 2020 για τα τρία χρόνια που απομένουν ακόμη με τον κανόνα ν+3.
Ετσι αποφασίστηκε η κατάργηση του ΦιλόΔημος ύψους 2,6 δις που θα πληρωνόταν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για να ενταχθούν τα έργα που εκκρεμούν στο ΕΣΠΑ και κυρίως στα Περιφερειακά Προγράμματα.
Οπως δείχνει ο πίνακας (πηγή: http://anaptyxi.gov.gr) ακόμη και το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας που βρίσκεται με διαφορά στην πρώτη θέση έχει απορροφήσει το 39.04% του προϋπολογισμού ενώ η Θεσσαλία και η Αν Μακεδονία & Θράκη βρίσκονται στο 19,66% και 19,55% αντίστοιχα.

Τα πράγματα όμως δεν πηγαίνουν καλύτερα ούτε στο Τομεακό “ΥΠΟΔΟΜΈΣ, ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” που αφορά κυρίως χρηματοδότηση δράσεων της Αυτοδιοίκησης. Η Κρήτη αν και πρώτη βρίσκεται στο 38,1% ενώ η Πελοπόννησος στο 8,82%. Η καθυστέρηση είναι τεράστια και ο κίνδυνος να επαναληφθεί το φαινόμενο του 2013 όπου με την μέθοδο της γέφυρας ουσιαστικά το 70% του ΕΣΠΑ 2007-2013 χάθηκε είναι προ των πυλών.

Ετσι το Υπ. Εσωτερικών αποφάσισε να φτιάξει την δική του Διαχειριστική Αρχή με σκοπό να διαχειριστεί εκείνο ένα μέρος των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων. Εντός των ημερών αναμένονται και οι σχετικές εγκύκλιοι.
Και εν΄όψη της συμμετοχής, κατόπιν πρόσκλησης, του Υπουργού Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκου στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ για να δώσει τις απαραίτητες διευκρινήσεις, υπάρχει έντονη ανησυχία στις δημοτικές αρχές.
Η επιτελική δομή του Υπουργείου Εσωτερικών καταργήθηκε για να μετατραπεί σε επίπεδο στελεχών σε Διαχειριστική Αρχή όμως σύμφωνα με ρεπορτάζ του myota.gr δεν έχει γίνει κανένας διάλογος και τα στελέχη της δεν γνωρίζουν τίποτα συγκεκριμένο για το πως θα γίνει η μετατροπή και τι έργο θα αναλάβουν. Ούτε τα στελέχη της ΜΟΔ γνωρίζουν τις αλλαγές που θα γίνουν. Το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι σε λίγες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις χωρίς να έχουν ρωτηθεί για τις ενδεχόμενες παγίδες του εγχειρήματος.
Εντωμεταξύ το ΦιλόΔημος έχει παγώσει. Με δεδομένη την καταληκτική ημερομηνία της 31/12/2019 θα έπρεπε ήδη να έχει δοθεί παράταση έτσι ώστε να μπορέσουν εκατοντάδες δήμοι να ολοκληρώσουν μέχρι τον Φεβρουάριο τις μελέτες τους και να συμβασιοποιήσουν τα εγκεκριμένα έργα.
Από την άλλη βέβαια να σημειώσουμε ότι τέτοιους είδους μετατοπίσεις έχουν ξαναγίνει αρκετές στο παρελθόν και δεν έχουν χαθεί χρήματα. Οσοι δηλαδή δήμοι έχουν ήδη ώριμα έργα λογικά δεν θα πρέπει να ανησυχούν.